Βασιλεύει η απάτη

Ευθύνες σε ποινικό βαθμό έχουν προκύψει για τους κατά καιρούς λειτουργούς του ΟΚΑΝΑ, όπως καταδεικνύει το πόρισμα του Λ. Ρακιντζή.
- 21 Μαρτίου 2011 21:29
Ποινικές ευθύνες αναγνωρίζει το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή στους κατά καιρούς λειτουργούς του ΟΚΑΝΑ.
Το πόρισμα έχει ήδη σταλεί στον Εισαγγελέα.
Όπως προκύπτει, μεταξύ άλλων, κατά τα έτη 2003-2009 υπήρξε αύξηση των αποδοχών για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, από 60%- 182%.
Επίσης, όπως φαίνεται, το προσωπικό έχει επιτύχει σειρά προνομίων, όπως αύξηση αδειών, ευχέρεια καταβολής υπερωριών και αμοιβών σε επιτροπές.
Αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι από τον έλεγχο των δρομολογίων των οδηγών για μεταφορά υποκατάστατων, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι οδηγοί απασχολούνταν έως τα μεσάνυχτα.
Ο Λ. Ρακιντζής προχώρησε και σε δηλώσεις, λέγοντας ότι εάν προστεθούν στο κόστος των τακτικών αποδοχών τα κόστη των υπερωριών, επιτροπών, ταξιδιών και η ενίσχυση του 1% ετήσιου προϋπολογισμού του Οργανισμού στο Ταμείο Αλληλεγγύης Συλλόγου Εργαζομένων, δεν απομένουν και πολλά για την περίθαλψη των αναξιοπαθούντων .
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο με τα ποσά από τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Ενώ η δαπάνη για τη μεθαδόνη ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, η δαπάνη για τις τηλεπικοινωνίες στον ΟΚΑΝΑ φτάνει τις 400.000 ευρώ.
Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης περίπτωση πρόσληψης νομικού με μισθό συμβούλου υπουργού για τη σύνταξη απαντήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Δεν σταματάνε όμως τα ευρήματα του πορίσματος εδώ.
Ανακαλύφθηκε ακόμα προμήθεια υπηρεσιών και υλικών χωρίς διαγωνισμό αλλά με απευθείας ανάθεση, κατά την ελεγχόμενη περίοδο στη θέση του Δντή Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών προσελήφθη υπάλληλος που δεν κατείχε αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών ενώ φαίνεται ότι στην επίμαχη επιτροπή συμμετείχε και ο ίδιος ο κρινόμενος.
Δηλαδή αποφάσισε για τον εαυτό του.
Τέλος, η μετεγκατάσταση της Δ΄ Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο Γενικό Νοσοκομείο “Σωτηρία”, έγινε με απευθείας ανάθεση από τη ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. σε κατασκευαστική εταιρεία της επιλογής της με αρχικό προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
Όμως, το οικόπεδο είχε παραχωρηθεί δωρεάν, τα οικήματα εντός του ήταν επίσης δωρεάν, αλλά μετά την εκτέλεση του έργου η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. ζήτησε και πέτυχε, παρά την αντίθετη εισήγηση του υπουργείου Υγείας, την έκδοση υπουργικής απόφασης για την κατασκευή άλλων δυο έργων με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ το καθένα.
Αναφέρονται ψευδώς ημερομηνίες μεταγενέστερες της εκτέλεσης του έργου του οποίου το τελικό κόστος σχεδόν τριπλασιάστηκε. Μάλιστα ακόμα εκκρεμούν επιπλέον απαιτήσεις της κατασκευαστικής εταιρείας.