Ευρωεκλογές 2014: Ανατροπές στα δεξιά του πολιτικού φάσματος έφερε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Ποιοι ανέβηκαν και ποιοι συνεθλίβησαν από την πόλωση. Πώς οι ανακατατάξεις επηρεάζουν το πολιτικό σκηνικό
- 26 Μαΐου 2014 06:52
Της Βίκυς Σαμαρά
Ανατροπές στα δεξιά του πολιτικού φάσματος έφερε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής, η οριακή είσοδος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην Ευρωβουλή, η σύνθλιψη των “μικρών” της λαϊκής δεξιάς (Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό) και του φιλελεύθερου χώρου (Γέφυρες) υπό την πίεση της πόλωσης και η αξιοσημείωτη παρουσία του ΛΑΟΣ, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον παζλ σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό.
Το άθροισμα των ποσοστών των μικρότερων κομμάτων εκ δεξιών της Ν.Δ στην ευρωκάλπη αγγίζει το 17,51%, ποσοστό ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012. Οι ανακατατάξεις είναι πολλές, ένα καταρχήν ασφαλές συμπέρασμα ωστόσο είναι πως η αντιμνημονιακή- λαϊκή δεξιά, που έχασε η Ν.Δ μετά το 2011, δεν έχει επιστρέψει. Το γεγονός αυτό κάνει ορισμένους στο πρωθυπουργικό περιβάλλον να σκέπτονται εκ νέου άνοιγμα σε αυτό το χώρο, πλην όμως επ αυτού υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τα στελέχη που θεωρούν πως η Ν.Δ πρέπει να αποδεχθεί πως δεν έχει πια δεξαμενές προς τα δεξιά.
Η τρίτη θέση της ΧΑ, που οριακά δεν πιάνει διψήφια ποσοστά, δεν αποτέλεσε έκπληξη δεδομένης της αναποτελεσματικότητας αντιμετώπισης της από το Μαξίμου και το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Το ποσοστό των ευρωεκλογών αναμένεται να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από το νεοναζιστικό μόρφωμα, που διεκδικεί για τον εαυτό του το ρόλο του ρυθμιστή.
Η πτώση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα ανοίξει μία εσωκομματική συζήτηση στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις από πολλές πλευρές και μέχρι τώρα είχε αντέξει. Το Μαξίμου εδώ και καιρό φλερτάρει με βουλευτές των ΑΝΕΛ και ορισμένοι γαλάζιοι ευελπιστούν πως μία νέα εσωκομματική κρίση θα φέρει κοινοβουλευτικές εξελίξεις.
Η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη, αν και συγκέντρωσε το 1,04% των ψήφων, λαμβάνοντας κατά βάση από τη Ν.Δ. Εκείνος όμως που έκανε την έκπληξη ήταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης, καθώς από το 1,58% του Ιουνίου του 2012 το ΛΑΟΣ συγκέντρωσε 2,72% και οριακά δεν εκλέγει ευρωβουλευτή, παρά την αφαίμαξη που είχε υποστεί σε επίπεδο στελεχών από τη σαμαρική Ν.Δ. Είναι βέβαιον πως ο κ.Καραταζφέρης θα επιδιώξει να παίξει ρόλο στις ζυμώσεις που θα ακολουθήσουν εκ δεξιών της Ν.Δ.
Προς το κέντρο, ο φιλελεύθερος χώρος μοιάζει πια -αφού έχασε την ιστορική ευκαιρία του 2012- να μοιράζεται σε διάφορα κόμματα και να μην μπορεί να συνασπίσει δυνάμεις σε ένα φορέα. Οι Γέφυρες (ο συνασπισμός της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά) έλαβαν 0,91% σε μία ατμόσφαιρα έντονης πόλωσης και η φιλελεύθερη δυσαρέσκεια για την υπερφορολόγηση δεν κατάφερε να εκφραστεί εκτός Ν.Δ ή στράφηκε στο Ποτάμι, που όμως κλείνει το μάτι κεντροαριστερά.