Ο Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για την αποδυνάμωση του ΣΔΟΕ

Ο Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για την αποδυνάμωση του ΣΔΟΕ
Δημήτρης Παπαδημούλης Eurokinissi

Στα υπόψιν της Κομισιόν έθεσε με ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης το ζήτημα με τη νέα μορφή που θα έχει το ΣΔΟΕ.

Eρώτηση προς την Κομισιόν, με θέμα την ανεξαρτησία των εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της φοροαπάτης στην Ε.Ε., κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρεται στην ερώτησή του στην πολύ πρόσφατη (Ιούλιος 2019) αποδυνάμωση της Ειδικής Γραµµατείας του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος (Σ∆ΟΕ) από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω και της υπαγωγής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επισημαίνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και φοροαπάτης που έρχονται στην επιφάνεια, κυρίως από ανεξάρτητους δημοσιογράφους και οργανισμούς, έχουν αναδείξει την αδυναμία τόσο της Επιτροπής, όσο και των αντίστοιχων εθνικών αρχών, να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα που κοστίζουν δισεκατομμύρια στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τους ευρωπαίους φορολογούμενους», ζητά να μάθει «πώς σκοπεύει η Κομισιόν να υποστηρίξει την ανεξαρτησία των εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών, ειδικά όταν επιχειρείται η απαξίωση ή και κατάργησή τους από κάποια κράτη-μέλη».

Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά επιπλέον την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ποια είναι τα σχετικά δίκτυα συνεργασίας με τις εθνικές κυβερνήσεις σε αυτόν τον τομέα και πώς τα αξιολογεί», καθώς και «τι επιπρόσθετα μέτρα θα λάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φοροαπάτης και φοροδιαφυγής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα