Παραιτήθηκαν δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ

Παραιτήθηκαν δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ-ΣΤΕ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Με επιστολές τους δηλώνουν ότι παραιτούνται από την Ένωση των Συμβούλων Επικρατείας. Ποιους λόγους επικαλούνται. Η κίνησή τους συνδέεται με τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν στη διάσκεψη για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενόψει και της διάσκεψης για το Νόμο Παππά που αφορά στις τηλεοπτικές άδειες, μετά την παραίτηση – κόλαφο δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι Χρήστος Ράμμος και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με επιστολές τους, παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης του ΣτΕ, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε ως «μέγα ατόπημα» και καταλογίζοντας της  παράλληλα, ότι λειτούργησε ως «γραφείο Τύπου» του κ. Σακελλαρίου. Μάλιστα χαρακτήρισαν ως περίπτωση “αρνησιδικίας” τη ματαίωση της επίμαχης διάσκεψης.

Οι εξελίξεις οδηγούν στη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης του ΣτΕ για να εκλεγεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο την 13η Οκτωβρίου 2016.

Δημιουργία κλίματος καταγγέλλουν οι δικαστικοί

Το πρωτόγνωρο περιστατικό αφορά στην ανακοίνωση της Ένωσης των συμβούλων Επικρατείας η οποία αποδεχόταν εξ ολοκλήρου την προηγηθείσα ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ, Νικ. Σακελαρίου εξαιτίας του “κλίματος που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί”.

Στις παραιτήσεις τους οι δύο σύμβουλοι αναφέρουν ότι το Δ.Σ. της Ένωσης του ΣτΕ αποδοκίμασε ως ψευδή «όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο με βάση, όχι την δική της αντίληψη για τα πράγματα, αλλά την ανακοίνωση του πρόεδρου του δικαστηρίου, μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη φορά, σε γραφείο Τύπου του προέδρου του δικαστηρίου».

Και όλα αυτά, συνεχίζουν οι δύο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, «ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο τον έντυπο όσο και τον ηλεκτρονικό Τύπο κατέκλυζαν δημοσιεύματα που με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αναφέρονταν όχι πάντα με τα καλύτερα λόγια στην εν γένει λειτουργία του συνόλου του δικαστηρίου και στο ρόλο των δικαστών, το Δ.Σ. τηρούσε αιδήμονα σιγή».

Δημιουργείται σαφώς η εντύπωση ότι η Ένωση θεωρεί ότι ήταν επαρκής λόγος για την διακοπή της διάσκεψης η δημιουργία κλίματος δημοσίων αντεγκλήσεων

Παράλληλα αναφέρουν ότι από την ανακοίνωση «δημιουργείται σαφώς η εντύπωση ότι η Ένωση θεωρεί ότι ήταν επαρκής λόγος για την διακοπή της διάσκεψης η δημιουργία κλίματος δημοσίων αντεγκλήσεων» και εκεί «βρίσκεται το μεγαλύτερο ατόπημα, διότι αφορά την ίδια την λειτουργία του θεσμού».

Αλλαγή του ΣτΕ στην μακροχρόνια  πορεία της από ανεξάρτητο όργανο έκφρασης του συνόλου των μελών του ΣτΕ σε διοικητική υπηρεσία

Τέλος επισημαίνουν ότι η ανακοίνωση αποτελεί πλήττει καίρια το θεσμικό ρόλο του της Ένωσης του ΣτΕ και «σηματοδοτεί  αλλαγή στην μακροχρόνια  πορεία της από ανεξάρτητο όργανο έκφρασης του συνόλου των μελών του ΣτΕ σε διοικητική υπηρεσία».

Τι προκάλεσε αντιδράσεις στη διάσκεψη για τις άδειες

Για παράβαση του κανονισμού λειτουργίας των δικαστηρίων έκαναν λόγο σύμβουλοι της Επικρατείας κατά την κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Οι εντάσεις που επικράτησαν κατά τη διάσκεψη -αλλά διαψεύσθηκαν από το προεδρείο του ΣτΕ- αφορούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την άρνηση του προέδρου, Νικ. Σακελλαρίου να ακολουθήσει την πάγια διαδικασία, παραδίδοντας την προ-εισήγηση της υπόθεσης στο παρευρισκόμενους συμβούλους για να την μελετήσουν. Η αιτιολογία που δόθηκε, κατά τις ίδιες πηγές, για την άρνηση αυτή ήταν το ενδεχόμενο αυτή να διαρρεύσει στα ΜΜΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προ-εισήγηση των βοηθών του εισηγητή της υπόθεσης Γιώργου Παπαγεωργίου συντάσσεται για να έχουν μία πλήρη εικόνα οι δικαστικοί λειτουργοί προκειμένου να διασκεφτούν.

Η επίμαχη θέση που εμφανίζεται από δικαστικούς κύκλους να είχε ο Νικ. Σακελλαρίου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση συμβούλων. Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, η απόφαση αυτή παραβιάζει τον κανονισμό λειτουργίας του δικαστηρίου που αναφέρει ότι η προ-εισήγηση του βοηθού εισηγητή είναι εσωτερικό έγγραφο του δικαστηρίου, απευθύνεται στον εισηγητή της υποθέσεως και είναι στην διάθεση των μελών της συνθέσεως και όχι των διαδίκων ή άλλων τρίτων. Μάλιστα, δικαστικοί κύκλοι εξηγούν ότι επί της ουσίας ζητήθηκε από τα μέλη της Ολομέλειας να ψηφίσουν με “κλειστά τα μάτια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα