Στο Μαξίμου για τα Θρησκευτικά

Στο Μαξίμου για τα Θρησκευτικά

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησε η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος. Ποια ζητήματα θα τεθούν στην ατζέντα της συζήτησης, ποιοι μητροπολίτες θα είναι παρόντες. Γιατί διαφωνεί η Εκκλησία με τους χειρισμούς Φίλη ο οποίος θα παρευρεθεί στην συνάντηση (Vid)

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζήτησε η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος η οποία όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 το απόγευμα της Τετάρτης. Τον Αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύουν οι μητροπολίτες Σπάρτης, Φθιώτιδος και Μεσογαίας και ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ενώ θα παρευρεθεί και ο υπουργός Παιδείας καθώς και ο Πάνος Καμμένος.

Αίτημα τους, η αναστολή του νέου προγράμματος σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών τουλάχιστον για τη φετινή σχολική χρονιά, με στόχο να ξεκινήσει ειλικρινής διάλογος από μηδενική βάση.

Θυμίζουμε πως στην εισήγηση του την Τρίτη στην Ιερά Σύνοδο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, επιτέθηκε στην Αριστερά επικαλούμενος μάλιστα τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος στο παρελθόν έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τα ξενοφοβικά του σχόλια.

Για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε πως δεν αποδέχεται τον όρο καθώς όπως είπε, “η Εκκλησία δεν γνωρίζει τον όρο “χωρισμός” στην πνευματική της αποστολή, αφού δεν μπορεί να τον εφαρμόσει στην κοινωνία”.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι “γι’ αυτό, την οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό τη δίνει πάντοτε, “θάττον ή βράδιον” ο ίδιος ο ευλαβής ελληνικός λαός”. Η Εκκλησία “δεν χωρίζεται από τα παιδιά της” υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι “όποιος θέλει αποχωρεί, όποιος θέλει επιστρέφει”.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή επισήμανε, ότι δεν θα ήθελε να συνεχισθεί αυτός ο τρόπος λειτουργίας Εκκλησίας και Πολιτείας, εκείνης δηλαδή από το 1834 μέχρι σήμερα. “Της καταπιέσεως, της αναγκαστικής σιωπής, της Βαβυλώνιας αιχμαλωσίας ή της υπό πατρωνίαν διαβιώσεως”.

Πρότεινε να καθιερωθεί ο τρόπος των “διακριτών ρόλων” που εν μέρει λειτουργεί σήμερα, αλλά των “καθαρών διακριτών ρόλων”, με τάση συνεργασίας, όπως το χρειάζεται ο λαός.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ιερώνυμος επικαλούμενος τον κ. Σεραφείμ ανέφερε ότι “τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως. Μιλούν γα χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις”.

Παράλληλα, κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για “ανεξήγητη φλυαρία στον δημόσιο λόγο”, ενώ ζήτησε διάλογο από μηδενική βάση για το περιεχόμενο των Θρησκευτικών και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας σε συνεργασία με την Πολιτεία, “προς όφελος του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας και των όποιων σκοπών της Πολιτείας”.

Όπως φαίνεται για όλα τα παραπάνω θα συζητήσει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κοινώς, γιατί διαφωνεί η Εκκλησία με τους χειρισμούς Φίλη:

“Ο αγαπητός υπουργός κ. Νικόλαος Φίλης και οι συνεργάτες του παραπλανούν δολίως τον λαό μας, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν επιθυμούν την επαναπλαισίωση του μαθήματος των θρησκευτικών γενικώς, ενώ η αλήθεια είναι ότι επιδιώκεται η αλλοίωση του ορθοδόξου μόνο μαθήματος των θρησκευτικών και η μεταλλαγή του σε ομολογιακό μάθημα αθεΐας, συγκρητισμός και εκκοσμίκευσης”.

Παρακάμπτοντας τον Φίλη

Θυμίζουμε πως “θέμα Φίλη” έθεσε εμμέσως σήμερα μέσω του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ο Μακαριότατος δεν συζητά με τον Υπουργό Παιδείας για το θέμα των Θρησκευτικών”.

“Άλλος ο βηματισμός του Χριστόδουλου και άλλος του Ιερώνυμου”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Κονιδάρης.

Ο εκπρόσωπος έκανε επίσης λόγο για αντικληρικανιστές που μεταφέρουν στην Ελλάδα ό,τι “πιθηκιστικά” μοντέλα επικρατούν σε άλλες χώρες. Η Εκκλησία, είπε, ποτέ δεν έχωσε τη μύτη της στα θέματα της Πολιτείας και αυτό που ζητά από την πολιτεία είναι ο σεβασμός του Συντάγματος.

Ο κ. Κονιδάρης δήλωσε, τέλος, ότι “ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του σε Δημοψήφισμα”.

Φωτογραφία: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα