Έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία ζητά κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ

default image

Ο βετεράνος στρατηγός Μαίκλ Φλίν, υπογραμμίζει σε άρθρο του, την στρατηγική σημασία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και υποστηρίζει πως πρέπει οι σχέσεις των δύο χωρών να αναθερμανθούν

Η Τουρκία πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζει σε άρθρο του, ο κορυφαίος σύμβουλος του νεοκλεγέντα προέδρου Τραμπ, Μαίκλ Φλίν, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας πως απέτυχε να κατανοήσει τη γεωπολιτική θέση της Άγκυρας.

“Πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ” γράφει χαρακτηριστικά ο Φλιν, σε άρθρο του στην εφημερίδα Hill, με το Τουρκικό πρακτορείο Ανατολή να μεταδίδει εκτενές ρεπορτάζ από την Ουάσινγκτον. Ακόμη, στο ίδιο άρθρο ο Φλιν, χαρακτηρίζει την Τουρκία ” ως μια πηγή σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή”.

Στη συνέχεια του άρθρου του, ο Φλιν,επιτίθεται στον Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας πως δεν ήταν σωστό να κρατά αποστάσεις από την Άγκυρα. “Πρέπει να προσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική και να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τον κόσμο από την οπτική της Τουρκίας”, υπογραμμίζει.

Μάλιστα, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και συμβουλεύει το νέο πρόεδρο Τραμπ, να κάνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας, για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, αίτημα που επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Ντόναλτ Τραμπ.

“Τι θα κάναμε  εμείς αν αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου ακούγαμε στις ειδήσεις ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζει σε μια ωραία βίλα σε κάποιο θέρετρο της Τουρκίας ενώ παράλληλα διοικεί 160 σχολές που χρηματοδοτούνται από τους Τούρκους φορολογούμενους;” αναρωτιέται ο Φλιν.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι παρόλο που ο Γκιουλέν παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν μετριοπαθή ισλαμιστή κληρικό, είναι στην πραγματικότητα ριζοσπαστικός καθώς “υπερηφανεύεται δημοσίως για τους “στρατιώτες” του οι οποίοι περιμένουν τις εντολές του για να δράσουν”.

Ο Φλιν συγκρίνει μάλιστα τον Γκιουλέν με τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, τον ηγέτη της Ιρανικής επανάστασης, παρακινώντας την αμερικανική κυβέρνηση να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος και να υποστηρίξει τον Γκιουλέν όπως είχε κάνει και με τον Χομεϊνί.

Αξίζει να τονίσουμε πως τα παραπάνω δεν τα υποστηρίζει ένας τυχαίος βετεράνος του στρατού, αλλά ένας άνθρωπος που κατά την προεκλογική περίοδο διετέλεσε σύμβουλος του Ντόναλτ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας, με πολλούς πολιτικούς αναλυτές να πιστεύουν πως θα αναλάβει ρόλο στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, πιθανότατα ως νέος Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Πηγή: Πρακτορείο Ανατολή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα