Γάζα: 93 άμαχοι νεκροί από ισραηλινά πυρά σε διανομή βοήθειας
Διαβάζεται σε 5'
Πλήθη αμάχων δέχτηκαν ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα 93 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ακόμα 23 νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
- 21 Ιουλίου 2025 08:10
Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε ότι την Κυριακή (20/7) δυνάμεις του ισραηλινού στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστίνιων ενώ βρίσκονταν σε σημείο διανομής βοήθειας, σκοτώνοντας 93 ανθρώπους.
Ο ΟΗΕ και ΜΚΟ προειδοποιούν ολοένα και πιο συχνά εναντίον του κινδύνου λιμού στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 21 μήνες πολέμου.
Ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν εξαιτίας «πυρών της κατοχής (σ.σ. του στρατού του Ισραήλ) εναντίον ανθρώπων που περίμεναν βοήθεια» σε διάφορα σημεία του θύλακα. Σύμφωνα με τον ίδιο, 80 από αυτούς σκοτώθηκαν στην περιοχή Ζικίμ, βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας (βόρεια).
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) ανέφερε ότι οχηματοπομπή του που μετέφερε τρόφιμα μπήκε χθες το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας και είδε στον τομέα της Ζικίμ «τεράστια πλήθη αμάχων που πεινούσαν τα οποία δέχθηκαν πυρά». Το ΠΕΠ χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» τη χρήση βίας εναντίον αμάχων.
Ερωτηθείς από το AFP, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως άνδρες του «άνοιξαν πυρ προειδοποιητικά για να απωθήσουν άμεση απειλή εναντίον τους», λόγω της συγκέντρωσης «χιλιάδων» ανθρώπων. Διέψευσε τον απολογισμό που δημοσιοποίησε η πολιτική προστασία. Αυτή η τελευταία έκανε λόγο για άλλους 23 νεκρούς σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.
Λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας και την αδυναμία πρόσβασης στο πεδίο εν μέσω πολέμου, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τους απολογισμούς κι όσα ανακοινώνονται από οποιαδήποτε πλευρά στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να πάρουν αλεύρι», είπε ο Κάσεμ Αμπού Χατέρ, που πήγε σε μια από τις διανομές βοήθειας. «Τα (ισραηλινά) άρματα μάχης έριχναν εναντίον μας αδιακρίτως», πρόσθεσε ο 36χρονος, που πρόσθεσε πως είδε «δεκάδες ανθρώπους» να πεθαίνουν μπροστά του.
«Το ερώτημα ήταν: να κουβαλήσεις κάποιον τραυματία για να τον σώσεις, ή ένα σακί αλεύρι για να σώσεις την οικογένειά σου; Θεέ μου, που μας έχουν καταντήσει!», συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική προστασία ανακοίνωσε ότι διαπιστώνει αύξηση του αριθμού των νηπίων και των νεογέννητων που πεθαίνουν «από πείνα και ακραίο υποσιτισμό», κάνοντας λόγο για τουλάχιστον τρεις θανάτους παιδιών την περασμένη εβδομάδα.
«Τα παιδιά μας κλαίνε, ζητούν να φάνε κάτι. Κοιμούνται πεινασμένα», είπε ο Ζιάντ Μουσλέ, 45χρονος πατέρας που εξομολογείται πως δυσκολεύεται πολύ να βρει οτιδήποτε να θρέψει τα παιδιά του.
Ο ισραηλινός στρατός στο μεταξύ ανακοίνωσε πως επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, διατάσσοντας τον άμαχο πληθυσμό να απομακρυνθεί εσπευσμένα.
Ολόκληρες οικογένειες με τα λιγοστά υπάρχοντά τους, ή στοιβαγμένες σε κάρα που έσερναν γαϊδούρια, κατευθύνθηκαν προς νότο. «Μας πέταξαν φυλλάδια, δεν ξέρουμε πού να πάμε», είπε ο Άντι Αμπού Κίνας, κάτοικος που έφευγε.
Η διαταγή που εξέδωσε ο στρατός του Ισραήλ προς τους κατοίκους της Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, να απομακρυνθούν εσπευσμένα από εκεί κατευθυνόμενοι προς νότο καταφέρνει «νέο φοβερό πλήγμα» όσον αφορά τη διανομή βοήθειας, ανέφερε χθες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
«Η διαταγή μαζικού εκτοπισμού που εκδόθηκε από τον ισραηλινό στρατό καταφέρνει νέο φοβερό πλήγμα στις ήδη εύθραυστες γραμμές μεταφοράς βοήθειας που διατηρούν κόσμο στη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας», υπογράμμισε το OCHA σε ανακοίνωσή του.
Στελέχη του ΟΗΕ βρίσκονται σε δεκάδες εγκαταστάσεις –αποθήκες, κλινικές, κέντρα πρώτων βοηθειών– στην περιοχή, τόνισε.
Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ ανακοίνωσε ότι διέταξε να μην ανανεωθεί η βίζα του διευθυντή του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), Τζόναθαν Γουίτολ.
Ο τελευταίος κατοικεί στην Ιερουσαλήμ και επισκέπτεται πολύ τακτικά τη Λωρίδα της Γάζας. Έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη τις ανθρωπιστικές συνθήκες στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα. Τον Απρίλιο είχε δηλώσει ότι οι κάτοικοι της Γάζας «αργοπεθαίνουν».
Ο Σάαρ, στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, κατήγγειλε την «εχθρική και μεροληπτική συμπεριφορά (του Γουίτολ) απέναντι στο Ισραήλ, ο οποίος διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, παρουσιάζει παραποιημένες αναφορές, συκοφαντεί το Ισραήλ και παραβιάζει τους κανόνες του ΟΗΕ περί ουδετερότητας».
Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ κατέστησε δυσκολότερη την έκδοση βίζας για τα στελέχη του ΟΗΕ που εργάζονται στον θύλακα, ιδίως για τα μέλη του OCHA, της Ύπατης Αρμοστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της UNRWA, της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι μέλη της Χαμάς είχαν διεισδύσει στην UNRWA.