Η πολιορκία της Κοντούζ: Η πόλη των ναρκωτικών στα χέρια των Ταλιμπάν

Εγκαταλείπουν τη χώρα για να ξεφύγουν από την ανέχεια, την απουσία προοπτικής αλλά και τους αντάρτες Ταλιμπάν. Μετά και την κατάληψη της Κουντούζ όλο και περισσότεροι Αφγανοί επιδιώκουν να έρθουν στην Ευρώπη
- 30 Σεπτεμβρίου 2015 13:34
Οι Γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξέφρασαν φόβους για νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν που παραμένει εμπόλεμη ζώνη. Το νέο προσφυγικό δράμα αναμένεται να φέρει χιλιάδες Αφγανούς στην Ευρώπη, μέσα στις επόμενες μέρες.
Οι κάτοικοι της Κοντούζ εγκαταλείπουν την πατρίδα τους φοβούμενοι την επέλαση των Ταλιμπάν στη χώρα. Όπως αναφέρει η Die Welt, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες πηγαίνουν στο Πακιστάν και το Ιράν, ενώ σημαντικός αριθμός επιδιώκει να μεταβεί στην Γερμανία όπου ζουν συγγενείς τους.
Η γερμανική Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες (BamF) καταγράφει εδώ και μήνες αύξηση των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου από Αφγανούς.
Από 8.200 τον Ιούλιο, σε 13.100 τον Αύγουστο. Ο Τόμας Ρούτινγκ διευθυντής στο Δίκτυο Αναλυτών για το Αφγανιστάν θεωρεί ότι η φυγή των Αφγανών οφείλεται κυρίως σε πολιτικούς και οικονομικούς λόγους:
“Πολλοί εγκαταλείπουν την πατρίδα τους επειδή απειλείται η ίδια τους η ύπαρξη από τους αντάρτες Ταλιμπάν ή άλλους. Η ανέχεια δεν είναι βέβαια παντού η ίδια στη χώρα. Το πρόβλημα της φτώχειας είναι ωστόσο τόσο μεγάλο που ωθεί τους ανθρώπους στη μετανάστευση”.
Oι περισσότεροι θέλουν απλά να φύγουν…
Σύμφωνα με τον Τόμας Ρούτινγκ η τωρινή κυβέρνηση στην Καμπούλ δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του πληθυσμού για ανάκαμψη της οικονομίας, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στις συνεχιζόμενες μάχες κατά των Ταλιμπάν αλλά και στη διαφθορά και την άνοδο της ανεργίας στη χώρα. Ανεξάρτητα από την εθνότητα στην οποία ανήκουν, οι περισσότεροι Αφγανοί δείχνουν αποφασισμένοι να γυρίσουν την πλάτη στην πατρίδα τους το συντομότερο.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατέγραψε μόνο πέρυσι 2,6 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες.
Ο Μάτιν Μπαρακί, ο οποίος διδάσκει Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ δηλώνει σχετικά στην Deutsche Well:
“Πιστέψτε με. Δεν βρήκα κανένα που να βλέπει για τον εαυτό του μια προοπτική στο Αφγανιστάν. Ακόμα και υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί εγκαταλείπουν τη χώρα.
Όποιος έχει τα αναγκαία χρήματα φεύγει. Κυρίως νέοι άνθρωποι, οικογένειες ή ακόμα και ανήλικοι χωρίς συνοδεία”.
Η πληροφόρηση του πληθυσμού στο Αφγανιστάν μέσω ίντερνετ ή τηλεόρασης σχετικά με την προοπτική που έχουν Αφγανοί στη Γερμανία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σχεδόν άμεση. Οι δηλώσεις Μέρκελ ότι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στην Γερμανία έφθασε, για παράδειγμα, σε κλάσματα δευτερολέπτου στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα πάντως με τον Γερμανό ειδικό Τόμας Ρούτιγκ ο λόγος για τον οποίο οι Αφγανοί φεύγουν από την πατρίδα του δεν είναι τα όσα βλέπουν στην τηλεόραση ή πληροφορούνται από συμπατριώτες που ζουν ήδη στην Ευρώπη.
Ο διευθυντής στο Δίκτυο Αναλυτών για το Αφγανιστάν τονίζει ότι για τους περισσότερους παίζει ρόλο κυρίως το συναίσθημα “θέλω να φύγω από εδώ” και όχι τόσο ο στόχος “θέλω να πάω στη Γερμανία”.
Στα χέρια των Ταλιμπάν η μισή Κοντούζ
Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον “τη μισή” Κουντούζ, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην ομώνυμη επαρχία δήλωσε πως οι ισλαμιστές αντάρτες εισέβαλαν στην κεντρική φυλακή της πόλης και απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατούμενους – συντρόφους τους.
Η Κοντούζ, μια από τις πιο πλούσιες πόλεις του Αφγανιστάν. Θεωρείται η πόλη των ναρκωτικών και των όπλων που διακινούνται ανάμεσα στις πόλεις του βορρά, και αποτελεί πύλη για το Τατζικιστάν.
Οπλισμένοι με εκτοξευτήρες αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων, οι Ταλιμπάν εξουδετέρωσαν τους φρουρούς της φυλακής, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Κουντούζ, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
Κυβερνητικές ενισχύσεις βρίσκονταν καθ’ οδόν για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τους ισλαμιστές μαχητές να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη, σύμφωνα με τον δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο της επαρχίας Κουντούζ, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters από το αεροδρόμιο της πόλης, αφού εγκατέλειψε το γραφείο του.
Είναι η πρώτη φορά από την πτώση του καθεστώτος τους το 2001 που οι Ταλιμπάν επιτυγχάνουν μια τέτοια προέλαση σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν, καταφέρνοντας σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση.
“Οι ενισχύσεις δεν έχουν φθάσει ακόμη για να ενωθούν με τα στρατεύματά μας. Οι μάχες συνεχίζονται. Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη μισή πόλη, η άλλη μισή βρίσκεται υπό τον δικό μας έλεγχο”, δήλωσε ο Σάγεντ Σάρβαρ Χουσάινι, εκπρόσωπος της αστυνομίας, μιλώντας στην αφγανική τηλεόραση.
Ένας τυφλός και κωφός πρόσφυγας ηλικίας 110 ετών κατάφερε να φτάσει από το Αφγανιστάν στο Πασάου
Η απόγνωση των προσφύγων είναι τόσο μεγάλη που ένας άνδρας ηλικίας 110 ετών από το Αφγανιστάν αναζήτησε καταφύγιο στη Γερμανία. Ένας πρόσφυγας ηλικίας 110 ετών έφτασε στο Πασάου της Γερμανίας μαζί με την οικογένειά του, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η ομοσπονδιακή αστυνομία έπειτα από ένα σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Βαυαρίας.
Άνδρες συγγενείς του τυφλού και κωφού υπερήλικα τον είχαν κουβαλούσαν επί ένα μήνα στην πλάτη, όσο διάστημα διήρκεσε το ταξίδι της οκταμελούς οικογένειας από το Αφγανιστάν ως τη Γερμανία, δήλωσε η 60χρονη κόρη του στους αστυνομικούς.
Ο λόγος που οδήγησε στη φυγή τεσσάρων γενιών της οικογένειας από την πατρίδα τους το Μπάγλαν είναι το γεγονός ότι η κατάσταση εκεί είχε γίνει πολύ επικίνδυνη. Τρεις αδελφοί της οικογένειας είχαν σκοτωθεί από τους Ταλιμπάν.
(Με πληροφορίες από: Deutsche Welle, ΑΜΠΕ)