Κάμερον, τέλος: ‘Ήμουν κάποτε το μέλλον. Θα μου λείψει ο βρυχηθμός του πλήθους’

default image

Ο Ντέιβιντ Κάμερον παρέδωσε την πρωθυπουργία της χώρας του στην Τερέζα Μέι και αποθεώθηκε από ολόκληρο το βρετανικό κοινοβούλιο. Ο τελευταίος λόγος του και το "ευχαριστώ" του στη γυναίκα και τα παιδιά του που παρακολουθούσαν τη διαδικασία. Τι είπε για την εθνική Αγγλίας, τι του ανέφερε ο Κόρμπιν για τους Monty Python (Vid)

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αφιέρωσε την τελευταία του ομιλία στο κοινοβούλιο, στη γυναίκα του Σαμάνθα και αστειεύτηκε ότι πλέον η ατζέντα του θα περιλαμβάνει ένα πολύ πιο “ελαφρύ” πρόγραμμα, την ώρα που όλοι οι βουλευτές των Torys τον αποθέωναν όρθιοι.

Ο πρώην πρωθυπουργός που δίνει τη θέση του στην Τερέζα Μέι, την νέα “ισχυρή κυρία της Βρετανίας”, δήλωσε πως κάποτε ήταν εκείνος το “μέλλον” της χώρας και πλέον θα του λείψει ο “βρυχηθμός του πλήθους”, όπως είπε χαρακτηριστικά. “Σήμερα έχω μόνο ένα ακόμα ραντεβού. Με τη Βασίλισσα της Βρετανίας. Η ατζέντα μου έχει ελαφρύνει πολύ”, αστειεύτηκε ο Κάμερον.

“Θα μου λείψει ο βρυχηθμός του πλήθους. Θα μου λείψουν τα καρφιά της αντιπολίτευσης. Αλλά θα εύχομαι να τα καταφέρετε. Μπορεί να είμαστε αυστηροί και να δοκιμάζουμε και να προκαλούμε τους ηγέτες μας, ίσως περισσότερο από άλλες χώρες, αλλά είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι και θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε και ελπίζω ότι όλοι θα συνεχίσετε και θα υποστηρίξω όσο το κάνετε”, πρόσθεσε.

Ο Κάμερον άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του: Τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των δυτικών οικονομιών, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου. Ωστόσο το έργο του επισκιάστηκε από την ήττα στη μάχη του δημοψηφίσματος, για το οποίο ήλπιζε ότι θα κρατούσε τη Βρετανία στην καρδιά της Ε.Ε.

Δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά ώστε να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να παραμείνουν στη Βρετανία μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ένωση, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αντίστοιχα δικαιώματα που θα έχουν οι Βρετανοί στην Ένωση.

Ερωτηθείς από βουλευτή στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της βουλής κατά την οποία απαντούσε σε ερωτήσεις ως πρωθυπουργός, κατά πόσον οι πολίτες της Ε.Ε. κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα διαμονής ή να απελαθούν όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε., ο Κάμερον είπε ότι δεν υπάρχει “καμία απολύτως πιθανότητα αυτό να συμβεί”.

“Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, το οποίο είναι να δώσουμε μια εγγύηση στους πολίτες της Ε.Ε. ότι τα δικαιώματά τους θα τύχουν σεβασμού, για όλους εκείνους που έχουν έλθει σε αυτή τη χώρα”, είπε.

“Η μόνη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ ότι μια μελλοντική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ανατρέψει αυτή την εγγύηση θα ήταν αν τα δικαιώματα Βρετανών πολιτών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν τύγχαναν σεβασμού. Άρα πιστεύω πως είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαιότητα”.

“Η Μάγχη δεν θα γίνει πλατύτερη από τη στιγμή που θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή τη σχέση πρέπει να διατηρήσουμε. Αυτό θα ήταν καλό για το Ηνωμένο Βασίλειο και καλό για τη Σκωτία”.

Ο Κάμερον απάντησε με την παραπάνω δήλωση σε ερώτηση που του ετέθη σχετικά με τη Σκωτία, όπου οι περισσότεροι ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Τα “κλειδιά” στη Μέι

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε δεκτή πριν από λίγο την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον και η Τερίσα Μέρι είναι πλέον επίσημα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ και μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Μετά τον Ντέιβιντ Κάμερον στο Μπάκιγχαμ μετέβη η Τερέζα Μέι για να λάβει από τη βασίλισσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Οι πρώτες ανακοινώσεις της αφορούν τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ενώ έχει αποφασίσει να ορίσει υπουργό αρμόδιο για τη διαχείριση του Brexit.

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας Κάμερον στο κοινοβούλιο, ο Danny Kinahan του Ulster Unionist του είπε μάλιστα να ψάξει να δει αν μπορεί να βρει κάποια θέση σαν παρουσιαστής του Top Gear του BBC, αν θα μπορούσε να γίνει προπονητής της εθνικής Αγγλίας ή πρόεδρος των ΗΠΑ. Αστειευόμενος και εκείνος.

“Υπάρχουν κενές θέσεις ηγεσίας αυτή τη στιγμή. Ας πούμε στην εθνική Αγγλίας, ή στο Top Gear”, του είπε ο Danny Kinahan με τον Κάμερον να απαντά: “Ευχαριστώ για τις προτάσεις αλλά όλες τους είναι πιο δύσκολες από την θέση που είχα (του πρωθυπουργού της Βρετανίας)”.

Το “αντίο” από τον Κόρμπιν:

Ο Ντ. Κάμερον δήλωσε πως η διάδοχος του πρέπει να κρατήσει τη Βρετανία “όσο πιο κοντά γίνεται στην Ε.Ε.”. Ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει στη “δημόσια ζωή” και υπερασπίστηκε τα όσα πέτυχε στα έξι χρόνια της πρωθυπουργίας του.

O απερχόμενος πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στον διάσημο γάτο της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Λάρι, ο οποίος δεν θα φύγει από την πρωθυπουργική κατοικία, αλλά θα υποδεχθεί εκεί την διάδοχο του Κάμερον, Τερέζα Μέι.


Ο Τζέρεμι Κόρμπιν υπενθύμισε από τη δική του μεριά τις διαφορές στην πολιτική, αλλά ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την υπηρεσία που πρόσφερε στη δημόσια ζωή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο νόμο για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του Σέικερ Άμερ από το Γουαντάναμο.

“Μου θυμίζει τον Μαύρο Ιππότη από το Άγιο Δισκοπότηρο των Monty Python. Τον έχουν “χτυπήσει” τόσες πολλές φορές, αλλά εκείνος λέει “είναι μόνο επιφανειακή πληγή” και προχωρά”, είπε ακόμη ο Κόρμπιν για τον Κάμερον κάνοντας και εκείνος χιούμορ.

“Δεν μπορώ να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ. Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε να επιτύχει” δήλωσε η Μέι.

Ο Κάμερον ήταν ο 12ος πρωθυπουργός που σχημάτισε κυβέρνηση στο όνομα της Ελισάβετ Β’.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα