Ο Πούτιν προτείνει απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη
Διαβάζεται σε 6'
Ο Ρώσος πρόεδρος απορρίπτει το τελεσίγραφο της Δύσης για εκεχειρία 30 ημερών και προτείνει απευθείας διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου την 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Η ανάρτηση Τραμπ.
- 11 Μαΐου 2025 07:56
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τη διεξαγωγή «απευθείας» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου την 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο της Δύσης για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.
Κατά την ανασκόπηση των συναντήσεών του με ξένους ηγέτες στη Μόσχα, ο Πούτιν δήλωσε ότι το Κίεβο έχει επανειλημμένα παραβιάσει συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός, αλλά τώρα “η μπάλα είναι στο γήπεδο της ουκρανικής κυβέρνησης”.
Ευχαρίστησε, επίσης, τους ξένους ηγέτες για τη συμμετοχή τους στους εορτασμούς στη Μόσχα και για τις ειρηνευτικές τους προσπάθειες.
«Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Πούτιν σε εκπροσώπους του Τύπου στο Κρεμλίνο.
«Προτείνουμε στις αρχές του Κιέβου επανάληψη των διαπραγματεύσεων από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη», διεμήνυσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, ενημερώνοντας πως θα συνομιλήσει τις επόμενες ώρες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που συνεχίζεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, αλλά δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίτευξη εκεχειρίας.
Ο Τραμπ δεσμεύθηκε “να συνεχίσει να εργάζεται” με τη Ρωσία και την Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε το πρωί της Κυριακής (11/05) από την πλευρά του ότι σκοπεύει να «συνεχίσει να εργάζεται με τις δύο πλευρές» προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για μια «ενδεχομένως σπουδαία ημέρα».
«Ενδεχομένως μια σπουδαία ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», έγραψε στο Truth Social ο Τραμπ χωρίς να διευκρινίζει σε τι αναφέρεται.
Πρόσθεσε: «Σκεφτείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που θα σωθούν με τον τερματισμό, ας ελπίσουμε, αυτού του ατελείωτου ‘λουτρού αίματος’.(…) Θα συνεχίσω να εργάζομαι με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί».
Η πρόταση προς το Κίεβο
Συγκεκριμένα, κατά τις δηλώσεις του ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Όπως τόνισε, σύμφωνα με το TASS, «έχουμε επανειλημμένα προτείνει κατάπαυση του πυρός. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον διάλογο με την ουκρανική πλευρά».
«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την κυβέρνηση του Κιέβου να επαναλάβει, χωρίς καμία προϋπόθεση, τις διαπραγματεύσεις που εκείνη διέκοψε στα τέλη του 2022. Προτείνουμε να ξεκινήσουν άμεσα, την Πέμπτη 15 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη» εξήγησε στη συνέχεια.
«Στόχος τους είναι να εξαλειφθούν οι βασικές αιτίες της σύγκρουσης και να ανοίξει ο δρόμος για μια μακροπρόθεσμη, σταθερή ειρήνη» είπε μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος.
«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών να συμφωνήσουμε σε μια νέα κατάπαυση του πυρός, μια νέα εκεχειρία. Μιλάω για μια πραγματική εκεχειρία, που θα τηρείται όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο. «Θα είναι το πρώτο βήμα, επαναλαμβάνω, προς μια μακρόχρονη και διαρκή ειρήνη, και όχι ο πρόλογος για τη συνέχιση της ένοπλης σύγκρουσης μετά από επανεξοπλισμό και επιπλέον ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων και την αγωνιώδη κατασκευή χαρακωμάτων και οχυρωμάτων. Ποιος χρειάζεται αυτήν την “ειρήνη”;»
Στη συνέχεια, επέμεινε πως η ρωσική πρόταση είναι στο τραπέζι και τόνισε πως η ευθύνη περνά τώρα στο Κίεβο και στους επιμελητές του, που «καθοδηγούνται από τις πολιτικές τους φιλοδοξίες και όχι από τα συμφέροντα των λαών τους» και «επιθυμούν να συνεχιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία μέσω των χεριών των Ουκρανών εθνικιστών».
Η εκεχειρία της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της τριήμερης εκεχειρίας για την Ημέρα της Νίκης, ανάλογα με την αντίδραση της ουκρανικής κυβέρνησης: «Σε αυτή την ιερή για εμάς ημέρα κηρύξαμε εκεχειρία για τρίτη φορά. Ενημερώσαμε τους δυτικούς συναδέλφους μας ότι δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο επέκτασής της, αφού πρώτα αναλύσουμε τι θα συμβεί αυτές τις τρεις ημέρες και πώς θα αντιδράσει το καθεστώς του Κιέβου».
Κατά την παραπάνω εκεχειρία, την οποία δεν δέχτηκε το Κίεβο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν όλες τις ουκρανικές επιθέσεις κατά την τριήμερη εκεχειρία της Ημέρας της Νίκης: «Οι στρατιωτικοί μας ειδικοί θεωρούν ότι αυτές οι επιθέσεις δεν είχαν στρατιωτικούς σκοπούς αλλά έγιναν αποκλειστικά για πολιτικούς λόγους. Ο αντίπαλος υπέστη τεράστιες απώλειες».
Ευχαριστίες Πούτιν για διαμεσολάβηση από την Τουρκία μέχρι τις ΗΠΑ
Στις 11 Μαΐου, «έχω προγραμματισμένη συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, κ. Ερντογάν. Θέλω να του ζητήσω να προσφέρει τη δυνατότητα φιλοξενίας των [ειρηνευτικών] συνομιλιών στην Τουρκία. Ελπίζω να επιβεβαιώσει τη διάθεσή του να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία».
«Όπως γνωρίζετε, οι Τούρκοι συνάδελφοι έχουν επανειλημμένα προσφέρει τις υπηρεσίες τους για την οργάνωση τέτοιων συνομιλιών. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε πολλά προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.
«Θα ήθελα ξανά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τις ειρηνευτικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι ξένοι εταίροι μας. Αυτές περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Βραζιλία, χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, και πιο πρόσφατα τη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Πολιτικό θάρρος ηγετών
Η Ρωσία κατανοεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις για την επίσκεψή τους στη Μόσχα και εκτιμά το πολιτικό τους θάρρος, τη σταθερή στάση και την αποφασιστικότητά τους να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.
«Είναι σημαντικό για εμάς ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι, και οι ηγέτες που ακολουθούν κυρίαρχη πολιτική, διατηρούν αυτή τη μνήμη ζωντανή».
Για τις συναντήσεις στη Μόσχα
Από τις 7 έως τις 10 Μαΐου, η Μόσχα φιλοξένησε τρεις επίσημες επισκέψεις (από τους ηγέτες της Κίνας, της Βενεζουέλας και του Βιετνάμ) και 20 διμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Συνολικά, συμμετείχαν 27 αρχηγοί κρατών και περίπου 10 επικεφαλής διεθνών οργανισμών. Επιπλέον, έξι ακόμη χώρες εκπροσωπήθηκαν σε υψηλό επίπεδο.
«Σε αυτή τη μαζική συμμετοχή διεθνών αντιπροσωπειών βλέπουμε ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα γνήσιας ενότητας γύρω από τις αξεθώριαστες ιδέες και αξίες της κοινής μας Μεγάλης Νίκης» είπε ο κ. Πούτιν.
Κατά τις διμερείς και πολυμερείς συνομιλίες των τελευταίων τεσσάρων ημερών, οι πλευρές συζήτησαν «ζητήματα σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης της παγκόσμιας κοινότητας, της Ευρασίας και άλλων περιοχών» συνέχισε.