ΤΑ 19 WE (ΕΜΕΙΣ) ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ
Πως μια απλή λέξη, επιστράτευσε τη μνήμη μας και έγινε "διαγωνισμός". Όλα όσα μας έρχονται στο νου στο άκουσμα της λέξης WE (εμείς) (Pics+Vids)
Επιμέλεια: Λευτέρης Σαββίδης, Μαρίνα Χατζηδημητρίου
Εγώ. Η ονομαστική του ενικού προσώπου, προσωπική αντωνυμία, μπορεί να είναι το πιο χαρακτηριστικό και συνηθισμένο με το οποίο ξεκινά μια πρόταση έχει όμως και μια αρνητική χροιά. Εγωιστής. Εγωπαθής. Εγωκεντρικός. Και άλλες τόσες λέξεις που ξεκινούν με το εγώ και δεν μπορεί κανείς να τις δει… θετικά. Πόσο άραγε αλλάζει το εγώ, όταν γίνεται εμείς; Σε κάνει να αισθάνεσαι πως ανήκεις σε μια ομάδα. Ξέρεις πως το ένα και εγωιστικό εγώ σου, είναι πάντοτε πιο δυνατό, όταν ανήκει στο πλουραλιστικό Εμείς.
Όλα ξεκίνησαν μια μέρα στο γραφείο, όταν με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους του Σαββατοκύριακου ένθετου μας, η μόνη λέξη που ακουγόταν ήταν “WE αυτό”, “WE εκείνο”. Φυσικά, δεν άργησε να πεταχτεί κάποιος και να πει τραγουδιστά “We are the champions”, με κάποιον άλλον να φωνάζει “WEEEEEEEEE”.
Για να μη πολυλογούμε, καταλήξαμε όλη μέρα να κάνουμε σχεδόν διαγωνισμό για το ποιος θα θυμηθεί τα περισσότερα WE (Εμείς). Έτσι, αποφασίσαμε να μοιραστούμε όλο το σκηνικό μαζί σας και να σας “προκαλέσουμε”, να θυμηθείτε και εσείς με τη σειρά σας όλα αυτά που σας έρχονται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη WE- Εμείς.
Με αφορμή λοιπόν τον ένα χρόνο που κλείνει το ένθετο του Σαββατοκύριακου, το δικό μας WE, σας παραθέτουμε 19 “πράγματα” που μας έρχονται άμεσα στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη εμείς ή αγγλιστί WE.
1) We will rock you
Ένα από τα πιο ξεσηκωτικά κομμάτια όλων των εποχών, δεν ήταν παρά το αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας και χειροκροτημάτων των μελών του συγκροτήματος των Queen. Τι εννοούμε; Αν παρατηρήσεις το κομμάτι δεν έχει μελωδία, αλλά ένα επαναλαμβανόμενο τέμπο που μοιάζει με χειροκρότημα, συνοδευόμενο από το δυνατό ρεφρέν και ένα σόλο με ηλεκτρική κιθάρα. Το κομμάτι δημιουργήθηκε σαν απάντηση στο ενθουσιώδες κοινό που το 1977 στο Μπέρμιγχαμ: “Όταν κατεβήκαμε από τη σκηνή, αντί να συνεχίσουν να χειροκροτούν για το καθιερωμένο encore, τραγουδούσαν το You’ll Never Walk Alone” αναφέρει ο Brian May.
2) We are the champions
… my friend, και ναι αναφερόμαστε στον έτερο legendary ύμνο των Queen με τον Freddie Mercury να υπογράφει τη σύνθεση και τους στίχους του. Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο άλμπουμ News of the world που κυκλοφόρησε στις 28 Οκτωβρίου 1977, ενώ σαν single είχε κυκλοφορήσει τρεις εβδομάδες νωρίτερα.
Το τραγούδι σημείωσε σημαντική επιτυχία σε μία σειρά από χώρες κατά την περίοδο της κυκλοφορίας του, φτάνοντας Νο 1 στη Γαλλία, Νο 2 σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία, Νο 3 σε Ιρλανδία και Καναδά, Νο 4 στις ΗΠΑ, Νο 6 στη Νορβηγία κλπ.
Το τραγούδι άντεξε στο χρόνο, καθώς λόγω του τίτλου του αποτελεί έναν άτυπο «ύμνο» αθλητικών αναμετρήσεων, κυρίως κατά τη στιγμή της απονομής των τροπαίων στις νικήτριες ομάδες μιας σειράς διοργανώσεων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
3) We are the world
Είναι ένα από τα τραγούδια που άφησαν ιστορία, τόσο για τον ιδιαίτερο σκοπό για τον οποία κυκλοφόρησε, όσο φυσικά και γιατί αποτέλεσε τη σύμπραξη μερικών από τους πιο αναγνωρισμένους και δημοφιλείς καλλιτέχνες της εποχής. Ο Michael Jackson και ο μουσικός παραγωγός πίσω από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του Quincy Jones, συμπράττει με τον Lionel Richie για ένα άλμπουμ με τον τίτλο “We Are The World” που κυκλοφόρησε το 1985. Η γκρουπ Ηπα για την Αφρική, ένωσε τις δυνάμεις του για ένα άλμπουμ με φιλανθρωπικό σκοπό που πούλησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το single του συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 30 singles όλων των εποχών που ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια σε πωλήσεις ανά τον κόσμο.
30 χρόνια μετά, αυτή η προσπάθεια για να κινητοποιηθεί ο δυτικός κόσμος για την κατάσταση στην Αφρική δυστυχώς παραμένει το ίδιο επίκαιρη. Είναι όμως αντίστοιχα και ένα φωτεινό παράδειγμα πως το ΕΜΕΙΣ ενώνει καλλιτέχνες, φωνές, σταρ, αλλά και θαυμαστές για έναν σημαντικό σκοπό.
4) We are family
….τραγουδούσαν το 1979 οι Sister Sledge και το εννοούσαν! Το άσμα του 1979, ερμηνευμένο από τις αδελφές – Kim Sledge (21 Αυγούστου 1957), Debbie Sledge (9 Ιουλίου 1954), Joni Sledge (13 Σεπτεμβρίου 1956), και Kathy Sledge (6 Ιανουαρίου 1959), με το οποίο γνώρισαν τη μεγαλύτερή τους επιτυχία.
Μάλιστα ο ένας εκ των δύο συνθετών, ο Nile Rodgers ίδρυσε το 2001 τον ομώνυμο μη φιλανθρωπικό οργανισμό The We Are Family Foundation στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου με σκοπό την “επούλωση” του έθνους από το τρομοκρατικό χτύπημα. Σε αυτό το πλαίσιο μάζεψε 200 προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο (μουσικούς, διάσημους κτλ) και ξαναηχογράφησε το εν λόγω τραγούδι για να συσπειρωθεί το έθνος και να νιώσει ένα, σαν μια μεγάλη οικογένεια. (Και τέλος με το διεθνές ρεπερτόριο, το ορκιζόμαστε).
5) Άννα Βίσση – Νίκος Καρβέλας: Εμείς
Είπαμε τέλος στο διεθνές ρεπερτόριο ΟΧΙ στο εγχώριο….
Είτε είσαι fan του είδους, είτε όχι, αν κάποιος σου ζητήσει να ονοματίσεις το πρώτο τραγούδι που μπορείς να σκεφτείς με τη λέξη Εμείς, αυτό παίζει ευκολάκι στο Top 3. Α και να παρατηρήσουμε εδώ πως οι Βίσση και Καρβέλας, τουλάχιστον ως καλλιτεχνικό ζευγάρι δεν χώρισαν ποτέ τελικά κι ας πέρασαν 23 χρόνια από την κυκλοφορία του κομματιού.
6) “Εμείς” – Αντώνης Ρέμος/Μαντώ
Δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει λίγο πιο προσεκτικά τους στίχους του ντουέτου Εμείς, με τον Αντώνη Ρέμο και τη Μαντώ. Μπορεί να αναφέρεται σε έναν έρωτα, αλλά με λίγο πιο διασταλτική ματιά μπορεί κανείς να ανακαλύψει μέσα τους την επαναστατικότητα και τη δύναμη του ΕΜΕΙΣ. “Εμείς, από τους πρόποδες της γης, κατακτητές της κορυφής, με τη σημαία μας ψηλά” λέει το ρεφρέν, σε μια σαφή, σαφέστατη παρομοίωση της ερωτικής σχέσης με επανάσταση που υψώνει σημαία της νίκης στο κατεστημένο και συνεχίζει: “Εμείς, τι κι αν γεμίσαμε πληγές, βγήκαμε πάλι νικητές, γι’ αυτό να μη φοβάσαι πια”! Δεν θα μπορούσε άνετα να αποτελεί τον ύμνο στην αντίσταση; (Μπορεί και όχι).
Πρόσφατα ο Αντώνης Ρέμος πάντως δήλωσε πως αυτό ήταν το πρώτο τραγούδι του που άκουσε στο ραδιόφωνο. “Έκανα στην άκρη με το αυτοκίνητο, άναψα ένα τσιγάρο (τότε κάπνιζα) και απόλαυσα το τραγούδι” ανέφερε.
7) Η κονσόλα Wii
Τι και αν δεν γράφεται όπως το αγγλικό “εμείς”, ακούγεται έτσι και όντως παραπέμπει εκεί! Αν και η αρχική ονομασία της κονσόλας, ήταν Revolution, που σημαίνει επανάσταση, στο τέλος επικράτησε η ονομασία Wii. Όσο βρισκόταν δηλαδή στο στάδιο κατασκευής, μέχρι τις 27 Απριλίου του 2006, ήταν Revolution ενώ μετά μετονομάστηκε.
Σύμφωνα με τη Nintendo, παραπέμπει στην αγγλική λέξη “We” (εμείς), καθώς προσκαλεί τους παίκτες να παίξουν μαζί. Μάλιστα τα δύο “ii” αναφέρονται στα χειριστήρια της κονσόλας! Αυτό το ξέρατε;
8) “Είμαστε στο εμείς όχι στο εγώ”
Το θρυλικό απόσπασμα με το οποίο κλείνει τα Απομνημονεύματά του ο Ιωάννης Μακρυγιάννης και με το οποίο θέλει να κάνει τους Έλληνες να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας για την πατρίδα, είτε είναι σε καιρό πολέμου είτε σε καιρό ειρήνης, είναι ένας αγώνας κοινός και συλλογικός. Επίκαιρο όσο ποτέ…
Ενα πράμα μόνον με παρακίνησε κι εμένα να γράψω ότι τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι· όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ» ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει «εγώ»· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί.
9) Yes We Can
Ένα από τα βασικότερα σλόγκαν της καμπάνιας που ανέδειξε τον πρώτο Αφροαμερικανό Πρόεδρο της Αμερικής. Σχεδόν 8 χρόνια και δύο θητείες μετά, φαίνεται πως πολλά από αυτά τα “μπορούμε” δεν τα… μπορέσαμε τελικά με πιο παταγώδη αποτυχία την περίθαλψη για όλους, το λεγόμενο Health care system. Πρέπει να ομολογήσουμε πως δεν ήταν αποκλειστική του ευθύνη, αφού το θέμα αποτέλεσε πεδίο λυσσαλέας αντιπαράθεσης με τους Ρεπουμπλικάνους.
10) WE – The Movie
H μία και μοναδική, για πολλούς εγωπαθής Madonna, όταν σκηνοθετεί προκρίνει το Εμείς. Η ταινία της με τίτλο WE είναι μια ιστορία αγάπης, που όπως κάθε κινηματογραφική απόπειρα της pop star – με εξαίρεση το ρόλο της ως Εβίτα Περόν – έξυσε τον πάτο του box office και αντιμετώπισε τους μύδρους των κριτικών.
11) Εμείς και Εμείς
Μείναμε εμείς και εμείς. Μια φράση που χρησιμοποιούμε συχνά στη καθημερινότητά μας αλλά που μας θυμίζει και την ομότιτλη κωμική τηλεοπτική σειρά του Mega Channel που προβαλλόταν από το 1994 μέχρι το 1998. Ως επίκεντρο είχε την ζωή μιας παρέας ανθρώπων στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, οι οποίοι ζούσαν σε μονοκατοικίες στην περιοχή του Μετς.
Για την ιστορία, πρωταγωνιστές ήταν οι Ελένη Γερασιμίδου, Μαρία Φιλίππου, Μαρία Κανελλοπούλου, Βασίλης Κούκουρας, Σμαράγδα Διαμαντίδου, Στέλιος Παύλου, Νατάσα Μανισαλή και Γιώργος Γιαννούτσος, ενώ δημιουργοί της σειράς είναι οι Πάνος Αμαραντίδης και ο Σπύρος Μεταλληνός, με την παραγωγή να υπογράφει η Φρόσω Ράλλη.
12) Εμείς και ο Κόσμος
Το γνωστό σε όλους μας βιβλίο μέσω του οποίου μαθαίναμε τον κόσμο που μας περιβάλλει επί 4 συναπτά έτη, δηλαδή στις τέσσερις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Το Εμείς και ο Κόσμος μας βοήθησε ως παιδιά να καταλάβουμε τον άνθρωπο μέσα στους συνανθρώπους του, πώς δηλαδή επικοινωνούμε, πως λειτουργούμε γενικά σε μια κοινότητα και ούτω καθεξής.
Μεταξύ άλλων, μάθαμε διάφορα γύρω από τις φυσικές επιστήμες, για τη γη και τα ουράνια σώματα, τον καιρό, την ενέργεια και άλλα πολλά. Δεν μπορεί αν μην το θυμάστε.
13) We’ve got company
Ω ναι, η φράση που λένε όλοι (σχεδόν) οι καλοί ταινιών δράσεις με το που βλέπουν ότι μπήκαν στο παιχνίδι τα κακά παιδιά. Ίσως είναι η πιο διάσημη φράση που ξεστομίζουν οι πρωταγωνιστές μιας ταινίας δράσης, Όχι; Για δείτε το παρακάτω βίντεο
14) “Εμείς φτιάχνουμε το γήπεδο”
Αυτό έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς στο πρώτο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στο μικρό Νικόλα και τους φίλους του. “Γιατί για να παίξει μπάλα μία χώρα, όπως και μία ομάδα, πρέπει να έχει γήπεδο. Κι εμείς της το φτιάχνουμε το γήπεδο, καινούριο. Αυτή είναι η αλήθεια. Πες το στον πατέρα σου”, δήλωνε χαρακτηριστικά, κάνοντας τα βίντεο-παρωδίες να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια!
Εμείς παραθέτουμε τον ένα και μοναδικό Τάκη Τσουκαλά, που “έδωσε τη δική του μοναδική απάντηση” στον Αντώνη Σαμαρά….
15) Houston, we have a problem
Η φράση που χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα του Apollo 13 και η οποία στις μέρες μας έχει γίνει ατάκα σε περιπτώσεις “έκτακτης ανάγκης”. Η ιστορία εν ολίγοις έχει ως εξής:
Κατά την διάρκεια της πτήσης σημειώθηκε έκρηξη σε μια από τις δύο δεξαμενές οξυγόνου. Το διαστημόπλοιο είχε ήδη διανύσει διαδρομή διάρκειας 55 ωρών και 54 λεπτών και βρισκόταν 300.000 χιλιόμετρα από την Γη. Μια δεξαμενή οξυγόνου του σκάφους εξυπηρέτησης ανατινάχτηκε λίγο μετά την έναρξη λειτουργίας του αναδευτήρα. Ο Swigert μετέδωσε στο κέντρο ελέγχου το παροιμιώδες Houston, we’ve had a problem, το οποίο αυτονομήθηκε, και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη ως Houston, we have a problem, όπως μας έχει μείνει στο μυαλό.
Ο παρακείμενος δηλαδή έγινε ενεστώτας aka πιο δραματικός και σε αυτή τη μορφή η έκφραση διαδόθηκε.
16) We…dding
Για να συμβεί το χαρούμενο χρειάζεται αναμφίβολα να κάνεις το εγώ, εμείς! “Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος” δεν λένε; Το πιο ενδιαφέρον όμως με τη λέξη στα αγγλικά είναι πως η ετυμολογία της μοιάζει πολύ με κάτι που και στην Ελλάδα αποτελούσε παράδοση για δεκαετίες. Η λέξη wedd σήμαινε πως ο γαμπρός θα ορκιζόταν να παντρευτεί τη σύζυγό του, με την προϋπόθεση πως θα έπαιρνε χρήματα ή άλλη περιουσία. Κοινώς, η οικογένεια της νύφης έπρεπε να ορίσει την προίκα για να παντρέψει την κόρη! Κι ύστερα λέμε πως αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα που έχει ανατολίτικη νοοτροπία.
17) We Are All Greeks Now
Η σύγχρονη έκφανση του Φιλελληνισμού εμπεριέχει το ΕΜΕΙΣ σε αντιδιαστολή με το Εκείνοι, οι τεμπέληδες, οι άχρηστοι, οι λωποδύτες ή το Αυτοί που μας τρώνε τα χρήματα, που ζουν κάθε μέρα χορεύοντας και σπάζοντας πιάτα. Η κίνηση αλληλεγγύης προς τη χώρα μας εν μέσω της οικονομικής κρίσης ήρθε για να σπάσει τα στερεότυπα που φούντωσαν σε Ευρώπη και αλλού για τον ελληνικό λαό και να δηλώσει την υποστήριξή του στην Ελλάδα που υφίστατο μια από τις πιο βίαιες φτωχοποιήσεις εν καιρώ ειρήνης στον κόσμο.
Από τη Νέα Υόρκη ως το Παρίσι και τη Μαδρίτη χιλιάδες κόσμου συγκεντρωνόταν το Φλεβάρη του 2012 σε πλατείες μεγάλων πόλεων για να δηλώσει: “Είμαστε όλοι Έλληνες”.
18) Wetransfer
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται πόσο πιο δύσκολη ήταν η ζωή μας πριν… το εμείς μας βοηθήσει να μοιραζόμαστε πιο εύκολα μεγάλα αρχεία. Η αλήθεια είναι πως οι υπεύθυνοι της εφαρμογής δεν θα μπορούσαν να ανακαλύψουν πιο ευρηματικό τίτλο για την υπηρεσία τους, που έλυσε τα χέρια όλων των χρηστών του διαδικτύου. Έτσι οι φωτογραφίες του πάρτι, της εκδρομής, αλλά και βίντεο ή επείγοντα, αλλά κατά τα άλλα, μεγάλα αρχεία μπορούν να φτάσουν στον παραλήπτη τους σε χρόνο dt. Και το σημαντικότερο; Χωρίς καμιά επιβάρυνση.
19) We…ed
Όπως και στην Ελλάδα, η ινδική κάνναβη έχει και στην αγγλική γλώσσα δεκάδες ονομασίες. Άλλες κωδικές, άλλες επιστημονικές. “Μαύρο”, “χόρτο”, “φούντα” και πάει λέγοντας. Μία από τις αγγλικές λοιπόν ονομασίες της είναι weed. Δεν μπορούσαμε να μην παρατηρήσουμε πόσο προάγει αυτή η λέξη το εμείς. Αυτό που λέμε να… γυρίζει! Και χωρίς να θέλουμε να πάρουμε θέση υπέρ – ούτε και κατά – της αποπονικοποίησης του χασίς, αδυνατούμε να μην σημειώσουμε τους λανθάνοντες συμβολισμούς πίσω από τη συγκεκριμένη λέξη. Εσύ Γιωργάκη τι λές;
…Και ζήσαν αυτοί καλά και ΕΜΕΙΣ καλύτερα
Ποτέ μας δεν καταλάβαμε το νόημα αυτής της ατάκας που ολοκλήρωνε κάθε παραμύθι των παιδικών μας χρόνων. Υποθέτουμε πως γινόταν για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, αφού το βρίσκουμε μάλλον ατυχές πως ζήσαμε εμείς καλύτερα από τη Σταχτοπούτα που σε μια νύχτα βρέθηκε από το βρομερό υπόγειο όπου έκανε την παραδουλεύτρα σε τρεις γυναίκες, πριγκίπισσα στα βασιλικά ανάκτορα.
Παρόλα αυτά, ΕΜΕΙΣ στο news247 κάθε Σαββατοκύριακο ζούμε σίγουρα καλύτερα…