ΤΑ SOS ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ 60% ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΜΕ ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ
Ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης αποκαλύπτει στο NEWS 24/7 πώς θα δροσιστούμε εν μέσω καύσωνα, χωρίς να ξεπαραδιαστούμε.
Σαράντα βαθμοί, λιώνει το κορμί, η λύση είναι μία. Όχι η παραλία -να με συμπαθά ο στιχουργός Χριστόδουλος Σιγανός-, αλλά το κλιματιστικό.
Εκτός και αν είστε διακοπές, που μάλλον δεν είστε.
Οπότε, με αφορμή τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού, ήλθε η ώρα να συγκεντρώσουμε σε ένα κείμενο όλα τα SOS για την πιο αποτελεσματική και οικονομική χρήση του air condition.
Πήραμε τη βοήθεια του ειδικού, δηλαδή του ενεργειακού επιθεωρητή Μιχάλη Χριστοδουλίδη και τις οδηγίες εταιρειών που κατασκευάζουν κλιματιστικά και οργανισμών που έχουν μελετήσει τις ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση και την τσέπη μας.
Όπως λέει λοιπόν, ο κύριος Χριστοδουλίδης «το κόστος της ενέργειας μπορεί να έχει αποκλιμακωθεί μετά το peak της τελευταίας ενεργειακής κρίσης, ωστόσο οι χρεώσεις στο ρεύμα παραμένουν ακόμα υψηλές σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Δεν θα περιγράψουμε τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις, όπως αυτές της ριζικής ενεργειακής ανακαίνισης ενός ενεργοβόρου σπιτιού (πχ θερμοπρόσοψη, αντικατάσταση παλιών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά υψηλής αποδοτικότητας, τοποθέτηση τέντας), αλλά θα αναφερθούμε σε κάποιες ενεργειακές λύσεις δροσισμού, χωρίς ή με πολύ μικρό κόστος».
Ανέφερε ως παράδειγμα, ένα τυπικό διαμέρισμα σε παλιά πολυκατοικία, (αμόνωτο) γύρω στα 80 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας «όπου το φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας είναι έντονο τους θερινούς μήνες.
Έχει μετρηθεί με μία μέση τιμή ρεύματος, περίπου στα 22 λεπτά (συμπεριλαμβάνονται και οι αναλογούντες φόροι, οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τα τέλη κλπ) ότι για τον δροσισμό αυτής της κατοικίας λειτουργώντας τα κλιματιστικά για 8 με 10 ώρες ημερησίως, θα έχουμε μια επιβάρυνση στους μηνιαίους λογαριασμούς του ρεύματος ως εξής:
- Για ένα κλιματιστικό 9.000 Btu,(υπνοδωμάτιο) υψηλής ενεργειακής απόδοσης (inverter) κλάσης Α+, που καταναλώνει μηνιαίωςρεύμα περίπου 160Kwh, να μας κοστίζει περίπου 35.2 ευρώ.
- Για ένα κλιματιστικό 12.000 Btu, (καθιστικό) υψηλής ενεργειακής απόδοσης (inverter) κλάσης Α+, που καταναλώνει μηνιαίως ρεύμα περίπου 221 Kwh να μας κοστίζει περίπου 48.6 ευρώ.
Η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει στα 83.8 ευρώ τον μήνα, λόγω της παραπάνω χρήσης των κλιματιστικών.
Πάμε να δούμε πώς θα ρίξουμε το κόστος στα 33.5 ευρώ.
ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΔΡΟΣΙΣΜΟ
Οι προτάσεις του κυρίου Χριστοδουλίδη για τη μείωση του λογαριασμού ρεύματος, κατά 60%, ενώ χρησιμοποιούμε κλιματιστικό είναι ανέξοδες. Ήλθε η ώρα να γνωρίσουμε τα οφέλη του λεγόμενου παθητικού δροσισμού.
Τι αφορά αυτός ο τύπος του δροσισμού;
Ιδού όσα ανέφερε ο ειδικός.
«Κατεβάζουμε όλες τις τέντες του σπιτιού, από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και αργά το απόγευμα. Κλείνουμε τα παντζούρια ή τα ρολά των κουφωμάτων, κυρίως αυτών που βρίσκονται σε ΝΑ, ΝΔ και Ν προσανατολισμό, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.
Ο συνδυασμός δίνει εξοικονόμηση ενέργειας έως 8%
Γεμίζουμε τις βεράντες μας με γλάστρες από πλατύφυλλα αναρριχόμενα φυτά. Κατά τις βραδινές ώρες καταβρέχουμε τις βεράντες, ώστε να βοηθήσουμε στην θερμική εκτόνωση των εσωτερικών χώρων του σπιτιού, μέσω της εξατμιστικής ψύξης.
Ο συνδυασμός δίνει εξοικονόμηση ενέργειας έως 6%.
Τις νυκτερινές ώρες ανοίγουμε όλα τα κουφώματα του σπιτιού, ειδικά αυτά που είναι διαμπερή για μία με μιάμιση ώρα, με σκοπό να αποφορτιστούν θερμικά οι χώροι, μέσω του φυσικού αερισμού. Αυτό βοηθά στην μικρότερη λειτουργική επιβάρυνση του κλιματιστικού για την επόμενη ημέρα και εξοικονομεί ενέργεια έως 5%.
Για τα παραπάνω δεν χρειάζονται χρήματα, εφόσον έχετε λουλούδια. Αλλιώς, έχει ένα κόστος η απόκτηση τους. Κόστος –μικρό- έχει και «η τοποθέτηση θερμοανακλαστικών-αντιηλιακών μεμβρανών στα τζάμια των κουφωμάτων, ειδικά αυτών που έχουν Ν,ΝΑ,ΝΔ προσανατολισμό. Αυτές οι μεμβράνες μπλοκάρουν την ηλιακή ακτινοβολία πάνω από 80%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος του κλιματιστικού, με την εξοικονόμηση να φτάνει έως το 9%.
Εάν προχωρήσουμε και σε αντικατάσταση όλων των συμβατικών λαμπτρων με αντίστοιχους λαμπτήρες led, εξοικονομούμε ενέργεια έως 6%. «Οι λαμπτήρες led δεν εκπέμπουν σχεδόν καθόλου θερμότητα κατά την λειτουργία τους. Εκτός του ότι εξοικονομούμε ενέργεια περίπου 70% μόνο από την κατανάλωση του ρεύματος για τις ανάγκες του φωτισμού του σπιτιού, το κλιματιστικό λειτουργεί με μικρότερη κατανάλωση για να αποδώσει την ίδια ωφέλιμη ψυκτική ισχύ».
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ
Αφού κάνουμε όλα τα παραπάνω, για να ρίξουμε κατά 35% το λογαριασμό του ρεύματος, συνεχίζουμε με κινήσεις που σχετίζονται άμεσα με το κλιματιστικό.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης προτείνει να βάζουμε σε λειτουργία ταυτόχρονα με το κλιματιστικό και έναν αριστερόστροφο ανεμιστήρα, κατά προτίμηση οροφής. «Ο αριστερόστροφος ανεμιστήρας οροφής μπορεί να ρίξει όχι την θερμοκρασία του χώρου, αλλά την αίσθηση της θερμοκρασίας του χώρου κατά 3 βαθμούς».
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος τονίζει ότι δεν έχει καμία χρησιμότητα (ή λογική) να έχει έξω 40 βαθμούς Κελσίου κι εμείς να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 20 βαθμούς. Ως ιδανική συνθήκη περιγράφει τη διαφορά 10 με 12 βαθμών από την εξωτερική θερμοκρασία.
quote «Για κάθε ένα βαθμό κάτω από τους 26℃, η κατανάλωση του ρεύματος αυξάνει κατά 8% με 10%».
«Γενικώς η θερμοκρασιακή διαφορά (ΔΘ) μεταξύ θερμοκρασίας εξωτερικού περιβάλλοντος και εσωτερικού χώρου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 10 με 12℃. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται ενέργεια έως 18%».
«Εάν θέλουμε να μειώσουμε ακόμα περισσότερο την καταναλισκόμενη ενέργεια του κλιματιστικού μας μηχανήματος, χωρίς να αυξήσουμε την θερμοκρασία από το χειριστήριο του, καλό είναι το εξωτερικό μηχάνημα να μην είναι εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία. Δηλαδή, να ηλιοπροστατεύεται, είτε με κάποιο φυτό, είτε να τοποθετείται στο επάνω μέρος του τοίχου που σκιάζεται από μια τέντα. Ακόμα καλύτερα εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα να τοποθετείται στην βορεινή πλευρά του σπιτιού.
Επισημαίνεται βέβαια, ότι δεν φράζουμε ποτέ το κλιματιστικό μηχάνημα με διάφορα εμπόδια, το κλιματιστικό πρέπει να αναπνέει ελεύθερα για να μπορεί να αποδίδει τα μέγιστα. Αυτό μας δίνει εξοικονόμηση ενέργειας έως 8%».
Όλα μαζί τα «βήματα» προς την επιτυχία, μειώνουν τα 83.8 ευρώ που πληρώνει ένα νοικοκυριό κάθε μήνα του καλοκαιριού, για να δροσίσει το σπίτι του, σε 33.5 ευρώ».
ΚΑΝΟΝΕΣ… ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ
Ο καύσωνας είναι λοιπόν, κοντά μας κι εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας για να τον αντιμετωπίσουμε. Κατ’ αρχάς, το πρωί (πριν βράσει ο τόπος) κλείνουμε τα παράθυρα και τις κουρτίνες (αν έχουμε τέντες, τις κατεβάζουμε), ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία του χώρου πριν «ανάψουμε» το μηχάνημα.
Επιλέγουμε τη λειτουργία ECO ή Ιnverter, αν υπάρχει, για σταθερή και αποδοτική λειτουργία.
Αν «συμπεριφερθούμε» στο air condition σαν να είναι αερόθερμο (το ανοίγουμε όταν έχουν καεί και τα τσιμέντα και το κλείνουμε αφότου πάρουμε μια ανάσα), θα ζημιωθούμε πολυδιάστατα. Όπως και θα πληρώσουμε ακριβά την ενεργοποίηση μέσα στο μεσημέρι, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες το «αναγκάζουν» να λειτουργήσει στο έπακρο για να κάνει τη δουλειά που του έχουμε βάλει. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν έχουν ουσιαστικό όφελος δροσιάς και στοιχίζουν ακριβά.
Έτσι, για το καλό σου, η δουλειά που θα «βάλεις» να κάνει το κλιματιστικό, δεν πρέπει να είναι οι 20 βαθμοί.
Επιλέγουμε ως εσωτερική θερμοκρασία κάτι από 26 βαθμούς Κελσίου και πάνω –εγώ το βάζω στους 28 και δεν έχω απογοητευτεί, συμπεριλαμβανομένης της στιγμής που έρχεται ο λογαριασμός.
Ένα άλλο SOS είναι ότι οι περσίδες πρέπει να «κοιτούν» όσο πιο ψηλά γίνεται (το καλοκαίρι, γιατί το χειμώνα ισχύει το αντίθετο). Αυτό επιτρέπει στον ψυχρό αέρα, που είναι βαρύτερος, να κατεβαίνει ομοιόμορφα στο χώρο και να ψύχει αποτελεσματικά, χωρίς να φυσάει πάνω σε ανθρώπους –και να προκαλεί δυσφορία. Η οδηγία είναι πως αποφεύγεται η απευθείας ροή σε άτομα ή έπιπλα.
Συγκράτησε σε παρακαλώ, ότι τα κλειστά εσωτερικά σκίαστρα (κουρτίνες, περσίδες, ρολά) μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για κλιματισμό από 40 έως 43%, αφού εμποδίζουν στη θερμότητα να περάσει στα ενδότερα.
Οι κουρτίνες και τα παντζούρια που ρυθμίζονται σωστά, μπλοκάρουν την άμεση ηλιακή κυκλοφορία και μειώνουν την υπερθέρμανση του χώρου –μειώνοντας το θερμικό φορτίο και άρα την κατανάλωση ενέργειας, για τη ψύξη.
ΜΗΝ ΒΑΛΕΙΣ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ –ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ
Πριν μας αφήσει ο κύριος Χριστοδουλίδης, θέλησε να τονίσει ότι «όλα τα παραπάνω δεν έχουν κανένα ενεργειακό όφελος, εάν τα κλιματιστικά μας δεν είναι καλοσυντηρημένα, με ότι αυτό σημαίνει πέραν της επιπλέον δαπάνης λειτουργίας, αλλά και της προστασίας της υγείας μας».
Ο κύριος Χριστοδουλίδης εξήγησε και τι σημαίνει «καλοσυντηρημένο» κλιματιστικό.
«Χρειάζεται συχνό καθαρισμό στις γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος, ώστε να αποφεύγεται εκεί η συσσώρευση σκόνης που στη συνέχεια μεταδίδεται στο χώρο με τη ροή αέρα. Μετά γίνεται επιφανειακός καθαρισμός με νερό (με το λάστιχο του κήπου) της εξωτερικής μονάδας, συμπλήρωση ψυκτικού μέσου εαν αυτό κρίνεται απαραίτητο και καθαρισμός των φίλτρων αέρα της εσωτερικής μονάδας.
Τα φίλτρα στις οικιακές μονάδες είναι απλές μεμβράνες που αφαιρούνται εύκολα, πλένονται με νερό και επανατοποθετούνται στην συσκευή αφού στεγνώσουν. Καλό είναι να καθαρίζονται τα φίλτρα λίγο πριν την έναρξη της θερινής περιόδου. Φραγμένα φίλτρα μειώνουν την απόδοση της συσκευής και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας».
Εφόσον θέλουμε το καλό μας, δεν παραλείπουμε τον ετήσιο «βαθύ καθαρισμό του εσωτερικού μηχανήματος από εξειδικευμένο συνεργείο. Εκτός από τα φίλτρα γίνεται καθαρισμός και των εναλλακτών και με τη χρήση κατάλληλων χημικών εξουδετερώνονται τυχόν μικροοργανισμοί εντός της εσωτερικής μονάδας».