Με stage και επιδότηση εισφοράς

Με νέα stage στον ιδιωτικό τομέα και επιδότηση εισφορών εργαζομένων για 18 μήνες σε επιχειρήσεις, αλλά και προγράμματα στον τουρισμό, επιχειρεί η κυβέρνηση να χτυπήσει την ανεργία που θα ξεπεράσει το 14% τους επόμενους μήνες
- 19 Οκτωβρίου 2010 19:42
Σε δύο βασικούς πυλώνες θα στηριχθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τους βασικούς άξονες του οποίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε αργότερα η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.
Η επαναφορά των προγραμμάτων stage αυτή τη φορά στον ιδιωτικό τομέα και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις με όρο να μην έχουν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε περικοπές προσωπικού και για διάστημα 18 μηνών, είναι τα δύο βασικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν μέσω του ΟΑΕΔ το αμέσως προσεχές διάστημα.
Στόχος είναι να εξασφαλιστούν 400.000 θέσεις εργασίας που απειλούνται από την κρίση και να ωφεληθούν συνολικά πάνω από 660.000 εργαζόμενοι και άνεργοι που βρίσκονται την περίοδο αυτή σε δεινή θέση.
Τα νέα stage
Για το μεν πρώτο μέτρο, αυτό των stage προβλέπεται πρόγραμμα εργασίας για νέους έως 24 ετών με Σύμβαση Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας.
Πρόκειται για μια εκδοχή του γνωστού stage που στην προκειμένη περίπτωση απευθύνεται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα έχει διάρκεια από 6 έως 12 μήνες και η αμοιβή αντιστοιχεί στο 80% του βασικού μισθού.
Αν στη συνέχεια η Σύμβαση Απόκτησης Εμπειρίας μετατραπεί σε Εργασίας προβλέπεται επιδότηση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών ως τους 24 μήνες. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας και το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, 54.εκατ. ευρώ, αναλαμβάνει ο ΟΑΕΔ.
Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών
Το δεύτερο κύριο πρόγραμμα, αφορά την επιχορήγηση 200.000 θέσεων εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ως κίνητρο για την διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα (18) μηνών εκ των οποίων οι 12 αφορούν σε επιχορήγηση και οι υπόλοιποι 6 σε δέσμευση.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση, να μην έχουν προχωρήσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν από την υποβολή της αίτησης σε μείωση προσωπικού, είτε με τη μορφή της καταγγελίας της σύμβασης, είτε με τη μορφή της εθελουσίας εξόδου και να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες.
Οι επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα με το 50% του προσωπικού που απασχολούσαν μέχρι την υποβολή της αίτησης μέχρι 80 άτομα κατ’ ανώτατο όριο, με την υποχρέωση να διατηρήσουν ίσο τουλάχιστον αριθμό μη επιχορηγουμένων εργαζομένων με εκείνον των επιχορηγουμένων
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ, μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ, δηλαδή θα διαγραφούν οι ανάλογες οφειλές του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ.
Τα υπόλοιπα προγράμματα
Ενεργοποιούνται επίσης, δυο εθνικά προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής, ένα για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 49 εργαζόμενους, που απευθύνεται σε 18.000 ωφελούμενους με κόστος 80 εκατ. Ευρώ και φορέα υλοποίησης Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε, και ένα για επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζομένους, με 14.000 ωφελούμενους, και κόστος 60 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΑΔ και υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ.
Στο ίδιο πλαίσιο, των προγραμμάτων διατήρησης των θέσεων εργασίας, προβλέπεται τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα για 900 ανέργους και 350 εργαζομένους του Νομού Καστοριάς προβλεπόμενης δαπάνης 13.700.000 ευρώ που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο εθνικούς πόρους και τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.
Για το πρόγραμμα αυτό η Λ.Κατσέλη, είπε ότι θα αποτελέσει πιλοτικό οδηγό και για άλλα τοπικά προγράμματα που θα αναπτυχθούν μελλοντικά.
Για τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό
Στον κλάδο του τουρισμού ενεργοποιείται πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2010 για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε επιχειρήσεις εποχικής και διαρκούς λειτουργίας.
Ακόμη, πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Η δαπάνη βαρύνει τον ΟΑΕΔ και είναι ύψους 700.000 ευρώ.
Τέλος, πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διαρκούς λειτουργίας από τον ΟΑΕΔ χρηματοδότηση 18.600.000 ευρώ.
Από τον ΟΑΕΔ υλοποιείται και το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ανέργων γυναικών 22-64 ετών κόστους 96.000.000 ευρώ και το Ειδικό Τετραετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών που απευθύνεται σε 40.000 γυναίκες κόστους 501.424.000 ευρώ.