Γκαργκάν γκαν-γκαν!

Γκαργκάν γκαν-γκαν!

Άμεση επίλυση του ασφαλιστικού με αλλαγές σε όρια ηλικίας και ύψος εισφορών ζητά ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας

Την άποψη ότι το ασφαλιστικό πρέπει να επιλυθεί “εδώ και τώρα” διατύπωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσιάζοντας την Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2007.  Ο Νίκος Γκαργκάνας ζήτησε να μην υπάρξουν περαιτέρω αναβολές αλλά ουσιαστικές λύσεις, τόνισε όμως ότι  μπορεί να δοθεί μια περίοδος χάριτος ώστε όλοι να προσαρμοστούν.

Ο διοικητής υπογράμμισε ότι ο έλληνας φορολογούμενος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο βάρος που θα επισωρεύει στον κρατικό Προϋπολογισμό η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, ιδιαιτέρως μετά το 2015. Για το λόγο αυτό, ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη συγκράτηση των δαπανών.

Εμμέσως πλην σαφώς ο Νίκος Γκαργκάνας έδωσε τις παραμέτρους στις οποίες πρέπει να κινηθούν οι αλλαγές, αναφερόμενους στα παραδείγματα χωρών του εξωτερικού που ήδη έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των εισφορών. Ωστόσο στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προτείνονται και πιο ήπια μέτρα, όπως ο περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης, η ενοποίηση των ταμείων και η ανάπτυξη του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα του συστήματος.

Αισιοδοξία αλλά και προειδοποιήσεις

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Νίκος Γκαργκάνας εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς η Έκθεση εκτιμά ότι οι συνέπειες από την αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα είναι περιορισμένες για την ελληνική οικονομία. Αναμένεται επίσης άνοδος του ΑΕΠ λίγο πάνω από το 4% το 2007, επενδύσεις που θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμό 8% και αύξηση της απασχόλησης με ετήσιο ρυθμό 1,4% αν και το ποσοστό ανεργίας παραμένει σχετικά υψηλό.

Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, το οποίο φέτος προβλέπεται να αυξηθεί στο 14% του ΑΕΠ, από 12% που ήταν το 2006. “Τρώμε σήμερα το ψωμί του αύριο” είπε χαρακτηριστικά για να περιγράψει την κατάσταση και προέβλεψε ότι στο μέλλον όλο και μεγαλύτερο μέρος του εθνικού εισοδήματος θα δίνεται για την αποπληρωμή των οφειλόμενων τόκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη οι καθαρές υποχρεώσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα προς το εξωτερικό αντιστοιχούν στο 92,2% του ΑΕΠ. 

Ο κ.Γκαργκάνας απέδωσε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη στη χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και στην συνεχή υποχώρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της ως προς τις τιμές, λόγω της διαφοράς του πληθωρισμού.

Αν και χαρακτήρισε εφικτούς τους στόχους που έχουν τεθεί στον Προϋπολογισμό, συνέστησε να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και η μείωση των ελλειμμάτων και μετά το 2010, εξαιτίας του υψηλού δημοσίου χρέους. Επεσήμανε τέλος ότι θα πρέπει να περικοπούν οι πρωτογενείς δαπάνες του Προϋπολογισμού και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους, καθώς, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αποτελεσματικότητα των δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα είναι από τις μικρότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   

Ραγκούσης: “Τι λέει η Κυβέρνηση;”

“Οι απόψεις και οι προτάσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκου Γκαργκάνα, τόσο για την οικονομία όσο και για το ασφαλιστικό, είναι γνωστές. Αν κάτι εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο, είναι οι θέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή για το ασφαλιστικό”, αναφέρει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, σχετικά με το ασφαλιστικό και την σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

 “Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και των αρμοδίων υπουργών για το θέμα αυτό, δεν αποτελούν δείγμα υπευθυνότητας για μια κυβέρνηση που επιχειρεί να πείσει ότι όλα θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο ενός δήθεν διαλόγου. Σε διάλογο προσέρχεται κανείς υπεύθυνα μόνο με θέσεις και προτάσεις”, αναφέρει ο κ.Ραγκούσης και προσθέτει: “Όπως φάνηκε για μια ακόμη φορά, μετά και την σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, αυτή η κυβέρνηση σε σοβαρότατα κοινωνικά και οικονομικά θέματα ενεργεί χωρίς σχέδιο, αποσπασματικά και με προχειρότητα”.

ΚΚΕ: Απηχεί τις απόψεις του κεφαλαίου

Την εκτίμηση ότι οι επιδιώξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ταυτίζονται με τις προτάσεις Αναλυτή, τις δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Αλμούνια καθώς και τις προγραμματικές θέσεις ΝΔ –  ΠΑΣΟΚ εξέφρασε το ΚΚΕ. Σχολιάζοντας την έκθεση Γκαργκάνα ανέφερε ότι “απέναντι στην ενότητα της πλουτοκρατίας, των μηχανισμών και των κομμάτων της, πρέπει να εκφραστεί χωρίς καθυστέρηση η λαϊκή ενότητα στη γραμμή της ανυπακοής και της αντεπίθεσης για τα σύγχρονα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας”.

ΣΥΝ: Προπομπός των κυβερνητικών πολιτικών

Ως ένα νεοφιλελεύθερο και αντεργατικό μανιφέστο χαρακτηρίζει ο ΣΥΝ την έκθεση Γκαργκάνα, εκτιμώντας ότ φιλοδοξεί να είναι προπομπός των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών. Είναι εξοργιστικό ότι η όλο και πιο χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο δήθεν υψηλό κόστος εργασίας, στις υποτιθέμενες “αγκυλώσεις” της αγοράς εργασίας και στην μη ταχεία προώθηση νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών, την ώρα που ο κ.Γκαργκάνας εξωραΐζει και συγκαλύπτει τις ληστρικές πρακτικές και καταχρηστικές μεθοδεύσεις των Τραπεζών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα