Καρότο και μαστίγιο από το ΔΝΤ για Ελλάδα – Στο ΔΣ του Ταμείου αύριο η έκθεση

Καρότο και μαστίγιο από το ΔΝΤ για Ελλάδα – Στο ΔΣ του Ταμείου αύριο η έκθεση
Τα γραφεία του ΔΝΤ, στις ΗΠΑ ap

Την επιτακτική ανάγκη για χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους θα επισημαίνει η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα προβλέποντας σταθερά χαμηλή ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα και πολλά διαρθρωτικά προβλήματα.

Η έκθεση που γίνεται με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του ταμείου θα περάσει από την έγκριση του ΔΣ του Ταμείου κατά την αυριανή του συνεδρίαση.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου ο γνωστός και Πωλ Τόμσεν, που θα εισηγηθεί το τελικό κείμενο, έχει επιμεληθεί και τις βασικές παρατηρήσεις που γίνονταν για την χώρα μας.

Οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν μέσα στην έκθεση και θετικά και αρνητικά σημεία για την Ελλάδα.

Στα θετικά το Ταμείο επισημαίνει την ανάγκη αναθεώρησης προς τα κάτω των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα ειδικά τώρα που προμηνύεται επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής αλλά και της Παγκόσμιας οικονομίας. Θα καλεί του Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας να ξεκινήσουν από το 2020 τον διάλογο γα την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων προτείνοντας εμμέσως ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να αναθεωρηθεί στο 1,5% ή κατ’ ανώτερο στο 2% του ΑΕΠ. Παράλληλα δεν θα αμφισβητεί την δυνατότητα η Ελλάδα να πετύχει και φέτος και το 2020 πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Σε ότι αφορά το χρέος και την έκθεση βιωσιμότητας που θα περιλαμβάνει στην έκθεση του θα επαναλαμβάνει την θέση του ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο ως το 2032 και ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα πρέπει να εκπληρώσουν την δέσμευση που έκαναν τον Ιούνιο του 2018 για επανεξέταση και λήψη νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους το 2032.

Ως εδώ το Ταμείο θα ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς που – όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα ξεκινήσει από το 2020 το διάλογο με τους θεσμούς για την μείωση των δημοσιονομικών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2%.

Σε ότι αφορά το σχόλιο για το χρέος, παρότι το Ταμείο δεν έχει πια την παρέμβαση που είχε ως το 2018 στην εποπτεία της ελληνικής οικονομίας κανείς δεν μπορεί να του αμφισβητήσει την ιδιότητα του να είναι ο μοναδικός μη ιδιωτικός διεθνής οργανισμός που μπορεί να πιστοποιήσει την βιωσιμότητα του χρέους.

Τα κακά νέα

Τα κακά νέα είναι ότι το ΔΝΤ μένει στις παρατηρήσεις που έκανε για την Ελλάδα από τις αρχές του 2018. Συγκεκριμένα θα τονίζει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί σε μεσοπρόθεσμη βάση λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ λόγω καθυστέρησης βασικών μεταρρυθμίσεων αλλά και πληθυσμιακής γήρανσης.

Επίσης θα επισημαίνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει από τα πιο γενναία στην Ευρώπη ενώ η φορολογική βάση είναι εξαιρετικά στενή αφού περίπου το 60% των φορολογούμενων συνεχίζει να απαλλάσσεται λόγω αφορολόγητου.

Με τον τρόπο αυτό επαναφέρουν τα δύο μέτρα (περικοπή των παλιών συντάξεων και του αφορολόγητου) τα οποία παρότι ψηφίστηκαν κάτω από πίεση το 2017 ουδέποτε εφαρμόστηκαν αφού η προηγούμενη Κυβέρνηση ακύρωσε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και η σημερινή την περικοπή του αφορολόγητου.

Τέλος θα γίνεται ξανά κριτική για τις καθυστερήσεις στο άνοιγμα της αγοράς προϊόντων υπηρεσιών και εργασίας ενώ θα υπάρχουν και κατηγορίες για μεταρρυθμίσεις του 3ου μνημονίου που αναστράφηκαν κυρίως στον τομέα της Εργασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα