Κίνα: Ανήλικοι μέτοχοι!

Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί στην Κίνα το γεγονός ότι ανήλικοι βρέθηκαν να κατέχουν μεγάλο αριθμό μετοχών σε εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο
- 10 Οκτωβρίου 2007 11:48
Προβληματισμό για το ενδεχόμενο να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα προκαλεί στην Κίνα η αποκάλυψη ότι ανάμεσα στους μετόχους μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης τράπεζας περιλαμβάνονται πολλοί ανήλικοι, και μάλιστα o ένας είναι μόλις δέκα χρονών.
Η Τράπεζα του Πεκίνου, η τρίτη εισηγμένη τράπεζα από το Πεκίνο -μετά τις Bank of Nanjing και Bank of Ningbo- στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης, ανακοίνωσε ότι έχει 84 επενδυτές οι οποίοι είναι νόμιμοι κάτοχοι μετοχών της από την αναδιοργάνωση της τράπεζας το 1996 και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2004. Από αυτούς οι 35 έχουν πάνω από 100.000 μετοχές και ένας από τους 35 είναι μόλις δέκα χρονών. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Bank of Beijing στο χρηματιστήριο της Σανγκάης έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα.
Το παιδί έγινε μέτοχος όταν ήταν μόλις ενός έτους και τώρα είναι ο 13ος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με περίπου 1,3 εκατομμύρια μετοχές. “Γίναμε γνώστες της κατάστασης όταν ελέγξαμε τους μετόχους μας αλλά δεν υπάρχει καμία απαγόρευση ή περιορισμός όσον αφορά την κατοχή μετοχών σε ηλικία κάτω των 18 ετών, ούτε χρειάζεται ειδική διαπραγμάτευση”, σχολίασε η τράπεζα.
Εμπειρογνώμονες σε νομικά και οικονομικά θέματα έλεγαν ότι δεν είναι φυσιολογικό για μία εισηγμένη εταιρεία να έχει τόσους πολλούς ανήλικους μετόχους και κάλεσαν την τράπεζα να δημοσιοποιήσει στοιχεία που αφορούν τους κηδεμόνες των ανήλικων αυτών μετόχων. Δεν είναι σαφές αν και κατά πόσο κάποιοι από τους κηδεμόνες προσπαθούν να έχουν οικονομικά ή φορολογικά οφέλη μεταβιβάζοντας ορισμένα οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία σε λογαριασμούς νεωτέρων μελών της οικογένειας.
Όλο και περισσότεροι Κινέζοι αποταμιεύουν τις οικονομίες τους σε μετοχές για να επωφεληθούν από την μεγάλη αντάπτυξη της αγοράς αλλά και λόγω απουσίας άλλων επενδυτικών επιλογών. Οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ένα ενδεχόμενο “σκάσιμο της φούσκας” όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κοινωνική σταθερότητα.
(Πηγή: ΑΠΕ)