Το wikifarmer.com σου δείχνει πώς να γίνεις αγρότης

Το wikifarmer.com σου δείχνει πώς να γίνεις αγρότης

Το wikifarmer.com δημιουργήθηκε από δυο απόφοιτους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να βοηθήσει όσους θέλουν να ασχοληθούν με τους αγρούς, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, με απώτερο στόχο τη διατροφική αυτάρκεια κοινοτήτων και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας.

Ο Πέτρος Σάγκος και ο Ιωάννης Κωνσταντίνου σπούδασαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήραν τα πτυχία τους, κατόπιν εργάστηκαν στον ιδιωτικό τομέα και πολύ γρήγορα διαπίστωσαν πως υπήρχε ένα κενό στο διαδίκτυο που αφορούσε στο αντικείμενο τους. Μια στάση εδώ.

Στις 3 Οκτωβρίου του 2017, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου είχε επισημάνει, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής και η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, για την ελληνική κτηνοτροφία πως ” είναι χρήσιμο να γίνει πεποίθηση σε όλους μας ότι μέσα από την κτηνοτροφία μπορεί η ύπαιθρος να γίνει συνώνυμο της ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου και όχι αναφορά εγκατάλειψης και απλήρωτου κόπου. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία μας προς μια περίοδο θετικών προοπτικών , μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που κατέστρεψε-εξαφάνισε περίπου το 25% του ΑΕΠ μας. Σ΄ αυτή τη προσπάθεια οφείλει ο αγροτικός χώρος να πρωταγωνιστήσει. Κι αυτό φαίνεται να το συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότεροι“.

 

Επιστρέφουμε στο θέμα μας: ο Πέτρος και ο Ιωάννης παρατήρησαν ένα κενό σε γνώσεις, επί της κτηνοτροφίας, της γεωργίας και της μελισσοκομίας που δεν είχε να κάνει μόνο με τη χώρα μας -όπου παρατηρείται αύξηση στους νέους που κάνουν σχετικές απόπειρες. ” Δεν υπήρχε μια online βιβλιοθήκη για νέους ή και έμπειρους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους“, εξηγεί ο Πέτρος στο News24/7, πριν διευκρινίσει πως η προσπάθεια την οποία ξεκίνησε με τον Ιωάννη ήταν ” για να δημιουργήσουμε ένα community project. Δηλαδή, δεν πρόκειται για κάποια καινοτομία που έκανε κάποιος (π.χ. Taxibeat) και το κοινό απλώς τη χρησιμοποιεί, αλλά οι ίδιοι οι χρήστες δημιουργούν περιεχόμενο και εμπλουτίζουν καθημερινά τη βιβλιοθήκη“.

Τόνισε ότι στα community projects δεν προβάλλεται κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ” γιατί είναι άδικο για τους υπολοίπους. Πιθανότατα δε γνωρίζετε καν τον ιδρυτή της Wikipedia, εν αντιθέσει με τον ιδρυτή του Facebook που είναι πασίγνωστος“, ωστόσο του εξηγήσαμε ότι πάντα χρειάζεται ένα σημείο αναφοράς, να προσδιορίζεται η αρχή της όποιας προσπάθειας.

 

Το wikifarmer.com που λες, είναι η πρώτη Αγροτική Βιβλιοθήκη, που δημιουργήθηκε και εμπλουτίζεται καθημερινά από τους χρήστες της -όπως συμβαίνει με τη Wikipedia, όπου ανά θεματικό αντικείμενο ορίζονται ειδικοί, σε κάποια σημεία του πλανήτη, που έχουν τον τελικό λόγο για το περιεχόμενο. Όποιος έχει γνώσεις (γεωπόνοι, Ζωοτέχνες, Μελισσοκόμοι, Καθηγητές, Βοτανολόγοι, Κτηνοτρόφοι, Αγρότες μεγάλης και μικρής κλίμακας, αλλά και ερασιτέχνες καλλιεργητές), μπορεί να υποβάλει κάποιο νέο άρθρο ή να επεξεργαστεί υπάρχον άρθρο ή απλώς να απολαύσει τη δωρεάν πρόσβαση σε εκατοντάδες σύγχρονους οδηγούς καλλιέργειας.

Yπάρχει η δυνατότητα προσθήκης φωτογραφίες ή βίντεο, αιτήματος για κάποιο νέο άρθρο, όπως και υποβολή ερωτήσεων σχετικά με ένα θέμα. Πάντα δε, μπορείτε να απολαύσετε δωρεάν πρόσβαση σε εκατοντάδες σύγχρονους οδηγούς καλλιέργειας.Η κοινή συνισταμένη είναι πως όσοι ασχολούνται με το εν λόγω site, έχουν το ίδιο όραμα: να μοιραστούν τις καλύτερες αγροτικές πρακτικές και τις εμπειρίες τους, ώστε να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον.

Ενισχύοντας την προσπάθεια διατροφικής αυτάρκειας κάθε κοινότητας ή μεμονωμένου καλλιεργητή, θεωρούμε πως συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας

Άπαξ και κάποιος προσθέσει ένα άρθρο ή επεξεργαστεί ένα ήδη υπάρχον, ακολουθείται η εξής απλή διαδικασία: οι γεωπόνοι του wikifarmer.com τσεκάρουν το περιεχόμενο, το οποίο εμφανίζεται κατόπιν δικής τους έγκρισης, ώστε να ανταποκρίνεται στην υψηλή ποιότητα που έχει ως στόχο αυτή η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Την τελευταία εβδομάδα, το editing των κειμένων που αφορούν τη μελισσοκομία, γίνονται στο Sao Paolo, της Βραζιλίας “καθώς εκεί έχουμε πολύ ενεργά μέλη, οι οποίοι είναι χρόνια μελισσοκόμου, με προεξάρχων έναν μελισσοκόμο-βιολόγο που είναι υπεύθυνος για όλο το σχετικό περιεχόμενο“. Επισημαίνεται πως ” ο χρήστης φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την αξιολόγηση, εκτίμηση, υιοθέτηση, αποδοχή ή έγκριση και τη χρήση των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο“.

 

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα την αμέριστη προσοχή σου: ανεξάρτητοι αρθρογράφοι από ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες (βλέπε Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία έως Ουγκάντα και Σουδάν) υποβάλλουν καθημερινά τα άρθρα τους. Προς το παρόν, το wikifarmer.com είναι διαθέσιμο σε έξι γλώσσες (αγγλικά, πορτογαλικά, αραβικά, ρωσικά, ελληνικά, ισπανικά), ενώ στόχος είναι να προστεθούν άλλες έξι μέσα στο 2018, με απώτερο σκοπό ” έως το 2020 να είναι η πλατφόρμα προσβάσιμη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, ώστε κάθε άνθρωπος στον πλανήτη να μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαστη, στη μητρική γλώσσα, σε γνώση και πληροφορίες σχετικά με υπάρχουσες και νέες καλλιέργειες -όπως και την οργάνωση μικρών ή μεγαλύτερων κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών εγκαταστάσεων. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύοντας δηλαδή, την προσπάθεια διατροφικής αυτάρκειας κάθε κοινότητας ή μεμονωμένου καλλιεργητή, θεωρούμε πως συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας“.

 

Το wikifarmer.com συνεργάζεται με τον Οργανισμό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με πολυάριθμα ερευνητικά και εκπαιδευτικά Ινστιτούτα (βλ. Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου της Ουρουγουάης, Ινστιτούτο Έρευνας Σιτηρών του Arkansas κτλ). Να τους ευχηθούμε κάθε επιτυχία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα