Νέο ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: “Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες”
Διαβάζεται σε 7'
Συνεχίζει την αντιμεταναστευτική ρητορική του ο Θάνος Πλεύρης, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν την υπερψήφιση της τροπολογίας για το άσυλο.
- 11 Ιουλίου 2025 14:31
Επιμένει στην σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν την υπερψήφιση την υπερψήφιση της τροπολογία της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουμε και σύνορα, έχουμε και Επικράτεια και θα την προστατεύσουμε», διεμήνυσε ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος απάντησε στην αντιπολίτευση σχετικώς με το αίτημά της να απορριφθεί ως αντισυνταγματική η τροπολογία για το άσυλο.
Ο κ. Πλεύρης επέστρεψε και πάλι στην γνωστή ακροδεξιά κινδυνολογία που έχει προβάλει τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας λόγο για «έκτακτες συνθήκες που συντρέχουν στη χώρα», ενώ αναφέρθηκε σε ασύμβατο προφίλ των ανθρώπων αυτών με το προσφυγικό προφίλ (που θα έχριζε ανθρωπιστικής προστασίας).
Στη συνέχεια απέρριψε τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης, επικαλούμενος την απόλυτη συνάφεια της διάταξης με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εφαρμόστηκε το 2020 στον Έβρο και φέρει την σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως συνταγματική. Ταυτοχρόνως, διαβεβαίωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι η τροπολογία αυτή έρχεται μετά από πλήρη συνεννόηση και συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναγνώρισε καθεστώς έκτακτων συνθηκών για τη χώρα.
Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται με το «παρών» στην ψηφοφορία για την τροπολογία, ωστόσο υποστήριξε την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας, ο υπουργός διερωτήθηκε «πώς μπορεί να λέει ότι κάτι είναι αντισυνταγματικό και να μην το καταψηφίζει;» και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Θεωρείτε ότι είναι αντισυνταγματικό το άρθρο 1 που λέει ότι αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα; Όσοι σήμερα μιλήσατε για αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης αποδέχεστε ότι ήταν αντισυνταγματική κι η ΠΝΠ στον Έβρο. Και κανονικά θα έπρεπε να με κατηγορήσετε για το αντίθετο. Η ΠΝΠ στον Έβρο που κρίθηκε συνταγματική ήταν για όλη την Επικράτεια κι εμείς εδώ κάνουμε μια νομοθετική ρύθμιση που έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και αναφέρεται στη Βόρειο Αφρική. Επίσης, έχει γίνει και σε συνεννόηση και ενημέρωση της ΕΕ για την οποία μάλιστα είπατε ότι έχει γίνει ανακοίνωση που αντιλαμβάνεται πλήρως τις έκτακτες συνθήκες».
«Οι έκτακτες συνθήκες αυτές είναι ότι το 2024 από τη Βόρειο Αφρική εισήλθαν 4.000 άτομα, το 2025 το πρώτο πεντάμηνο εισήλθαν διπλάσιοι και τις τελευταίες ημέρες είχαμε 1.000 άτομα την ημέρα. Κι αυτή τη στιγμή στις ακτές της Λιβύης υπάρχουν 3 εκατ. άνθρωποι» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και επιτέθηκε και στα κόμματα της Αριστεράς επισημαίνοντας πως στην ουσία προτείνουν να δέχεται χιλιάδες άτομα κάθε μέρα η χώρα, οι οποίοι μετά θα κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Επικράτεια.
«Η Αριστερά μας λέει ότι πρέπει και να τους καταγράφουμε και να τους δώσουμε άσυλο. Το ΠΑΣΟΚ κι ο κ. Ανδρουλάκης λέει κάντε γρήγορα την εξέταση ασύλου να την απορρίψετε αφού δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον έξι μήνες με 1.000 άτομα την ημέρα. Δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι έρχονται στις δομές που έχουν πεπερασμένες δυνατότητες, κάνουμε καταγραφή και αίτηση ασύλου και μετά να κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Ομόνοια, στον ‘Αγιο Παντελεήμονα και στην ελληνική επικράτεια. Αυτό να το πείτε στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό λέτε στην εθνική αντιπροσωπεία και εγκαλείτε μια κυβέρνηση που έρχεται και λέει ότι «για να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση έρχομαι και κάνω αναστολή υποβολής του ασύλου και δυνατότητα κράτησης για να μπορώ να ελέγξω αυτή την κατάσταση και μετά επιστροφή».
Ο κ. Πλεύρης, μίλησε για μια απολύτως σταθμισμένη ρύθμιση και επικαλέστηκε ανάλογες αποφάσεις χωρών, όπως της Ισπανίας, η οποία δέχθηκε αντίστοιχη πίεση «στα χαρακτηριστικά της εισβολής όπως έχουμε αυτή τη στιγμή» και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το αποδέχθηκε. «Τα θέματα συνταγματικότητας για να τα λύσουμε επικαλούμαι μια προσωρινή διαταγή του ΣτΕ στην περίπτωση του Έβρου, όπου μάλιστα την προσφυγή την κάνει εγκυμονούσα και απορρίπτει το αίτημα» προσέθεσε. Σχετικώς με το άρθρο 15, για το οποίο δημοσίευσε σχετικό άρθρο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν το ενεργοποιεί παρότι συντρέχουν οι συνθήκες, παρά επιλέγει προδήλως ένα πιο ήπιο μέτρο. «Διότι άμα ήταν να ενεργοποιήσουμε πηγαίναμε και σε άλλες διαδικασίες. Δεν χρειάζεται. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά, αλλά ότι συντρέχουν οι συνθήκες συντρέχουν» εξήγησε.
Ως προς το προφίλ των μεταναστών, ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε ότι από τους 507 που εισήλθαν στο Λαύριο, 495 είναι άνδρες και 16 γυναίκες. «Τέλος λοιπόν το παραμύθι με τις μωρομάνες, εδώ έχουμε παρουσία ανθρώπων από 18 έως 30 ετών, οι οποίοι με βάση το προφίλ τους, που είναι στην συντριπτική πλειοψηφία από την Αίγυπτο, δεν δικαιούνται καμίας προστασίας» υπογράμμισε.
Απευθυνομένος τέλος προς το ΚΚΕ, ο κ. Πλεύρης είπε με σκωπτικό τόπο «ευχαριστούμε κύριοι του ΚΚΕ» διότι μίλησε για παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 η οποία έγινε για να προστατεύσει τον κόσμο που ήταν στη Σοβιετική Ένωση και έφευγε. «Γι’ αυτό έγινε και χαίρομαι που έρχεται εδώ και την επικαλείται την Σύμβαση της Γενεύης που έγινε για να σώσει τους ανθρώπους που ήταν στη Σοβιετική Ένωση και ήθελαν να την κοπανήσουν. Ευχαριστούμε» ανέφερε.
Αντιμεταναστευτικού οίστρου… συνέχεια
Το νέο ακροδεξιό παραλήρημα του Θάνου Πλεύρη, ήρθε μία μέρα μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις του εντός και εκτός Βουλής, περί “φυλακής ή εξόδου από τη χώρα”.
“Τα μέτρα στηρίζονται σε ένα γεωγραφικό πλαίσιο που υποχρεωτικά έχει χρονική διάρκεια και θα επανεξετάζονται βάσει των συνθηκών που υπάρχουν. Αυτός που απορρίπτεται και δεν φεύγει, περνάει ποινικό δικαστήριο και ο μόνος δρόμος είναι να συνεργαστεί και να φύγει. Oσοι παραμένουν στη χώρα ενώ το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί θα μπαίνουν φυλακή. Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος. Ενοχλείστε με τον όρο λαθρομετανάστευση. Οι πρόσφυγες θα παίρνουν άσυλο. Σήμερα με τις προϋποθέσεις που βάζουμε παίρνει άσυλο το 52% των αιτούντων. Το 48% θα πρέπει να φύγει” δήλωσε χθες στη Βουλή.
Απαντώντας δε προς τα κόμματα της αριστερής πτέρυγας που ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας για ανθρωπιστικούς λόγους είπε: “τον ψευτοανθρωπισμό σας να τον δώσετε στις δήθεν ΜΚΟ των εκατομμυρίων ευρώ. Αρμέγουν τα ταμεία της ΕΕ και την ίδια ώρα κατηγορούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Δεν υπάρχει αλτρουισμός ούτε ανθρωπισμός στις ΜΚΟ που βγάζουν λεφτά από το μεταναστευτικό”.
Νωρίτερα χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είχε αναφερθεί και σε σκληρές πρακτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, όπως την… αλλαγή στο μενού που δίνεται στις δομές.
“Από δω και πέρα η κυβέρνηση θα πάει σε πολιτική δραστικής μείωσης των επιδομάτων. Μεταξύ άλλων, ζήτησα να επανεξεταστεί και το μενού το οποίο δίνεται στις δομές, το οποίο είναι ξενοδοχειακό αυτήν τη στιγμή. Από το παξιμάδι μέχρι το να έχεις 3 επιλογές γεύματος, 4 φορές κρέας και 1 ψάρι δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση; Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο. Μπαίνεις 5 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή και χωρίς πληρωμή, με μια μοναδική δυνατότητα: να συνεργαστείς για να γυρίσεις πίσω. Είναι το νομοσχέδιο που φέρνουμε σε διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα” είχε πει.