Χατζηγεωργίου: Τα Βαλκάνια πρέπει να αποτινάξουν την εικόνα του φτωχού συγγενή της Ευρώπης

Χατζηγεωργίου: Τα Βαλκάνια πρέπει να αποτινάξουν την εικόνα του φτωχού συγγενή της Ευρώπης
1ο Βαλκανικό Φόρουμ: "Τα Βαλκάνια πρέπει να αποτινάξουν την εικόνα του φτωχού συγγενή της Ευρώπης και της πυριτιδαποθήκης" τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών, Ελ.Χατζηγεωργίου MotionTeam

Οικονομικές και επιχειρηματικές συνεργασίας μεταξύ όλων των βαλκανικών κρατών, θα φέρει η συμφωνία των Πρεσπών, όπως δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών Ελευθερία Χατζηγεωργίου κατά την παρουσία της στο 1ο Βαλκανικό Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη.

Την πεποίθηση ότι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών νομοτελειακά θα οδηγήσει στην προώθηση πολλαπλών οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών, όχι μόνο μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και μεταξύ όλων των βαλκανικών κρατών, εξέφρασε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, εγκαινιάζοντας τις εργασίες του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη σε  μια κατάμεστη αίθουσα. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν έξι υπουργοί από διάφορες βαλκανικές χώρες, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αλλά και από άλλους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, για την προώθηση της κατασκευής μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Μεταξύ αυτών των έργων περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την κ. Χατζηγεωργίου, ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σκοπίων– Βελιγραδίου – Βουδαπέστης, η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Β. Μακεδονία και ακολούθως στη Σερβία, η σιδηροδρομική σύνδεση Μπίτολα (Μοναστήρι)– Φλώρινας, η κατασκευή του κάθετου άξονα στην Εγνατία Οδό, Κοζάνη – Φλώρινα – Μπίτολα – Σκόπια, η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων και σταθμών, αλλά και η επαναλειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων.

Κατά την υφυπουργό Εσωτερικών, τα Βαλκάνια πρέπει να αποτινάξουν την εικόνα του φτωχού συγγενή της Ευρώπης, την εικόνα της πυριτιδαποθήκης και των φαντασμάτων του παρελθόντος: “οφείλουμε να κοιτάξουμε το μέλλον κατάματα, να σταθούμε στο ύψος της ιστορικής συγκυρίας που αναδύεται, να αρπάξουμε τις ευκαιρίες και να καταστήσουμε το κοινό μας σπίτι, τα Βαλκάνια, σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας, μια εμπορική πύλη – γέφυρα μεταξύ των Βαλκανίων και της ευρωπαϊκής ενδοχώρας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας”.

Σύμφωνα με την κα Χατζηγεωργίου, οι δυνατότητες των Βαλκανίων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να πιστεύουμε, “γεγονός που αποδεικνύεται και από τον ανταγωνισμό κολοσσών της παγκόσμιας οικονομίας στην περιοχή μας, όπως της Κίνας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (…) Αυτόν τον ανταγωνισμό, εμείς τον χαιρετίζουμε και τον καλωσορίζουμε, αυτόν τον ανταγωνισμό, μαζί με άλλες μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται, εμείς πρέπει να τον αναδείξουμε, χτίζοντας γέφυρες και όχι υψώνοντας τείχη. Γέφυρες συνεργασίας και συνανάπτυξης, διακρατικών συμφωνιών και προσεγγίσεων που προάγουν αμοιβαία οφέλη για τα κράτη και τους λαούς μας και μας τοποθετούν στο κέντρο των οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων και όχι στο περιθώριο μιας ξεχασμένης γωνιάς της Ευρώπης”. Τα Βαλκάνια, πρόσθεσε η υφυπουργός, “βιώνουν πια μια νέα εποχή, σταθερότητας ειρηνικής συμβίωσης και ασφάλειας, μια εποχή σπάνια για το ταραγμένο συγκρουσιακό παρελθόν της”.

Βασικοί στόχοι του Φόρουμ, τόνισε, είναι η προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας τους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, καθώς και των υποδομών και δικτύων, η αποτύπωση του υφιστάμενου επιχειρηματικού μοντέλου στους τομείς των μεταφορών, της βιομηχανίας, των τεχνολογιών και της ενέργειας, η εξεύρεση των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και η αξιοποίηση του επιχειρηματικού και τεχνολογικού δυναμικού. “Στόχοι που δεν είναι απλές λεζάντες θεωρητικού αναστοχασμού αλλά  στέρεες βάσεις κατασκευής μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των δικτύων, όπως η σύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη, η Σιδηροδρομική Εγνατία, ο βαλκανικός κλάδος του αγωγού EastMed και η ολοκλήρωση του TAP (Διαδριατικού Αγωγού), με προοπτικές επέκτασης και σε άλλες βαλκανικές χώρες” κατέληξε.

1ο Βαλκανικό Φόρουμ MotionTeam

 

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του 1 Βαλκανικού Συνεδρίου, επεσήμανε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για μια Διαβαλκανική Τράπεζα; Ενδεχομένως όχι ακόμα, αλλά ας το κρατήσουμε ως στόχο.

Αν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα σε μια διαβαλκανική αναπτυξιακή τράπεζα, μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό για τη βαλκανική συνανάπτυξη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται υπό δημιουργία η εθνική αναπτυξιακή τράπεζα, για την οποία η σκέψη είναι να έχει παράρτημα στην πόλη της Θεσσαλονίκης συμπληρώνοντας πως «αν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς μπορούμε, αντί για παράρτημα, να δημιουργήσουμε μια νέα οντότητα, όπως είναι παραδείγματος χάρη η Παρευξείνια Τράπεζα, μια οντότητα η οποία θα είναι πολυμετοχική. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο εργαλείο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα και συνολικά για τη βαλκανική συνανάπτυξη. Διαθέτουμε κι ένα υπόλοιπο πιστώσεων που είχαμε παλαιότερα για την ανάπτυξη των Βαλκανίων, περίπου 200 εκατ. ευρώ».

1ο Βαλκανικό Φόρουμ: "Τα Βαλκάνια πρέπει να αποτινάξουν την εικόνα του φτωχού συγγενή της Ευρώπης και της πυριτιδαποθήκης" τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών, Ελ.Χατζηγεωργίου MotionTeam

 

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. “Το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Εξωτερικών, όπως δήλωσε προηγουμένως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατά την πρόσφατη αποστολή στη γειτονική χώρα, είναι στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 200 εκ. ευρώ για αρχή για την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια” είπε ο κ.Γιαννακίδης και τόνισε: “Για την επόμενη τριετία διαθέτουμε πόρους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που μπορεί να διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία, μοχλεύουν ιδιωτικούς και άλλους πόρους ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα να μπορούμε να φτάσουμε επενδύσεις που αγγίζουν τα 12 δισεκατομμύρια για την επόμενη τριετία”.

Ο Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βόρειας Μακεδονίας, Suhejl Fazliu εμφανίστηκε θετικός στη συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι «επιτρέπει τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών ιδίως στον τομέα της ανάπτυξης για να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων».

Στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας, Kreshnik Bekteshi, αναφέρθηκε στη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία τονίζοντας ότι τα κεφάλαια έχουν εξασφαλιστεί και θα δώσουν φθηνή ενέργεια στα νοικοκυριά της χώρας του.

«Το 95% των εμπορικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας γίνονται μέσω του ΟΛΘ γι αυτό έχει σημασία η διασυνοριακή συνεργασία. Η χώρα μου έχει αναπτύξει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα 45 εκ. ευρώ το οποίο θα διπλασιαστεί και θα αναπτυχθεί σε τρεις πυλώνες: Προσέλκυση επενδύσεων, στήριξη εξαγωγών και στήριξη μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Πρέπει να ρίξουμε τα τείχη που είχαμε, να πάρουμε τα υλικά και να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας» ανέφερε καλώντας τους Έλληνες να επισκεφθούν τη Βόρεια Μακεδονία:

«Ελάτε να επισκεφθείτε τη Βόρεια Μακεδονία, σας θέλουμε, οι μισοί από εμάς επισκεπτόμαστε τη Χαλκιδική».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα