Εκλογές στη Βαυαρία: “Οι ευρωσκεπτικιστές τρίτη δύναμη πανευρωπαϊκά”

Εκλογές στη Βαυαρία: “Οι ευρωσκεπτικιστές τρίτη δύναμη πανευρωπαϊκά”

Ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας, Αντώνης Κλάψης, αναλύει την πρώτη "ανάγνωση" του αποτελέσματος των Βαυαρικών εκλογών που απηχούν μια πανευρωπαϊκή τάση που θέτει την ΕΕ προ των ευθυνών της. Ο "ρωσικός παράγοντας", η θέση της Μέρκελ και η ιστορική ήττα των Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλιστών.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Βαυαρία ήταν ένα ηχηρό “χαστούκι” για τους κραταιούς στην εν λόγω Ομοσπονδία, Χριστιανοκοινωνιστές του CSU και κύριους εταίρους της Μέρκελ στο κυβερνών CDU.

Ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, αναλύει στο News 24/7 το αποτέλεσμα που φέρνει στη δεύτερη θέση τους Πράσινους και τους ακροδεξιούς του AfD στο 11%.

“Είναι μια ιστορική μέρα για τη Βαυαρία καθώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κυριαρχούσαν πάντα οι Χριστιανοκοινωνιστές όντας το πιο επιτυχημένο κόμμα της Ευρώπης σε τοπικό επίπεδο. Σήμερα μετά από πολλές δεκαετίες, αυτό το σκηνικό αλλάζει. Η CSU παραμένει μεν πρώτη αλλά με εξαιρετικά μειωμένα ποσοστά”, μας λέει για να συνεχίσει.

Εκλογές στη Βαυαρία AP

 

“Βλέπουμε εντυπωσιακή άνοδο της ακροδεξιάς των ευρωσκεπτικιστών που πάει πάνω από το 10% και καθίσταται σημαντικός παίκτης και στη Βαυαρία όπως και σε όλη τη Γερμανία. Από την άλλη βλέπουμε την πλήρη κατάρρευση των Σοσιαλιστών, μια πλήρη καθίζηση καθώς πάνε για τρίτοι και τέταρτοι”.

Ποιο είναι όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του αποτελέσματος;

Όπως τονίζει ο κ. Κλάψης: “Η Βαυαρία είναι μια ειδική περίπτωση, μια δεξιόστροφη Ομοσπονδία. Το ενδιαφέρον είναι πως αποτυπώνεται μια γενικότερη τάση που είναι πανευρωπαϊκή. Είναι η τάση ενίσχυσης κομμάτων που εμφανίζονται ως αντισυστημικά και που έχουν ένα ακραίο ή λιγότερο ακραίο ευρωσκεπτικιστικό, ξενοφοβικό λόγο, ή αντιμεταναστευτικό. Το είδαμε αυτό και στην Ιταλία όπου έγινε και κυβερνητική συνιστώσα”.

Ερωτηθείς κατά πόσο επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα η πολιτική της Μέρκελ ως προς το μεταναστευτικό, απαντά:

“Η πολιτική της Μέρκελ στο μεταναστευτικό κόστισε πολύ στην ίδια και στον μεγάλο εταίρο της. Το μεταναστευτικό αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη. Δεν είναι αιτία αυτό καθεαυτό, αλλά γίνεται καταλύτης για τις εξελίξεις τις οποίες βεβαίως θα δούμε μπροστά μας και στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Είμαι βέβαιος που θα αποτυπωθεί ένα πανευρωπαϊκό κύμα ενίσχυσης ευρωσκεπτικιστών το οποίο θα καταστεί τρίτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο τουλάχιστον. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι σίγουρα μια ήττα για τη Μέρκελ παρότι το πλήγμα αφορά περισσότερο τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση. Είναι πολύ πιθανό δε, το αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει τη CSU σε πιο ακραίες θέσεις για το μεταναστευτικό και γενικότερα θα υπάρχει τριγμός στο εσωτερικό του κόμματος και της CDU της Μέρκελ”.

Οπαδοί του AfD AP

 

Μιλάμε άραγε για ένα διαφαινόμενο “τέλος” της Μέρκελ;

“Η Μέρκελ έχει φθαρεί μετά από τόσα χρόνια. Οι Γερμανοί πάντως δεν έχουν μια παράδοση αλλαγών στην ηγεσία της πολιτικής τους και των επιλογών τους, δεν ξέρω κατά πόσο το αποτέλεσμα της Βαυαρίας θα επηρεάσει τη θέση της Καγκελαρίου τώρα” σημειώνει ο κ. Κλάψης.

Τέλος, τον ρωτάμε αν σχετίζεται με την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού ο “ρωσικός παράγοντας”, μιας και αυτό θα είναι και το θέμα της επερχόμενης μελέτης του.

“Η Ρωσία του Πούτιν ενισχύει τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, είναι ένα φαινόμενο που αγγίζει τις πολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη και αφορά τα κόμματα που παρουσιάζονται ως “εναλλακτικά” από την ακροδεξιά. Το κοινό τους στοιχείο είναι η αντιπάθειά τους προς την Ευρώπη και την ολοκλήρωση, καθώς και το ΝΑΤΟ, ενώ έλκονται ιδιαιτέρως από την απόλυτη πολιτική διακυβέρνηση του Βλ. Πούτιν. Υπάρχει μια τάση υποχώρησης της πίστης των ψηφοφόρων στους δημοκρατικούς θεσμούς και στον τρόπο οργάνωσης της δυτικής κοινωνίας μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η τάση σχετίζεται με την υποχώρηση της Ευρώπης στον παγκόσμιο καταμερισμό της ισχύος. Η παγκοσμιοποίηση ήταν εκείνη που ανέδειξε νέες δυνάμεις που στερούν πόρους και ισχύ από τα παραδοσιακά κράτη της Ευρώπης με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται στρώματα πληθυσμού τα οποία προσπαθούν να βρουν λύσεις σε δήθεν αντισυστημικά κόμματα που τους υπόσχονται την επιστροφή σε ένα παρελθόν το οποίο δεν υπήρξε ποτέ, είναι φαντασιακό”, καταλήγει ο κ. Κλάψης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα