Με το βλέμμα στο χρέος συνεδριάζει Μεγάλη Πέμπτη το υπουργικό

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο στις εννέα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη Μάλτα. Τι θα συζητηθεί για τη διαπραγμάτευση και το συντονισμό του κυβερνητικού έργου
- 12 Απριλίου 2017 18:28
Μεγάλη Πέμπτη πρωί σχεδιάζει να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες.
Αντικείμενο της συνεδρίασης, της πρώτης μετά το Eurogroup της Μάλτας, θα είναι το στίγμα του κυβερνητικού έργου, η συμφωνία και η πορεία της διαπραγμάτευσης και βέβαια η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Η εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 21 Απριλίου θα είναι το κομβικό σημείο και στο τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης και όσον αφορά στο χρέος, αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Τα επόμενα βήματα άλλωστε, όπως τα προσδιόρισε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, είναι:
– Επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ.
– Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και προσδιορισμός των προαπαιτούμενων που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα.
– Καθορισμός ακόμα και έκτακτου Eurogroup στο οποίο θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία και θα προσδιοριστούν επισήμως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τα προαπαιτούμενα μέτρα, θετικά και αρνητικά, θα νομοθετηθούν και θα ψηφιστούν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο ήδη στη Σύνοδο του ΔΝΤ η Αθήνα προσδοκα΄να γίνει μία πρώτη συζήτηση για τον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος, όπως απαιτεί το ΔΝΤ. Στην Αμερικανική πρωτεύουσα θα βρεθεί εκείνες τις ημέρες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένοντας να βγει «λευκός καπνός», ενώ μένει να καθοριστεί κατά πόσο στο πρόγραμμά του θα περιλαμβάνεται συνάντηση με το νέο υπουργό των Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μανούτσιν. Δεδομένο θεωρείται το ραντεβού που θα έχει με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Καθώς το Βερολίνο διαμηνύει “πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά βλέπουμε για τα μέτρα για το χρέος”, η Αθήνα έχει “βάλει μπροστά” το ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας προς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πως όλοι έχουν συμφωνήσει σε αυτή την αλληλουχία γεγονότων, καθώς η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι προϋπόθεση για να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επιθυμούν Μέρκελ- Σόιμπλε.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ διαμήνυσε άλλωστε σήμερα στο Βερολίνοι, ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν, πριν το ΔΝΤ πάρει τις αποφάσεις του για την παραμονή του στο πρόγραμμα .
Είπε ότι το «εύρος» της ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστεί το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος, ωστόσο ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να γίνουν γνωστές οι “τεχνικές λεπτομέρειες” της αναδιάρθρωσης του χρέους και το “επίπεδο δέσμευσης” από τους πιστωτές της Ελλάδας για την εφαρμογή της.
Υπογράμμισε, δε, πως στην απόφαση του Μαΐου συμπεριλαμβανόταν μια «σειρά» τεχνικών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η οποία όμως παρουσιαζόταν με «πολύ γενικό τρόπο και χωρίς λεπτομέρειες» κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που πρέπει να συνοδεύει κάθε πρόγραμμα. «Δεν μπορούμε να μείνουμε στη γενικότητα μιας λίστας επιλογών και πρέπει να μπούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες» υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας επίσης ότι «το εύρος της αναδιάρθρωσης θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος».
Από το Μαξίμου δεν ξεχνούν ότι τα μέτρα για χρέος αποτελούν προαπαιτούμενο και για το κόμμα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανοιχτό, ωστόσο εξακολουθούν να αφήνουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο το ενδεχόμενο τα ψηφισθέντα μέτρα να ακυρωθούν εφόσον δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις για το χρέος. Μπορεί επισήμως και δημοσίως να αρνούνται να τοποθετηθούν ευθέως για το πώς μπορεί θα γίνει αυτό είναι σαφές, όμως πως αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα φέρει άλλο νόμο στη Βουλή που θα ακυρώνει ό,τι ψήφισε και περιλαμβάνει μέτρα από το 2019 και μετά.
Στην Ηρώδου Αττικού θεωρούν πως είναι ρεαλιστικό το σενάριο η τεχνική συμφωνία να κλείσει ακόμα και μέσα στον Απρίλιο. Από τη στιγμή που δεν θα υπάρξουν νέα εμπόδια και απαιτήσεις από την πλευρά του ΔΝΤ τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας ευελπιστούν πως είναι ζήτημα 2-3 ημερών να καταλήξουν στα τελικά κείμενα του staff level agreement.
Οι 53 μπορεί χθες με κείμενο στην ιστοσελίδα commonality να ξεκαθάρισαν πως παρά όσα γράφτηκαν σε μερίδα των ΜΜΕ, οι 13 (στους οποίους έχει στρατολογηθεί και ο Νικος Φίλης) με το κείμενο τους δεν ζητούσαν εκλογές, αλλά “αριστερή στροφή”, κάνοντας κριτική και αυτοκριτική για τη συμφωνία.
Η συζήτηση λοιπόν αύριο αναμένεται να στραφεί και στο στίγμα του κυβερνητικού έργου.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)