Ζητούνται επενδυτές: ΗΠΑ για ενέργεια, Γερμανία και Ολλανδία για “πράσινη ανάπτυξη”

Ζητούνται επενδυτές: ΗΠΑ για ενέργεια, Γερμανία και Ολλανδία για “πράσινη ανάπτυξη”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου Eurokinissi

Προς Αμερική μέσω ΔΕΘ ο Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός ο οποίος στις 24 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Ρος, πριν αναχωρήσει για Θεσσαλονίκη. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ενέργεια και η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο “πράσινο φόρουμ”

Μετά τον κύκλο των πρώτων επισκέψεων του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Παρίσι, Βερολίνο, Χάγη), όπου κοινή συνισταμένη ήταν η ανάπτυξη και δη η “πράσινη ανάπτυξη”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει το βλέμμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πάντα με γνώμονα την προσέλκυση επενδύσεων, με τους Αμερικανούς να ενδιαφέρονται ιδίως για το ενεργειακό πεδίο.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος στις 24 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αύριο Πέμπτη, μία ημέρα πριν αναχωρήσει για τη ΔΕΘ, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουιλμπουρ Ρος ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα και θα έχει επίσης συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Οι ΗΠΑ μπορεί εφέτος να μην είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, όμως η αμερικανική παρουσία στην Έκθεση θα είναι ισχυρή αντικατοπτρίζοντας το ενδιαφέρον για επενδύσεις ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της καινοτομίας.

Ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της ενέργειας έκανε εξάλλου και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ μιλώντας χθες σε εκδήλωση της πρεσβείας και του Ελληνο-Αμερικανικου Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα project που υποστηρίζει η αμερικάνικη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Ο Αμερικανός πρέσβης κατέστησε εμμέσως σαφές ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται τόσο για τις ενεργειακές πηγές της ανατολικής Μεσογείου όσο και για την Ελλάδα ως ενεργειακό δίαυλο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη- προφανώς ως “φρένο” στη ρωσική επέκταση προς το νότο. Αναφέρθηκε εξάλλου ονομαστικά σε αμερικανικούς κολοσσούς της ενέργειας που ενδιαφέρονται για τα πιθανά κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής. Και εγκωμίασε την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ για την ενέργεια.

Εν τω μεταξύ στις ευρωπαϊκές συναντήσεις του κ.Μητσοτάκη επίσης η ενέργεια ήταν ένα βασικό θέμα συζήτησης, με έμφαση όμως στην “πράσινη ανάπτυξη” και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Υπενθυμίζεται πως στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έθεσε το ενδεχόμενο Γερμανοί επενδυτές να επενδύσουν σε ΑΠΕ μέσω της ΔΕΗ, δίνοντας έτσι και το φιλί της ζωής στην επιχείρηση η οποία παρά την αύξηση των τιμολογίων χρειάζεται ζεστό χρήμα και σε βάθος χρόνου ένα στρατηγικό επενδυτή α λα ΟΤΕ. Καθώς και ότι συμφώνησαν με την Άνγκελα Μέρκελ για την υλοποίηση ενός “πράσινο φόρουμ” στην Αθήνα στις αρχές του έτους.

Στο οποίο “πράσινο φόρουμ” δήλωσε χθες ενδιαφέρον συμμετοχής και ολλανδικών επιχειρήσεων ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά τη συνάντηση τους. Επίσης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επισημάνθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε όλες τις μορφές ενέργειας, αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων.

Καθώς όμως η Αθήνα βλέπει την ενέργεια όχι μόνο ως πεδίο προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και ως διπλωματικό μέσο, έχει ενδιαφέρον και η κινητικότητα στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ.Μητσοτάκη και τον ενημέρωσε για τις διαβουλεύσεις με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Όπως έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου στο twitter σημειώθηκε η πλήρης ταύτιση απόψεων και συμφωνήθηκε συνάντηση στην Αθήνα, στις 10 Σεπτεμβρίου για κοινό προγραμματισμό. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης τόσο χθες κατά τη συνάντηση με τον κ.Ρούτε (η Ολλανδία υπενθυμίζεται ότι είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία) όσο και την περασμένη εβδομάδα με την κ.Μέρκελ έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η Τουρκία βέβαια στην ουσία “εκβιάζει” την ΕΕ μέσω του προσφυγικού, όμως όπως σημείωσε με νοημα ο πρωθυπουργός χθες δεν είναι μόνο το προσφυγικό που καθορίζει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, στις οποίες η Ελλάδα θα έχει καθοριστικό λόγο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα