Ο μύθος για την έντονη μυρωδιά χλωρίου στις πισίνες
Διαβάζεται σε 5'
Ο μύθος που θέλει το μεγαλύτερο red flag για τις πισίνες να είναι ένδειξη καθαριότητας και πώς θα προστατευτείτε από τυχόν μολύνσεις.
- 25 Ιουλίου 2025 11:07
Με τη ζέστη που έχει πας στη θάλασσα να δροσιστείς. Αν βρεις και μια πισίνα στο διάβα σου, μάλλον δεν θα την αγνοήσεις. Η ανοσολόγος και ειδική στις λοιμώξεις, Lisa Cuchara, καθηγήτρια Βιοϊατρικών Επιστημών στο Quinnipiac University του Κονέκτικατ, όπου διδάσκει μάθημα με τίτλο «Οι Λοιμώξεις της Αναψυχής» θέλησε να εξηγήσει πού πας να βουτήξεις.
Δηλαδή, τι μπορεί να υπάρχει σε αυτό το νερό, μόνο και μόνο από όσα μεταφέρει σε αυτό ο κάθε ένας που βουτάει.
Δεν είναι μόνο το αντηλιακό και το μαγιό του, αλλά πλήθος μικροβίων και σωματικών υγρών που μπορούν να σε αρρωστήσουν. Για παράδειγμα, μικρόβιο που προκαλεί υδαρή διάρροια και μπορεί να επιβιώσει σε χλωριωμένο νερό για 10 ημέρες.
ΤΙ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ
Σύμφωνα με την ειδικό «οι κολυμβητές εισάγουν μια σειρά από σωματικά υπολείμματα στο νερό, όπως ιδρώτα, ούρα, έλαια και κύτταρα του δέρματος.
Αυτές οι ουσίες, ειδικά ο ιδρώτας και τα ούρα, αλληλεπιδρούν με το χλώριο και σχηματίζουν χημικά υποπροϊόντα που ονομάζονται χλωραμίνες, τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία.
Αυτά είναι εν τω μεταξύ, υπεύθυνα για την έντονη μυρωδιά του χλωρίου. Οι καθαρές πισίνες δεν έχουν έντονη οσμή χλωρίου ή όποια άλλη μυρωδιά.
«Ο κοινός μύθος είναι πως η έντονη μυρωδιά χλωρίου είναι σημάδι καθαρής πισίνας. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι red flag. Σημαίνει πως το νερό είναι μολυσμένο».
Σύμφωνα με το CDC, ο μέσος κολυμβητής εισάγει:
- 8 εκατομμύρια μικρόβια, με μία μόνο σταγόνα σάλιου.
- 140 δισεκατομμύρια μικρόβια από τα κόπρανα.
- Ιδρώτα που γεμίζει δυο κουτιά αναψυκτικού.
- Ένα γεμάτο φλιτζάνι ούρα.
«Όλες αυτές οι ουσίες αναμειγνύονται με το χλώριο για να σχηματίσουν χλωραμίνες, ένα χημικό υποπροϊόν που μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και τους πνεύμονές σας και να εκπέμπει αυτή την έντονη “μυρωδιά πισίνας” που οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν λανθασμένα με την καθαριότητα».
Οι πιο ανθεκτικοί “εχθροί” στην πισίνα
Όπως γράφει η Αμερικανιδα ανοσολόγος «στα καλά νέα στο χλώριο που χρησιμοποιείται ευρέως στις πισίνες είναι αποτελεσματικό στην εξόντωση παθογόνων. Τα όχι και τόσο καλά νέα είναι ότι η χλωρίνη δεν έχει άμεσα αποτελέσματα, όπως και ότι δεν σκοτώνει τα πάντα.
Ακόμα και αν σε μια πισίνα έχει γίνει σωστή επεξεργασία με το χλώριο, ορισμένα παθογόνα μπορούν να επιβιώσουν για κάποια λεπτά έως κάποιες ημέρες.
Ένας από τους πιο συνηθισμένους ενόχους είναι το Cryptosporidium, ένα μικροσκοπικό μικρόβιο που προκαλεί υδαρή διάρροια.
Αυτό το μονοκύτταρο παράσιτο έχει ένα σκληρό εξωτερικό κέλυφος που του επιτρέπει να επιβιώνει σε νερό επεξεργασμένο με χλώριο για έως και 10 ημέρες.
Μεταδίδεται όταν τα κόπρανα – συχνά από κάποιον με διάρροια – εισέρχονται στο νερό και καταπίνονται από έναν άλλο κολυμβητή. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα, αόρατη στο μάτι, μπορεί να μολύνει δεκάδες ανθρώπους.
Ένα άλλο κοινό μικρόβιο είναι η Pseudomonas aeruginosa, βακτήριο που προκαλεί εξάνθημα και ωτίτιδα. Ιοί όπως ο νοροϊός και ο αδενοϊός μπορούν επίσης, να παραμείνουν στο νερό της πισίνας και να προκαλέσουν ασθένειες».
8 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ
Η Cuchara έδωσε και συμβουλές ασφαλούς χρήσης της πισίνας, καθώς όπως λέει «οι περισσότεροι κίνδυνοι μπορούν να μειωθούν με απλές προφυλάξεις από το προσωπικό που εργάζεται σε αυτήν και από όσους τη χρησιμοποιούν.
Οι περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με την πισίνα δεν θα μας σκοτώσουν, αλλά κανείς δεν θέλει να περάσει τις διακοπές του ή μια εβδομάδα όμορφων καλοκαιρινών ημερών στο μπάνιο.
Ακολουθούν λοιπόν, οι συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα μικρόβια.
- Κάντε ντους πριν από το κολύμπι. Το ξέβγαλμα, για τουλάχιστον ένα λεπτό, απομακρύνει την περισσότερη βρωμιά και τα έλαια του σώματος που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του χλωρίου.
- Αποφύγετε την πισίνα εάν είστε άρρωστοι, ειδικά εάν έχετε διάρροια ή ανοιχτή πληγή -καλύψτε την πλήρως με ένα αδιάβροχο επίθεμα για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους άλλους. Τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα στο νερό.
- Προσπαθήστε να κρατήσετε το νερό μακριά από το στόμα σας, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο κατάποσης μικροβίων.
- Εάν διαγνωστείτε με μόλυνση κρυπροσποριδίου (προκαλεί υδαρή διάρροια), περιμένετε δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή της διάρροιας πριν επιστρέψετε στην πισίνα.
- Κάντε συχνά διαλείμματα για την τουαλέτα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα στην πισίνα.
- Αν έχετε βρέφη ή μικρά παιδιά μαζί σας, ελέγχετε τις πάνες ανά ώρα και αλλάξτε τες μακριά από την πισίνα για να αποτρέψετε την περιττωματική μόλυνση.
- Στεγνώστε καλά τα αυτιά σας μετά το κολύμπι, για να αποφύγετε το “αυτί του κολυμβητή”.
- Κάντε ντους μετά το κολύμπι, ώστε να απομακρύνετε τα μικρόβια από το δέρμα σας.