Ελλάδα – Αλβανία στο ίδιο τραπέζι για οριοθέτηση ΑΟΖ

Ελλάδα – Αλβανία στο ίδιο τραπέζι για οριοθέτηση ΑΟΖ
Πλώτή εξέδρα εξόρυξης αερίου της ΕΝΙ - φωτογραφία αρχείου AP

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών Ελλάδας - Αλβανίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αποτελεί μία απόπειρα για άρση των εμποδίων του παρελθόντος. Οι επαφές αυτές έρχονται σε μία χρονική στιγμή, όπου η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με κλιμακούμενη προκλητικότητα από την Τουρκία.

“Ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 30 Απριλίου 2018, στα Τίρανα. Η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε μία λακωνική ανακοίνωση που ανήρτησε στο Twitter.

Η συζήτηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία έχει δρομολογηθεί από καιρό. Οι αρχικές ανταλλαγές μηνυμάτων άρχισαν πριν από δέκα χρόνια, ενώ τον Απρίλιο του 2009 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μαζί με την τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπέγραψαν συμφωνία για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η συμφωνία ανέφεραν τότε διπλωματικές πηγές, βασιζόταν στο Δίκαιο της Θάλασσας και στο πλαίσιο της “μέσης γραμμής”. Πρόκειται για πρόβλεψη που αναφέρεται σε περιπτώσεις γειτονικών χωρών, όπου οι ακτογραμμές βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Σε αυτή την περίπτωση χαράσσεται μία “μέση γραμμή” που μοιράζει στη μέση την απόσταση ανάμεσα στις ακτογραμμές και καθορίζει ουσιαστικά την ΑΟΖ κάθε χώρας.

Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας είχε ακυρώσει την συμφωνία, καθώς είχε αποφανθεί ότι ήταν “ετεροβαρής”.

Ως αποτέλεσμα, όταν η Ελλάδα δρομολόγησε διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος τον Μάιο του 2015, ακολούθησε ρηματική διακοίνωση των Αλβανών προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία αμφισβητούσε την ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για “αλβανική υφαλοκρηπίδα”.

Για την έρευνα σε “οικόπεδα” στο Ιόνιο είχαν εκφράσει ενδιαφέρον τα ΕΛΠΕ, καθώς και μία κοινοπραξία EΛΠΕ-TOTAL-EDISON, με την οποία είχε υπογραφεί σχετική σύμβαση.

Το ερώτημα είναι, εάν μετά την επανέναρξη των συνομιλιών θα εξευρεθεί “χρυσή τομή”, ώστε να επανέλθει στο προσκήνιο ο ελληνικός σχεδιασμός για αξιοποιίηση τυχόν κοιτασμάτων στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.

Ενθάρρυνση Γιούνκερ στα Τίρανα

Πριν από δύο μήνες περίπου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισκεπτόμενος τα Τίρανα, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει την Αλβανία να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με όλους τους γείτονές της και αυτό θα αποτελέσει ένδειξη της δέσμευσης της Αλβανίας για γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα εξέφρασε στις κοινές δηλώσεις που είχαν γίνει, την αισιοδοξία του ότι ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, θα επικυρώσει την εντολή για να δοθεί πληρεξούσιο στην επιτροπή Aλβανών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για την νέα συμφωνία όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο.

Ταυτόχρονα, ο Ράμα είχε σημειώσει ότι (αυτή τη φορά) “η συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ των δύο χωρών θα στηρίζεται πλήρως στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας”, ώστε να ξεπεραστούν οι εμπλοκές του παρελθόντος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα