Χαμηλά τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών
Διαβάζεται σε 3'
Η περιορισμένη διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών, μαζί με τις διαφαινόμενες αυξήσεις στις τιμές αερίου, δημιουργούν αρνητικές συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα το καλοκαίρι.
- 08 Μαΐου 2025 06:59
Με αρνητική παρακαταθήκη από τη χειμερινή περίοδο, όσον αφορά τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών μονάδων, πρόκειται να «πορευτεί» το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα το φετινό καλοκαίρι.
Είναι ενδεικτικό ότι η πλήρωση των ταμιευτήρων είναι ακόμη μικρότερη σε σχέση με την περσινή θερινή περίοδο, όταν η διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικής ισχύος (τόσο στη χώρα μας όσο και και στην υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη) ήταν αρκετά περιορισμένη, για να συμβάλει στη συγκράτηση των χονδρεμπορικών τιμών.
Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα Απριλίου του ΑΔΜΗΕ δείχνουν πως το απόθεμα των εγχώριων υδροηλεκτρικών διαμορφώνονταν στις 2.274 Γιγαβατώρες.
Επομένως, ήταν 14% χαμηλότερα απ΄ ό,τι ένα χρόνο πριν, καθώς τον Απρίλιο του 2024 άγγιζε τις 2.645 Γιγαβατώρες, και πλησιάζει το όριο της χαμηλής υδραυλικότητας, που είναι οι 2.071 Γιγαβατώρες.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η βασικότερη αιτία είναι οι μειωμένες χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου που προηγήθηκε. Αν και το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου καταγράφηκε ικανοποιητική βροχόπτωση, τα δεδομένα ανατράπηκαν επί τα χείρω τους μήνες που ακολούθησαν.
Ακόμη χειρότερα, οι κλιματικές συνθήκες είναι περίπου παρόμοιες στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που σημαίνει πως και ούτε στις όμορες χώρες τα αποθέματα κινούνται σε επίπεδα τα οποία να προκαλούν εφησυχασμό.
Όπως είναι γνωστό, η περιορισμένη διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των πιέσεων στο ηλεκτρικό σύστημα, γεγονός που σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, μπορεί να καταλήξει σε νέα spikes τιμών, αντίστοιχα του περασμένου καλοκαιριού. Μία από αυτές τις βασικές παραμέτρους είναι «συγχρονισμένες» συνθήκες καύσωνα σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο εκτίναξης των μέγιστων ημερήσιων τιμών στην DAM, αρνητικός οιωνός είναι επίσης οι τιμές του φυσικού αερίου. Κι αυτό γιατί ειδικά φέτος τα προθεσμιακά «δείχνουν» μεγαλύτερες τιμές καυσίμου την επικείμενη θερινή περίοδο, συγκριτικά με τον χειμώνα ο οποίος ακολούθησε.
Αυτό σημαίνει πως η αγορά εκτιμά συνθήκες μεγαλύτερης στενότητας για τις ευρωπαϊκές αγορές αερίου τους μήνες που θα ακολουθήσουν, έναντι της χειμερινής περιόδου που προηγήθηκε.
Μάλιστα, η προχθεσινή ανακοίνωση της πρότασης της Κομισιόν, για τη δρομολόγηση της πλήρους διακοπής των εισαγωγών ρωσικού αερίου ήδη από φέτος, αναμένεται να ενισχύσει τις ανατιμητικές πιέσεις.
Καθοριστικός παράγοντας πάντως για το αν το επόμενο καλοκαίρι, θα έχουμε ενεργειακή κρίση, είναι οι καιρικές συνθήκες.