Το Μαξίμου φοβάται την οργή του Βορίδη
Διαβάζεται σε 9'
Όσοι υπουργοί παραιτήθηκαν λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ, παραιτήθηκαν. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνει η ΝΔ με την πρόταση προανακριτικής για Βορίδη – Αυγενάκη. Αναβρασμός στη γαλάζια ΚΟ και η “απειλή” Σαμαρά.
- 01 Ιουλίου 2025 06:07
Με τις παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών και με το αφήγημα περί διαχρονικών πολιτικών ευθυνών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ωστόσο υπάρχει και η ποινική διάσταση και σύντομα η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να τοποθετηθεί όσον αφορά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή σε βάρος του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη.
Επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει δια του εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, πως θα δει πρώτα το κατηγορητήριο μίας πρότασης της αντιπολίτευσης και εάν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία “δεν θα κρύψει τα λόγια της”. Ανεπισήμως όμως κυβερνητικά στελέχη ήδη υποστηρίζουν ότι δεν προκύπτει καμία σαφής ένδειξη για ποινικές ευθύνες από τη μέχρι στιγμής μελέτη της δικογραφίας.
Ο κ. Μαρινάκης διέψευσε επίσης φήμες περί παραίτησης και άλλων μελών της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, άλλωστε, στο υπουργικό συμβούλιο επικρατεί ανησυχία. Κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει να ξηλώνεται το κυβερνητικό πουλόβερ και αναρωτιούνται που θα σταματήσουν οι ανθρωποθυσίες χάριν του Μαξίμου.
“Λάδι” ο Κεφαλογιάννης
Οι φήμες αφορούσαν ειδικότερα τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, με αφορμή το γεγονός ότι ο Γιάννης Τρουλλινός ήταν συνεργάτης του στο γραφείο του Ρεθύμνου.
Όμως δεν τίθεται θέμα για τον κ.Κεφαλογιάννη, δεδομένου ότι πρώτον μόλις έγινε γνωστό ότι το όνομα του κ.Τρουλλινού περιλαμβάνεται στη δικογραφία για ΟΠΕΚΕΠΕ, διέκοψε τη συνεργασία μαζί του (και στη συνέχεια το μέλος της ΠΕ της ΝΔ υπέβαλε την παραίτησή του από το κομματικό του αξίωμα στο γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Κώστα Σκρέκα) και δεύτερον, ότι χθες δημοσιοποιήθηκαν διάλογοι που τον “βγάζουν καθαρό”.
Κυβερνητικά στελέχη άλλωστε επισήμαιναν ότι από τις συνομιλίες τρίτων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία (καθώς ο ίδιος ο κ. Κεφαλογιάννης δεν καταγράφεται σε καμία συνομιλία) φαίνεται ξεκάθαρα ότι στελέχη ΟΠΕΚΕΠΕ, συνδικαλιστές και κτηνοτρόφοι έκαναν συνεχείς προσπάθειες να τον προσεγγίσουν, αλλά εκείνος τους αγνόησε και δεν τους έκανε τα ρουσφέτια, γεγονός για το οποίο εξέφραζαν μάλιστα την αγανάκτηση τους.
“Ακόμα και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ρητά ότι δεν τον πήρε ποτέ ο Κεφαλογιάννης για να σταματήσουν οι έλεγχοι. Ακόμα και όταν προσπάθησαν να του ασκηθεί πίεση ότι θα χαθούν ψήφοι στην περιοχή του Ρεθύμνου” έλεγαν οι ίδιες πηγές και προσέθεταν: “Όλα αυτά προκύπτουν και από τα εκλογικά αποτελέσματα του 2023 στο ορεινό Ρέθυμνο, όπου πρώτο ήταν το ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα στα Ζωνιανα τον Μάιο πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς μάλλον κάποιοι άλλοι «αγόρασαν» εκλογική επιρροή στην περιοχή και όχι η ΝΔ.”
Επομένως, όσοι υπουργοί παραιτήθηκαν την Παρασκευή, παραιτήθηκαν. Το ερώτημα είναι τι γίνεται πλέον με τους παραιτηθέντες και κυρίως με τον πρώην πλέον υπουργό Μετανάστευσης.
Οι απειλές Βορίδη και το φλερτ με Σαμαρά
Στην πραγματικότητα, στο Μαξίμου δεν έχουν καμία διάθεση να στείλουν σε προανακριτική πρώτα από όλα τον κ.Βορίδη και δευτερευόντως τον κ. Αυγενάκη.
Ο κ. Βορίδης διατέλεσε άλλωστε υπουργός Επικρατείας και επομένως ήταν στο “επιτελικό κράτος”. Και είναι ένα στέλεχος της σκληρής δεξιάς πτέρυγας. Το οποίο το Μαξίμου χρειάζεται την ώρα που η ΝΔ κινδυνεύει με διαρροές προς τα δεξιά και ο Αντώνης Σαμαράς καραδοκεί.
Το ενδεχόμενο μάλιστα ο κ.Σαμαράς να προσεγγίσει ξανά τον κ.Βορίδη και ενδεχομένως να του προτείνει να ηγηθεί εκείνος ενός νέου δεξιού κόμματος (με “Νέστορα” τον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό), προκαλεί εφιάλτες στο Μαξίμου. Σημειωτέον πάντως ότι και η πλευρά του κ.Σαμαρά και η πλευρά του κ.Βορίδη διαψεύδουν τα περί συνάντησής τους το Σάββατο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μίλησαν κιόλας.
Ο κ.Βορίδης σε κάθε περίπτωση έχει καταστήσει και δημοσίως σαφές ότι δεν θα δεχθεί να γίνει… Τριαντόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ακόμη και η απειλή αποχώρησης του από τη ΝΔ.
Για την ακρίβεια απειλεί ότι θα αποδεχόταν μόνο “κανονική” προανακριτική, η οποία θα προχωρήσει κανονικά τις εργασίες της και όχι απευθείας παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο. Η απειλή εν προκειμένω συνίσταται στο ότι σε μία προανακριτική, που θα κρατούσε έξι μήνες, ο κ.Βορίδης προφανώς θα υπερασπιζόταν εαυτόν, εν ανάγκη “δίνοντας” άλλους.
Βέβαια την περασμένη Παρασκευή ο κ. Βορίδης συμφώνησε δια της παραιτήσεως του από το υπουργείο Μετανάστευσης να διευκολύνει το αφήγημα του Μαξίμου: Ο πρωθυπουργός μπόρεσε έτσι να εμφανιστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας ως ο “αίρων τις αμαρτίες όλου του πολιτικού συστήματος” και υποσχόμενος κάθαρση.
Αλλά φαίνεται ότι το deal ήταν να αναλάβει ο κ. Βορίδης να πάρει την πολιτική ευθύνη και το Μαξίμου να θεωρήσει πως η παραίτηση του από το υπουργείο Μετανάστευσης δεν σημαίνει και αποδοχή ποινικής ευθύνης και άρα να μην δεχθεί η ΝΔ πρόταση για προανακριτική.
Αυγενάκης και Μπουκώρος δεν δέχονται να γίνουν “Ιφιγένειες”
Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν σενάρια για εισηγήσεις να αποδεχθεί το Μαξίμου προανακριτική μόνο για τον Λευτέρη Αυγενάκη. Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι βέβαια το ίδιο πολιτικό μέγεθος ή πρόβλημα με τον κ.Βορίδη, αλλά είναι ένα στέλεχος παραδοσιακά μητσοτακικό, τον οποίο ο κ.Μητσοτάκης είχε κάνει γραμματέα της ΝΔ το 2016.
Και θα έπρεπε να συμφωνήσει στην παραπομπή του με “μοντέλο Τριαντοπούλου” και την προσδοκία ότι θα αθωωθεί. Κάτι που δεν φαίνεται να έχει διάθεση να κάνει, δεδομένου ότι όπως τονίζει σε συνομιλητές του δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος του.
Ενοχλημένος με το γεγονός ότι βρέθηκε στη σέντρα φαίνεται πως είναι και ο παραιτηθείς από υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ότι είχε καταγγείλει από το 2021 παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγροτικές εκτάσεις στην Κάρλα με ερώτηση του στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό.
Η περίοδος των παράνομων επιδοτήσεων στην οποία αναφερόταν ο κ.Μπουκώρος στην ερώτηση του ξεκινούσε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο επαναφέροντας το ζήτημα ουσιαστικά θέτει το ερώτημα τι έπραξαν οι ηγεσίες του Αγροτικής Ανάπτυξης επί ΝΔ. Σημειωτέον ότι ο κ. Μπουκώρος αμέσως μετά την (όχι και τόσο αυθόρμητη όπως φαίνεται) παραίτηση του είχε σπεύσει προβοκατόρικα να ξεκαθαρίσει ότι δεν παραιτείται από βουλευτής Μαγνησίας, για να σημειώσει ότι εκείνος δεν “κληρονόμησε” την έδρα του.
“Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί” λένε οι βουλευτές της ΝΔ που δεν είναι στη δικογραφία
Εν τω μεταξύ η ΚΟ της ΝΔ “βράζει”. Οι βουλευτές, τα ονόματα των οποίων δεν αναφέρονται στη δικογραφία, μουρμουρίζουν γιατί πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες όλοι μαζί για τους συναδέλφους τους που καταγράφηκαν σε επισυνδέσεις.
Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, από τα Φάρσαλα προχθές χαρακτήρισε θετικό ότι “έσπασε επιτέλους αυτό το απόστημα” του ΟΠΕΚΕΠΕ, σπεύδοντας να σημειώσει ότι: “Δεν τιμά τη χώρα ότι το καρκίνωμα αυτό καθαρίζεται με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως”. Ζήτησε να τιμωρηθούν όσοι “έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι” και δήλωσε:
“Ορισμένοι εκ των υπουργών είναι και φίλοι μου, αλλά φιλτάτη είναι η αλήθεια! Και όσοι έχουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και βρίσκονται σε θέσεις υπουργών, που είναι ηλεκτρικές καρέκλες, θα πρέπει να θυμούνται νυχθημερόν ότι έχουν χρέος να εργάζονται για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Εδώ στη Θεσσαλία, δυστυχώς, ζούμε τις συνέπειες ολιγωριών, καθυστερήσεων και αδράνειας που δεν συγχωρούνται.”
Δεν διευκρίνισε εάν φίλο θεωρεί και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα, που επίσης εκλέγεται στη Λάρισα και παρότι καταγράφεται στη δικογραφία, τη γλύτωσε από το κύμα “αυθόρμητων” παραιτήσεων της Παρασκευής, διότι στο Μαξίμου έκριναν ότι δεν ζητούσε “εξυπηρετήσεις”.
Κάποιοι θέλουν προανακριτική, κανείς εκλογές
Ο δε πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ με άμεση παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο. Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ δήλωσε στον Alpha Radio 98,9 ότι η υπόθεση δεν μπορεί να συνεχίσει να “σέρνεται” και υποστήριξε πως τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη όπως όλοι οι πολίτες.
“Δεν έπρεπε να φτάσουμε μέχρι εδώ, αφού φτάσαμε όμως πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο άμεσα για όλους όσοι εμπλέκονται”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
“Όταν είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης να κάνει πρόταση για εξεταστική ή προανακριτική, δεν θα υποδείξω τι από τα δύο εργαλεία θα χρησιμοποιήσει. Η κυβέρνηση όμως πρέπει να είναι έτοιμη και να πάρει τις αποφάσεις της χωρίς να σκέφτεται τι θα κάνει η αντιπολίτευση”, είπε επίσης.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για προανακριτική για Βορίδη – Αυγενάκη, ο κ.Πέτσας απάντησε: “Πιστεύω ότι δεν έχει κανένα όφελος ο δημόσιος βίος, ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κόμμα μου από το να προσπαθεί να παίζει μάχες χαρακωμάτων. Να αντιμετωπίζει τα θέματα με ευθύτητα, όπως έπραξε και στις περιπτώσεις Τριαντοπούλου και Καραμανλή, και να μη μείνει καμία σκιά”.
Η δε σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών τρομοκράτησε τους βουλευτές της ΝΔ, που φοβούνται ότι δεν ξαναβγούν οι… μισοί. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή Β Πειραιά, Δημήτρη Μαρκόπουλου (Παραπολιτικά FM) πως: “Όταν γίνεται ο κακός χαμός στην γειτονιά μας, όταν η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όταν έχουμε δύο χρόνια ακόμα για να κυβερνήσουμε θεωρώ εγκληματικό και στρατηγικό λάθος να υπάρξουν πρόωρες εκλογές”.