ΟΠΕΚΕΠΕ: Ακροβασίες Μαξίμου με την πολιτική και την ποινική ευθύνη
Διαβάζεται σε 6'
Ο Π.Μαρινάκης επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ της ανάληψης πολιτικής ευθύνης και της απόρριψης μίας προανακριτικής για Βορίδη. “Αλίμονο αν γνώριζε” ο πρωθυπουργός για τις επισυνδέσεις για ΟΠΕΚΕΠΕ.
- 01 Ιουλίου 2025 15:18
Με την ειδική ομάδα για την ανάκτηση των επιδοτήσεων για fake βοσκοτόπια και την επίκληση ανάληψης πολιτικής ευθύνης δια των παραιτήσεων τεσσάρων μελών της κυβέρνησης, το Μαξίμου επιχειρεί να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ.
Την ίδια στιγμή όμως είναι εμφανές και το κυβερνητικό άγχος της πολιτικής και ποινικής διαχείρισης, ειδικά στην περίπτωση του Μάκη Βορίδη. Είναι ενδεικτικό ότι ο συνήθως ετοιμόλογος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, βρέθηκε σε μεγάλη αμηχανία ερωτηθείς εάν η παραίτηση Βορίδη συνιστά και αναγνώριση πολιτικής ευθύνης για τη θητεία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε στην επιστολή παραίτησης Βορίδη ως προς τους λόγους αυτής. “Σίγουρα υπάρχει συνολική πολιτική ευθύνη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλες τις περιπτώσεις, που μπορεί να υπήρχαν καλές προθέσεις εξυγίανσης και αυτό δεν έγινε. Οταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει αποτύχαμε όσοι διαχειρίστηκαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σκέλος του πολιτικού ζητήματος”, συνέχισε και πρόσθεσε ότι οι τρεις παραιτήσεις υφυπουργών έχουν να κάνουν με την πολιτική και όχι την ποινική αξιολόγηση.
“Η πολιτική παραίτηση προσώπων δε σημαίνει ότι σχετίζονται με το ζήτημα υπό διερεύνηση. Δεν θα τους πάρουμε το κεφάλι. Δεν παρανόμησαν” δήλωσε μάλιστα μεταξύ άλλων.
“Ξεχωριστή η ποινική αξιολόγηση για κάθε πρόσωπο”
Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα κρίνει τη στάση της απέναντι σε μία πρόταση προανακριτικής ξεχωριστά όσον αφορά στον κ.Βορίδη και τον κ. Αυγενάκη, ο κ. Μαρινάκης απάντησε κοφτά: “Είναι προφανές ότι η ποινική αξιολόγηση ενός προσώπου είναι ατομική υπόθεση. Είναι ξεχωριστή για κάθε πρόσωπο”. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες κάνουν λόγο για εισηγήσεις να αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία προανακριτική μόνο για τον κ.Αυγενάκη, ως “εξιλαστήριο θύμα”.
Σημειωτέον ότι νωρίτερα σήμερα ο κ.Αυγενάκης σε ανάρτηση του σχολίασε: “Ακούγονται και γράφονται πολλά” και σημείωσε με νόημα: “Με νηφαλιότητα, θεσμική προσέγγιση και προσήλωση στην ουσία, θα τοποθετηθούμε όπου απαιτηθεί. Υπεύθυνα, σοβαρά και πάντα τεκμηριωμένα.”
Η τελευταία φράση του πρώην υπουργού ερμηνεύθηκε ως “απειλή” ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί προανακριτική σε βάρος του, δεν θα ζητήσει απευθείας παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, αλλά θα αφήσει να εξελιχθεί η διαδικασία στη Βουλή και θα μιλήσει σε αυτή. Αντίστοιχη απειλή έχει διαρρεύσει και η πλευρά Βορίδη.
Το Μαξίμου ως εκ τούτου κάνει ακροβασίες και με το περίφημο “μοντέλο Τριαντοπούλου”, με τον κ. Μαρινάκη να επιμένει από τη μία ότι παραμένει “οδηγός” της κυβέρνησης, αλλά από την άλλη να μην προεξοφλεί ότι θα κριθεί αναγκαία η εφαρμογή του στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε άλλωστε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει να δει το κατηγορητήριο της πρότασης για προανακριτική, που έχει προαναγγείλει το ΠΑΣΟΚ. Ενώ διαμήνυσε ότι η πολιτική ευθύνη μπορεί να αφορά συμπεριφορές που δεν είναι ποινικά κολάσιμες, αλλά η ποινική ευθύνη είναι ζήτημα στοιχείων.
“Είναι δυνατόν να κατηγορούμε τον πρωθυπουργό για μία φωτογραφία σε μία συγκέντρωση;”
Εξαπέλυσε μάλιστα σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα σχόλια του εκπρόσωπου τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Τσουκαλά για φωτογραφία στην οποία εικονίζεται σε συγκέντρωση στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με δύο πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ψευδώνυμα “φραπές” και “χασάπης”.
Ειδικότερα σχολίασε: “Μετά την οικογενειακή ευθύνη, έχουμε και την ευθύνη της παρουσίας σε μία συγκεντρωση ή της φωτό και του βίντεο”. Δήλωσε ότι δεν λέγονται τέτοια πράγματα από σοβαρά κόμματα αλλά μόνο από τρολ και πρόσθεσε: “Είναι δυνατόν να κατηγορούμε τον πρωθυπουργό ή όποιον πολιτικό γιατί βρέθηκε σε μία συγκέντρωση ή συνάντηση και να επεκτείνουμε όποια ευθύνη προσώπων ήταν εκεί σε εκείνον; Αν κάποιος σε μία συγκέντρωση βρεθεί μπλεγμένος φταίει ο Ανδρουλάκης, φταίει ο Φάμελλος; Είμαστε σοβαροί;” Υποστήριξε δε ότι είναι ντροπιαστικό να ακούγονται αυτά και μάλιστα επισήμως από την αντιπολίτευση και κατέληξε: “Δεν το περιμέναμε ειδικά από το ΠΑΣΟΚ”.
“Αλίμονο αν γνώριζε ο πρωθυπουργός” για τις έρευνες για ΟΠΕΚΕΠΕ
Στο ερώτημα εάν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης για τις επισυνδέσεις για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις οποίες προέκυψαν και οι διάλογοι που “έκαψαν” τρεις υφυπουργούς της κυβέρνησης, ο κ.Μαρινάκης είπε: “Δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού να γνωρίζει τις εν εξελίξει έρευνες της ΕΥΠ ή εν προκειμένω της Αστυνομίας”. Χαρακτήρισε απόδειξη του ότι στην χώρα δεν υπάρχει κάποιο νοσηρό καθεστώς, όπως καταγγέλει η αντιπολίτευση, το γεγονός ότι έγινε αυτή η έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υποδειγματικά όπως είπε. Και πρόσθεσε: “Ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται για εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης ή των αρχών, εκτός αν είναι συγκεκριμένα ζητήματα εθνικού συμφέροντος. Ηταν απόρρητη έρευνα, αλίμονο αν γνώριζε”.
Δεν απάντησε όμως επί της ουσίας στις δηλώσεις του παραιτηθέντα πρώην υφυπουργού, Χρήστου Μπουκώρου, πως ο ίδιος είχε μάθει πριν από 16 μήνες από κυβερνητικά στελέχη ότι υπήρχαν επισυνδέσεις που τον ενέπλεκαν στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επικαλέστηκε επίσης ότι στους διαλόγους περί “αποδόμησης” της Ευρωπαίας Εισαγγελέα δεν εμπλέκονται οι ίδιοι οι Μάκης Βορίδης και Γιώργος Φλωρίδης, αλλά τρίτα πρόσωπα αναφέρονται στα ονόματα τους.
“Θα αναζητήσουμε κάθε ευρώ – Δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές”
Το βασικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ο κ. Μαρινάκης στο briefing αφορούσε πάντως στην επιστροφή των επιδοτήσεων από όσους παράνομα τις έλαβαν.
Εξειδικεύοντας τη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού για ειδική ομάδα, τόνισε: “Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο για να ανακτηθεί και το τελευταίο ευρώ και θα ξεκινήσουμε από αυτούς που πήραν τα περισσότερα. Θα δούμε τα ποσά των επιδοτήσεων από τα περισσότερα προς τα λιγότερα. Θα γίνει εξαντλητικός ‘έλεγχος σε κάθε ΑΦΜ. Και εάν αποδειχθεί ότι δεν έπρεπε να πάρει κάποιος αυτά τα ποσά, θα γίνουν όλοι οι καταλογισμοί με fast track διαδικασίες για να γυρίσουν αυτά τα λεφτά”.
Ενώ απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Στο τέλος της ημέρας οι εκλογές είναι η κορυφαία διαδικασία. Οι πολίτες αποφασίζουν αξιολογώντας τα θετικά και τα αρνητικά μίας κυβέρνησης”. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά υποστήριξε ότι: “Υπάρχουν και πολλά άλλα αποστήματα που επί δεκαετίες κανείς δεν ακούμπαγε και εμείς τα σπάσαμε”. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην επιτάχυνση της καταβολής συντάξεων, στις παράνομες συνταγογραφήσεις, στα κυκλώματα σε εφορίες. “Όλα αυτά είναι αποστήματα που έσπασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα σπάσουμε και το απόστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα αναζητήσουμε κάθε ευρώ”.
Διέψευσε άλλωστε τα σενάρια περί παραίτησης του πρωθυπουργού και πρόωρων εκλογών. “Όχι, δεν υπάρχουν σκέψεις για πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και οι πολίτες θα βάλουν στη ζυγαριά όσα έκανε καλά μία κυβέρνηση και όσα όχι. Θεωρούμε ότι στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς έχουμε πολλά περισσότερα θετικά, δεκάδες αποστήματα που σπάσαμε”.