ΓΑΖΑ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ ΖΩΗ
Ένα χρόνο μετά τους σκληρότερους βομβαρδισμούς που γνώρισε η Γάζα και η Δυτική Όχθη τα τελευταία χρόνια, ο φωτογραφικός φακός γίνεται μάρτυρας της μαρτυρικής ζωής των κατοίκων της περιοχής
16 Ιουλίου 2014. Τέσσερα παιδιά, ηλικίας 9-11 ετών που έπαιζαν μπάλα στην ακτή της Γάζας είναι τα πρώτα θύματα των πλέον φονικών βομβαρδισμών της περιοχής από της ισραηλινές δυνάμεις.
Ένα χρόνο μετά την επέτειο αυτή θα θυμηθούν αρκετές πόλεις σε όλο τον πλανήτη μεταξύ των οποίων το Δουβλίνο και οι Βρυξέλλες στην Ευρώπη.
Οι βομβαρδισμοί θα συνεχισθούν για 52 ημέρες με χιλιάδες νεκρούς από την πλευρά των Παλαιστινίων και πάνω από 10.000 κατεστραμμένα σπίτια.
Φωτογραφίες των παιδιών που σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στους τοίχους των κτηρίων της κατεστραμμένης Γάζας.
H μικρή Ντίνα Χαλίφα ήταν από τις τυχερές που επέζησαν και ένα χρόνο μετά να επουλωθούν τα τραύματα στο σώμα της.
Κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών ο Αχμέντ Σαλάμα έχασε την μητέρα του και δύο από τα αδέλφια του. Ο ίδιος κατάφερε να επιζήσει και να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην μικροβιολογία στο πανεπιστήμιο της Γάζας.
11.000 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των γεγονότων του περσινού καλοκαιριού στην Γάζα με 3.500 από αυτούς να αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Σε αρκετές περιπτώσεις οικογένειες ολόκληρες ακρωτηριάστηκαν από τους βομβαρδισμούς.
Διαβάστε σχετικά: Ο Έλληνας πλαστικός χειρούργος της Γάζας
Σε μία περιοχή όπου το εξαγωγικό εμπόριο έχει μηδενισθεί και το εισαγωγικό είναι ελάχιστο η μόνο “βιομηχανία” που ανθεί είναι αυτή των προσθετικών μελών.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών το 80% των κατοίκων της Γάζας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Για τα παιδιά η λύση για τον καύσωνα μπορεί να βρίσκεται μέσα σε ένα κουβά γεμάτο με δροσερό νερό.
Ο 26χρόνος σήμερα δάσκαλος, Αχμετ Σαγαφίρι , ο οποίος έχασε τρία άκρα του στους βομβαρδισμούς του 2008 συνεχίζει κανονικά την ζωή του και την διδασκαλία σε σχολείο της Γάζας.
Οι Παλαιστίνιοι μαθητές γίνονται θύματα ελέγχων από τις Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις. Ελέγχονται τα χέρια τους για το πόσο καθαρά είναι (σ.σ. για να καταλάβουν εάν έχουν πετάξει πέτρες, λες και είναι μόνο αυτός ο τρόπος να λερώσει με χώματα τα χέρια του ένα παιδί) και υποχρεώνονται να ανοίγουν τις τσάντες και να περιμένουν για αρκετή ώρα μέχρι να τους δοθεί το ελεύθερο να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει στην Γάζα. Κορίτσια επιστρέφουν στο σχολείο τους που καταστράφηκε από τους περσινούς βομβαρδισμούς.
Η ζωή στην Γάζα ένα χρόνο μετά με νούμερα και στοιχεία