Spiegel: Τούρκοι πρόσφυγες στην Ελλάδα- Καταφύγιο στον παραδοσιακό εχθρό

Spiegel: Τούρκοι πρόσφυγες στην Ελλάδα- Καταφύγιο στον παραδοσιακό εχθρό
Τα διαμερίσματα που διαμένουν πρόσφυγες στην Λιβαδειά την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, στα πλαίσια της επίσκεψης του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα και του εκπρόσωπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Philippe Leclerc. Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν η αποτύπωση της προόδου που έχει επιτευχθεί στo πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος "ΔΙΑΜΟΝΗ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ" στη Λιβαδειά από την ΚΕΔΗΛ, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) eurokinissi

Σύμφωνα με το Spiegel, Τούρκοι αναζητούν στη χώρα μας άσυλο από τον Ερντογάν. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στην παραδοσιακή αντιπαλότητα των δύο χωρών και στην επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Τούρκοι αναζητούν στην Ελλάδα καταφύγιο από την κυβέρνηση Ερντογάν, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στην ιστορία της 45χρονης ιατρού Cangül Suner: Για εκείνην οι Έλληνες ήταν οι “άλλοι”, εχθροί που επαναστάτησαν κατά των Οθωμανών και πολέμησαν την Τουρκία. “Μεγάλωσα μαθαίνοντας να μην εμπιστεύομαι τους Έλληνες. Δεν ήξερα κανέναν Έλληνα, δεν είχα πάει ποτέ στην Ελλάδα και παρόλα αυτά είχε μία πολύ κακή εικόνα για τη χώρα” διηγείται η Σουνέρ, η οποία μαζί με τον άντρα της και τα δύο τους παιδιά ζει τώρα στη Θεσσαλονίκη. Φοράει μαντίλι και μακρύ φόρεμα και κουνάει το κεφάλι: “Έκανα λάθος. Οι Έλληνες έσωσαν τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειας μου”.

Η Σουνέρ σύμφωνα με το Spiegel διέφυγε από την Τουρκία με την οικογένεια της τον περασμένο Νοέμβρη, επειδή ήταν οπαδός του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η οικογένεια υπέβαλε αίτηση ασύλου και νοίκιασε διαμέρισμα. Επειδή φοβάται για την ασφάλεια της η Σουνέρ μιλά στο γερμανικό περιοδικό με ψευδώνυμο. “Οι Έλληνες μας φέρονται καλύτερα από ό,τι οι δικοί μας. Αυτό εξακολουθεί να μου προκαλεί σοκ”, λέει.

Το Spiegel αναφέρεται στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών από την Επανασταση του 1821 και υπενθυμίζει τόσο την κρίση στα Ιμια το 1996 όσο και τον πρόσφατο διεμβολισμό πλοίου του ελληνικού λιμενικού από τουρκικό πλοίο στην ίδια περιοχή. Κάνει λόγο για απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας από τον Ερντογάν και αναφέρεται στην παρέμβαση Τσίπρα στο Νταβός και τη διαμαρτυρία του για τον επιθετικό γείτονα.

Κι όμως, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, από το 2017 συνολικά σχεδόν 2.000 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο στην Ελλαδα, διπλάσιοι από το 2016. Πρόκειται σύμφωνα με το Spiegel για γιατρούς, δικαστές, δημοσιογράφους, που εγκαταλείπουν την Τουρκία.

Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, εκτιμώντας ότι πράγματι τα στοιχεία δείχνουν ότι πίσω από αυτό ήταν οι οπαδοί του εξόριστου στις ΗΠΑ Γκιουλέν, αλλά τονίζει ότι ο Ερντογάν μετέτρεψε την αναζήτηση των υπαιτίων σε κυνήγι μαγισσών.

Περιγράφει πως παρόλο που η Σουνέρ δεν είχε εκφραστεί δημόσια πολιτικά, κυνηγήθηκε με την οικογένεια της, πως κρυβόντουσαν για μήνες μέχρι που βρήκαν ένα δουλέμπορο ο οποιος τους μετέφερε στην πόλη Edirne, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Από εκεί πέρασαν τον Έβρο νύχτα και περιπλανήθηκαν βρεγμένοι και ξεπαγιασμένοι, μέχρι που τους εντόπισαν αστυνομικοι και τους μετέφεραν στην Ορεστιάδα.

Η οικογένεια αυτή λαμβάνει βοήθεια και μαθαίνει ελληνικά χάρη σε ενα πρόγραμμα της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη Τώρα”. Υπάρχουν όμως σύμφωνα με το Spiegel και κινήσεις και ΜΚΟ οπαδών του Γκιουλέν που βοηθούν ανθρώπους όπως η Σουνέρ. Η οργάνωση “Time to Help” τώρα βοηθά πχ Τούρκους πρόσφυγες.

Λόγω αυτής της μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ελλάδα, σπάνε κλισέ, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. “Πολλοί Τούρκοι δε βλέπουν στην Ελλάδα πια έναν εχθρό, αλλά ένα κράτος που βοηθά ανθρώπους σε ανάγκη. Και πολλοί Ελληνες νιώθουν συμπαθεια για τους Τούρκους που αγωνίζονται εναντίον ενός αυταρχικού καθεστώτος” γράφει το Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται και στην προσφυγική ροή σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο ήδη δέχθηκε εκαντοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και προβλέπει ότι σε αυτούς θα προστεθεί και μεγάλος αριθμός Τούρκων προσφύγων. Αναφέρει ότι ο Ερντογάν ήδη ασκεί πιέσεις για την επιστροφή Τούρκων στρατιωτικών και στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στον ΄Έβρο.

Το ρεπορτάζ κλείνει επιστρέφοντας στη Σουνέρ, η οποία δηλώνει ότι ελπίζει σε ένα μέλλον στην Ελλάδα, καθώς όσο παραμένει ο Ερντογάν στην εξουσία δεν μπορεί να επιστρέψει στην Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα