COPPERTONE VS PIZ BUIN: Η ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΠΟΥ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΣΤΟ MARKETING
Πως ένας Ελβετός φανατικός σκιέρ και ένας Αμερικάνος πιλότος δούλευαν, χωρίς να το γνωρίζουν, παράλληλα για την δημιουργία του πρώτου αντηλιακού
Ένα ξανθό κοριτσάκι με κοτσιδάκια κοιτά πίσω του με έκπληξη ένα κουτάβι Κόκερ Σπάνιελ που του τραβά το μαγιό στην παραλία. Η εικόνα αυτή είναι τόσο πολύ ταυτισμένη με το προϊόν που διαφημίζει που δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβει κανείς ότι λόγος γίνεται για το διάσημο αντηλιακό Coppertone που σήμερα ανήκει στην εταιρία Bayer. Το Coppertone οφείλει την ύπαρξή του στον Αμερικανό αεροπόρο και φαρμακοποιό Μπέτζαμιν Γκριν, ο οποίος ήθελε να φτιάξει μια λοσιόν που θα προστάτευε τον ίδιο αλλά και άλλους στρατιώτες, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τις ισχυρές ηλιακές ακτίνες. Η πρώτη τέτοια λοσιόν, λοιπόν, ονομαζόταν “red vet pet” και ήταν βασικά μια κόκκινη κτηνιατρική βαζελίνη. Μετά το τέλος του πολέμου ο Γκριν εμπλουτίζει την αλοιφή του με βούτυρο κακάο και λάδι καρύδας και έτσι οδηγούμαστε στο Coppertone. Χρειάστηκε, ωστόσο, να περάσουν δέκα χρόνια μέχρι το πρώτο αντηλιακό να γνωρίσει την δόξα και μια ξέφρενη, ξαφνικά, ζήτηση. Και αυτό συνέβη το 1956 χάρη στην εικόνα με το κοριτσάκι με το σλόγκαν «Μην είσαι ένα χλωμό πρόσωπο! Χρησιμοποίησε το Coppertone! », αποδεικνύοντας την δύναμη της εικόνας και του καλού μάρκετινγκ.
Related content Η σχεδιάστρια της διαφήμισης, η Τζόις Μπαλαντάιν Μπραντ, είχε επιλεχθεί μεταξύ πέντε άλλων καλλιτεχνών από την μικρή τότε εταιρία του Coppertone που είχε την έδρα της στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Ήθελαν να κάνουν μια εθνική καμπάνια και το σχέδιο της Μπαλαντάιν Μπραντ πέτυχε και με το παραπάνω τον σκοπό του. Η ίδια, χρησιμοποίησε ως μοντέλο για το κοριτσάκι την 3χρονη τότε, κόρη της. Η αμοιβή της ήταν 2.500 δολάρια και η δουλειά αυτή, αν και καλοπληρωμένη, ήταν μάλλον βαρετή για την Τζόις Μπαλαντάιν Μπραντ που σκεφτόταν «άλλη μια διαφήμιση με μωρά…». Τεράστιες μεταλλικές πινακίδες τοποθετήθηκαν σε όλη την χώρα, ανεβάζοντας κατακόρυφα εκτός από τις πωλήσεις του Coppertone, και εκείνες των παιδικών μαγιό. Μια από αυτές τις μεταλλικές πινακίδες υπάρχει ακόμα στην παραλία του Μαϊάμι.
Η Τζόις Μπαλαντάιν Μπραντ, η οποία έφυγε από αυτόν τον κόσμο τον Μάιο του 2006, έγινε διάσημη στις ΗΠΑ χάρη στο Κορίτσι του Coppertone. Αλλά η δουλειά της δεν ήταν μόνον αυτό. Την δεκαετία του 1940 έκανε εκατοντάδες πορτραίτα γυναικών, τα λεγόμενα pin ups, και είχε αξιοθαύμαστη καριέρα μετά το Coppertone. «Ξέρετε, έχω βαρεθεί να μιλώ για το Κορίτσι του Coppertone. Ναι, ήταν μια πολύ καλή δουλειά αλλά δεν παρήγαγα μόνον αυτό. Ωστόσο, όλοι θυμούνται και μιλούν μόνον γι’ αυτό» τόνιζε σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της στην St. Petersburg Times. Γεννημένη στη Νεμπράσκα προς το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Τζόις Μπαλαντάιν Μπραντ είχε δείξει από νωρίς την κλήση της στην τέχνη της ζωγραφικής. Την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης πουλούσε χάρτινες κούκλες για μερικά σεντς και ενώ ως νεαρή κοπέλα είχε καταφέρει να κερδίσει μια υποτροφία στην Σχολή Κινουμένων Σχεδίων της Disney, ο υπεύθυνος την απέρριψε δια του τηλεφώνου μόλις άκουσε την φωνή της, λέγοντάς της πως οι γυναίκες παντρεύονται και κάνουν μωρά και όχι καριέρες. «Δεν ήταν η τελευταία φορά που το άκουγα αυτό» παραδεχόταν η δημιουργός του συμβόλου της Coppertone.
Ο Ελβετός και ο Αμερικανός πατέρας του αντηλιακού και οι ελληνικές απαντήσεις
Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας μιας λοσιόν που θα προστάτευε από τον δυνατό ήλιο έγινε το 1938 από έναν Ελβετό φοιτητή χημείας, ονόματι Φρανζ Γκράιτερ. Αν και ο Αμερικανός Μπέτζαμιν Γκριν τον πρόλαβε, ο Γκράιτερ έβγαλε το δικό του προϊόν δύο χρόνια μετά το “red vet pet” του Γκριν, με την ονομασία Glacier Cream. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μπράντα διατίθεται στις αγορές ακόμα και σήμερα υπό την, επίσης διάσημη φίρμα αντηλικακών Piz Buin. Την δεκαετία του 1970 η Piz Buin πρωτοπαρουσιάζει αντηλιακά με φίλτρα Α και Β κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ μερικά χρόνια αργότερα η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συστήνει την επιβολή κανόνων στην συγκεκριμένη βιομηχανία για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Data Monitor, η αξία της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων προστασίας από τον ήλιο ανερχόταν το 2013 στα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τάσεις δε, παραμένουν αυξητικές είτε λόγω της ανησυχίας του κόσμου για τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα, είτε λόγω της μόδας ενός προστατευμένου μεν, μαυρισμένου δε, δέρματος. Αναλυτές τονίζουν ότι η ειδική κατηγορία αντηλιακών για παιδιά και μωρά αποτελεί σημαντική ευκαιρία για κέρδη για τις εταιρείες παρασκευής αντηλιακών. Εξάλλου, με ένα κοριτσάκι η Coppertone έκανε το αντηλιακό μόδα χωρίς ημερομηνία λήξης.