Στέλνονται οι προσκλήσεις για το ‘πάρτι’ των αλλαγών

Στην τελική ευθεία η εξεύρεση στελεχών και μάλιστα επιτελικών για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Άμεσες οι εξελίξεις. Επιταχύνονται οι διαδικασίες
- 07 Σεπτεμβρίου 2016 14:54
Και ενώ φαινομενικά μοιάζει να μην υπάρχει βιασύνη, οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν το αντίθετο. Με ορόσημο την εβδομάδα πριν την 28η Οκτωβρίου, θα έχουν πέσει οι “τίτλοι τέλους” στα σημερινά Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, με νέα ονόματα που θα απαρτίζουν την “πρώτη γραμμή” των συστημικών τραπεζών, υλοποιώντας έτσι τη δέσμευση να τηρηθεί το νέο νομικό πλαίσιο.
Τόσο οι διαδικασίες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και στις υπόλοιπες τράπεζες, κυρίως δε σε Εθνική και Πειραιώς, όπου η θέση προέδρου στην πρώτη και διευθύνοντος συμβούλου στη δεύτερη είναι από τις πιο επιτακτικές αλλαγές, επιταχύνονται όχι μόνο μέρα με την ημέρα, αλλά ώρα με την… ώρα.
Μετά τις συναντήσεις με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού SSM, κυρία Νουί, τόσο του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτου την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και της σημερινής ηγεσίας του ΤΧΣ, του προέδρου κ. Γ. Μιχελή και του μεταβατικού διευθύνοντος συμβούλου, κ. Χ. Στράτου, έχει αρχίσει και υφαίνεται το νέο τοπίο στις διοικήσεις των τραπεζών.
Τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Πειραιώς, αναζητούν τα κατάλληλα πρόσωπα, ξεκινώντας επισήμως τη διαδικασία εξεύρεσης. Φυσικά, τον πρώτο και τελευταίο λόγο- όπως πια έχουν έρθει τα πράγματα- έχει ο SSM. To εγχείρημα έχει πάντως τις δυσκολίες του… Να βρεθούν και να συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές, τα άτομα εκείνα που θα καλύπτουν τις προϋοποθέσεις του Νόμου (απαίτηση του SSM), αλλά που θα μπορέσουν να ενταχθούν στην ελληνική πραγματικότητα και με κάποιον τρόπο να διατηρήσουν τον ελληνικό χαρακτήρα των τραπεζών (επιθυμία των εγχώριων τραπεζών…).
Από την άλλη πλευρά, δεν σημαίνει ότι υπάρχει τεράστια ουρά ενδιαφερόντων από το εξωτερικό για να ανακαταλάβουν θέσεις ηγετικές στα ΔΣ των τραπεζών της χώρας. Λίγο το θέμα των αποδοχών, λίγο η ιδιαιτερότητα της ελληνικής…, δημιουργεί μια σχετική δυστοκία.
Παρά το γεγονός, ότι η πρώτη στρατιά ξένων έχει ήδη εγκατασταθεί στις τράπεζες της χώρας, στις Εκτελεστικές Επιτροπές και τα Διοικητικά Συμβούλια και παρά το ότι κατά καιρούς ακούσθηκαν και «δυνατά» ονόματα, όπως αυτό του Πολωνού υπουργού Οικονομικών, που τελικά δεν αποδέχθηκε τη θέση του επικεφαλής στο ΤΧΣ.
Στο μεταξύ, μόλις χθες, ανακοινώθηκε ο Γάλλος υπεύθυνος του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων… Ο κύριος Ζακ λε Πάπ, θα καλύψει θέση, που Ελληνες κορυφαίοι στο χώρο τους, αρνήθηκαν να αναλάβουν, για να μην συνδέσουν το όνομά τους με το κατ ολοκληρίαν «ξεπούλημα» ή με την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων, που θα μπορούσε να είχε πετύχει η χώρα εδώ και δεκαετίας , χωρίς τις «φωνές «ή τις εντολές των ξένων…