Κομισιόν: Να εφαρμοστεί ο φόρος επί των συναλλαγών

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Φορολογίας Ά. Σέμετα κάλεσε να υπάρξει «πρόοδος» όσον αφορά το φόρο Τόμπιν
- 05 Φεβρουαρίου 2014 07:12
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Φορολογίας, Άλγκιρντας Σέμετα, κάλεσε σήμερα να υπάρξει «πρόοδος» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο οποίος μοιάζει να βρίσκεται σε κινούμενη άμμο εδώ κι ένα χρόνο.
«Είναι καιρός όλοι οι υποστηρικτές του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές να ορθώσουν το ανάστημά τους και να ενωθούν για να προχωρήσει. Αυτό σημαίνει να προσαρμοστούν στη σημερινή κατάσταση και να βρουν έναν τρόπο να προωθήσουν» τον φάκελο αυτό, επισήμανε ο επίτροπος μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ένδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία —αλλά όχι η Βρετανία με την σημαντική της χρηματαγορά— έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην εφαρμογή του φόρου αυτού, στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης συνεργασίας τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο του 2013 ένα σχέδιο για ένα φόρο ο οποίος θα μπορούσε, όπως υπολόγιζε, να οδηγήσει στην συγκέντρωση ενός ποσού ύψους 35 δισ. ευρώ το χρόνο, αλλά έγινε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων από τον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και ορισμένες κυβερνήσεις.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ είχε ασκήσει ανηλεή κριτική εναντίον του σχεδίου τον Οκτώβριο του 2013, κρίνοντας πως ένας τέτοιος φόρος «δεν θα ήταν βιώσιμος» και θα εμπεριείχε «τεράστιους κινδύνους» για τις χώρες οι οποίες θα τον εφάρμοζαν.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε εμφανιστεί επίσης να ανησυχεί για τις συνέπειες που θα είχε η επιβολή ενός τέτοιου φόρου, ιδίως της μεταφοράς των συναλλαγών στο Λονδίνο ή σε χρηματοοικονομικές αγορές εκτός ΕΕ.
Η Γερμανία, η οποία εμφανιζόταν επίσης να διστάζει όσον αφορά το σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Επιτροπή, αναθεώρησε τη στάση της μετά την ένταξη στην κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που χαρακτηρίζουν την επιβολή του λεγόμενου φόρου Τόμπιν «απαραίτητη».
Οι δύο χώρες είχαν ανακοινώσει στα τέλη του Ιανουαρίου την πρόθεσή τους να θέσουν σε νέες βάσεις το σχέδιο για την επιβολή του φόρου, «με ένα ρεαλισμό ο οποίος θα του επιτρέψει να είναι αποτελεσματικός», όπως υποσχόταν ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.
Στη Γαλλία “λέγονται πολλά περί της βούλησης να επιβληθεί ο φόρος αλλά στην πράξη «το κατεστημένο στο Μπερσί (σ.σ. το υπουργείο Οικονομικών) είναι καταρχήν αντίθετο στον ίδιο το φόρο», κατήγγειλε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λαμπέρ (Πράσινοι) στην διάρκεια της συζήτησης στο Στρασβούργο.
Ο επίτροπος Σέμετα μολαταύτα εκτίμησε ότι η επίτευξη μιας «πολιτικής συμφωνίας είναι εφικτή πριν από τις ευρωεκλογές» του Μαΐου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες «πιστεύουν σε αυτήν» την πρωτοβουλία, τόνισε, αν και «ισχυρά συμφέροντα εργάζονται ακούραστα για να προσκόπτουν κάθε πρόοδο» στο ζήτημα αυτό. Επικαλέστηκε μια πρόσφατη δημοσκόπηση η οποία κατέδειξε ότι το 64% των πολιτών της ΕΕ τάσσονται υπέρ του φόρου.
Το σημαντικότερο σημείο τριβής είναι το ύψος του φόρου. Η συζήτηση γίνεται περί φόρου 0,1% στα αξιόγραφα και στις μετοχές και 0,01% στα παράγωγα.
(ΑΠΕ)