Τα λάθη των ελληνικών εταιρειών, που έχουν το βλέμμα στο εξωτερικό

Πώς μπορούν οι ελληνικές εταιρείες να είναι ανταγωνιστικές στο εξωτερικό; Το συνέδριο Food for Success, είχε τις απαντήσεις
- 01 Ιουλίου 2014 19:06
Της Άννας Μιχαήλ
Είναι ανταγωνιστικές οι εξαγωγές μας; Πόσο μπορεί να συμβάλει το στοχευμένο και ολιστικό μάρκετινγκ για τη βελτίωση της απόδοσής τους και ποια είναι τα λάθη των ελληνικών εταιρειών που στοχεύουν στις αγορές του εξωτερικού;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα επιχείρησε να δώσει ο Δ. Καραβασίλη Διευθύνοντα Σύμβουλο της DK Consultants στην ομιλία του σήμερα στο συνέδριο Food for Success που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Ο κ. Καραβασίλης αφού επεσήμανε τη σημασία των αγροτικών μας προϊόντων στις εξαγωγές, απέδειξε ότι η έλλειψη συλλογικής προσπάθειας και ολιστικού συντονισμένου και συνεπούς μάρκετινγκ έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Φέρνοντας για παράδειγμα το ελαιόλαδο, σημείωσε σύμφωνα με τα στοιχεία που την έρευνα που πραγματοποίησε η DK Consultants πραγματοποιώντας ποσοτική και ποιοτική ανάλυση εξαγωγών τυποποιημένου εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, ότι ενώ καταμέτρησε 2.643 διαφορετικές ετικέτες σε 55 αλυσίδες λιανικής (πλέον των 650 καταστημάτων ) στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη το 63,4% αυτών ….δεν επανεμφανίστηκε. Τα εν λόγω ελαιόλαδα με μέση τιμή κόστος 3,25 ευρώ τα 500 γρ. είχαν μέσο όρο «ζωής» τους 14 μήνες.
Κι αυτό γιατί η στρατηγική των εταιρειών που τα λάνσαραν δεν είχε διάρκεια και συνέπεια.
«Τα λάθη και τα ελλείμματα στο μάρκετινγκ των εταιρειών είναι οι αιτία καθώς τα προϊόντα αυτά δεν έχουν συνέπεια και συνέχεια στην εμπορική τους πολιτική, δεν προσαρμόζονται στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών και το αποτέλεσμα της ελλιπούς τους στρατηγικής είναι τελικά να δυσφημίζουν τον ελληνικό θησαυρό», τόνισε ο κ. Δ. Καραβασίλης.
Η απάντηση στο πρόβλημα είναι το ολιστικό μάρκετινγκ μια συλλογική προσπάθεια για το ελληνικό προϊόν, με βάση ένα στρατηγικό πλάνο δεκαετίας, που θα περιλαμβάνει συστηματικές ενέργειες και θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Όπως τόνισε ο κ. Καραβασίλης οι επιχειρήσεις πρέπει να ακούν τους καταναλωτές και να παρακολουθούν τις τάσεις στην αγορά προσαρμόζοντας σε αυτές τις στρατηγικές τους.
Στα αγροτικά προϊόντα οι κυριότερες τάσεις είναι τα τυποποιημένα προϊόντα, λόγω παγκοσμιοποίησης, οι νέες βελτιωμένες ποικιλίες, τα προϊόντα με βρώσιμο χρυσό, οι νέες τολμηρές ή εξωτικές γεύσεις, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
Για να πετύχει η εμπορική πολιτική στο εξωτερικό πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες, δέσμευση-αφοσίωση-επένδυση, να έχει διερευνήσει τις καταναλωτικές συνήθειες και τον ανταγωνισμό, να ακολουθήσει στοχευμένο μάρκετινγκ, να έχει οικονομική προσεγμένη και ανακυκλώσιμη συσκευασία. Να μη στοχεύει στο βραχυπρόθεσμο κέρδος και στην πώληση εδώ και τώρα.
Μιλώντας για τη σημασία των αγροτικών μας προϊόντων στις εξαγωγές σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει την 3η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ακτινιδίων και κρόκου, είναι 5η στην παραγωγή σπαραγγιών, στις 10 πρώτες χώρες στην παραγωγή βαμβακιού ενώ το 30% των νέων επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό αφορούν προϊόντα της ελληνικής γης.
Ο κυριότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ αυξάνονται οι εξαγωγές προς την Ανατολική Ευρώπη.