Ανησυχία για την αστάθεια

Οι αναταράξεις στις κεφαλαιαγορές θα επηρεάσουν το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης εκτιμά ο δεύτερος τη τάξει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
- 22 Αυγούστου 2007 14:26
Οι αναταράξεις στις κεφαλαιαγορές θα επηρεάσουν το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως εκτιμά ο υπ’αριθμόν 2 στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Τζον Λίπσκι ενώ αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι φέρνουν αποτελέσματα τα μέτρα που ελήφθησαν για να εκτονωθούν οι πιέσεις στις πιστωτικές αγορές.
Ο Τζον Λίπσκι, πρώην ανώτερο στέλεχος της JP Morgan και σήμερα πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε στη βρετανική εφημερίδα “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” ότι η αναστάτωση “θα καταφέρει, αναμφισβήτητα, πλήγμα στην ανάπτυξη της οικονομίας”.
Προέβη στη διαπίστωση ότι οι αναδυόμενες αγορές έχουν προς το παρόν αντισταθεί αποτελεσματικά στην πρόκληση αλλά πρόσθεσε ότι “είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο να υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει αντίκτυπος”. Τόνισε ότι, λόγω και των πιθανών επιπτώσεων στο εμπόριο από τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, θα επηρεαστούν άμεσα και άλλες οικονομίες. “Περιμένω να έχει κάποιον αντίκτυπο … σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Ένας σημαντικός αριθμός χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που επηρεάστηκαν σε πολύ υψηλό βαθμό δεν έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ”.
Κατέληξε, ότι είναι για την ώρα ασαφές το μέγεθος του αντίκτυπου από την αναστάτωση στις αγορές. “Είναι ανόητο να θεωρήσει κανείς ότι οι αναδυόμενες αγορές θα είναι απρόσβλητες από ορισμένες σοβαρές εντάσεις στις ανεπτυγμένες αγορές. Η δυνατότητά τους όμως να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις εντάσεις ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν”, είπε.
Παράλληλα, δημοσίευμα της “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ”, το οποίο υπογράφει ο αρμόδιος συντάκτης για θέματα της Fed Γκρέγκ Άιπ, ο οποίος είναι γνωστό ότι ορισμένες φορές εκφράζει τον τρόπο σκέψης ανώτερων στελεχών υπεύθυνων για χάραξη πολιτικής, υποστηρίζει ότι αξιωματούχοι της Fed αναγνωρίζουν πως η συνθήκες απέχουν πολύ από το να έχουν εξομαλυνθεί, αλλά η αναθέρμανση της έγκρισης ενυπόθηκων δανείων και οι σταθεροποιούμενες χρηματιστηριακές αγορές αποτελούν αποδείξεις βελτίωσης των συνθηκών.
“Όσο οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι τα πράγματα βαίνουν προς το καλύτερο, μειώνονται οι πιθανότητες να αισθανθούν πιεσμένοι για άμεση μείωση των επιτοκίων και αυξάνονται οι πιθανότητες να περιμένουν μέχρι την προγραμματισμένη για τις 18 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC) για να αποφασίσουν”, υποστηρίζει το δημοσίευμα στο δικτυακό τόπο της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, χωρίς να αποκαλύπτει πηγές.
Ο Ιάπωνας υπουργός οικονομικών Κότζι Όμι, επισκεπτόμενος τη Ν. Κορέα, προέβη, τέλος, στην εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία είναι υγιής αλλά ότι τόνισε πως πρέπει να παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς οι εξελίξεις στις κεφαλαιαγορές, παρά το ότι τα προβλήματα ρευστότητας έχουν αντιμετωπιστεί μέσω των μαζικών διοχετεύσεων επιπλέον ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες.
(Πηγή: ΑΠΕ)