Μίκης Θεοδωράκης: Πρέπει να πάμε σε νέες εκλογές

Μίκης Θεοδωράκης: Πρέπει να πάμε σε νέες εκλογές
Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει στους δημοσιογράφους, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τις συναυλίες που θα δοθούν για την παρουσίαση του έργου Canto General, στο Μέγαρο Μουσικής, Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε τι δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις (Vid.)

Την ανάγκη να οδηγηθεί η χώρα και πάλι στις κάλπες εξέφρασε ο Μίκης Θεοδωράκης, ανακοινώνοντας ότι ο ίδιος θα λάβει μέρος ενεργά.

“Σε αυτές τις εκλογές θα πάρω μέρος, αλλά με ποιο τρόπο και με ποιους θα το ανακοινώσω. Θα είμαι στην πρώτη γραμμή” είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μανώλης Γλέζος είχαν συναντηθεί με τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του μουσικοσυνθέτη, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά την στήριξή του στην προσπάθεια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο λαός δεν έδωσε εντολή για κυβέρνηση. Είπε ένα καθαρό “όχι” σε αυτούς που κυβέρνησαν και μισό “ναι” στους άλλους. Πρέπει να πάμε ξανά σε εκλογές για να ξεκαθαρίσει το ναι” τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κυριότερος λόγος της αντίδρασης των Ελλήνων είναι ότι παραδώσαμε την κυριαρχία στους ξένους. “Αυτό πρέπει να δει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σας προειδοποιώ ότι εάν κυβερνήσουν ξανά αυτοί που καταδικάστηκαν από την ελληνικό λαό, η αντίδρασή του θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις”.

Στο διαδικτυακό τόπο της “Σπίθας”, δημοσιεύει μάλιστα άρθρο με τίτλο “Ποιο το νόημα των εκλογών” στο οποίο αναφέρει:

“Ο ελληνικός λαός είπε ένα ηχηρό ΟΧΙ στο Μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις. Απέρριψε την πολιτική της λιτότητας και κυρίως αποδοκίμασε την παράδοση της Εθνικής Ακεραιότητας και Ανεξαρτησίας στους ξένους, ενέργεια πρωτοφανή και ατιμωτική για τον Λαό και την χώρα, που αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας. Επομένως η τιμωρία δεν είχε μόνο οικονομικά κριτήρια αλλά προ παντός ηθικά και γι’ αυτό το λόγο υπήρξε τόσο σκληρή.

Από την άλλη πλευρά δεν είπε ένα ολοκληρωμένο ΝΑΙ ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ που τον ξεχώρισε και τον ανέδειξε σε κύρια δύναμη μεταξύ των αντιμνημονιακών κομμάτων και κινημάτων. Ενώ στο ΟΧΙ υπήρξε απόλυτος, το ΝΑΙ του δεν ανέδειξε μια δύναμη είτε ένα σύνολο δυνάμεων σε αδιαμφισβήτητη κυβερνητική δύναμη.

Γιατί άραγε;  Η δική μου η άποψη είναι ότι τα κόμματα της ιστορικής-παραδοσιακής Αριστεράς -κι ανάμεσά τους κι ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν καλύπτουν παρά ένα μονάχα μέρος της σύγχρονης πατριωτικής κοινωνικής Αριστεράς, που είναι γέννημα και δημιούργημα των νέων κοινωνικών σχέσεων που γεννήθηκαν ιδιαίτερα από την εποχή του Μνημονίου έως σήμερα. Η Σπίθα διέγνωσε την ύπαρξη αυτού του νέου κοινωνικο-πολιτικού χώρου που βασικά προέρχεται από τη διάλυση των δύο κομμάτων εξουσίας και έως ένα βαθμό προσπάθησε και κατάφερε να τα εκφράζει επιχειρώντας να τα εφοδιάσει με μια νέα σύγχρονη ιδεολογία και πολιτική”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα