Οι CEO που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο 2015

Οι CEO που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο 2015

Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες. Η θέση του CEO σε έναν επιχειρηματικό κολοσσό με παγκόσμια έκθεση και προβολή είναι πάντοτε «καυτή». Ποιοι ξεχώρισαν το 2015;

Από την Τζένη Κριθαρά

Ποιοι είναι οι διευθύνοντες σύμβουλοι που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας το 2015; Άλλοτε για τους σωστούς και άλλοτε για τους λάθος λόγους, οι CEO των εταιρειών που κρατούν τα ηνία της παγκόσμιας βιομηχανίας βρίσκονται διαρκώς υπό το άγρυπνο μάτι επενδυτών, αναλυτών και καταναλωτών.

Η χρονιά που κλείνει ήταν γεμάτη προκλήσεις. Ποιοι κατάφεραν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία και ποιοι όχι; Το μόνο βέβαιο είναι πως οι δέκα CEO που ακολουθούν κατάφεραν να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους το 2015.

1.ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ

Οι CEO που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο 2015

 

Αναμφισβήτητα ο μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς. Εδώ και αρκετά χρόνια ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει αποδείξει πως είναι κάτι παραπάνω από ένας CEO. Την ώρα που τα οικονομικά μεγέθη και τα διαφημιστικά έσοδα του Facebook διευρύνονται, ο  Μαρκ Ζούκερμπεργκ αναζητεί διαρκώς νέους τρόπους ανάπτυξης της κερδοφορίας και του brand name της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, φρόντισε το 2015 να ενισχύσει τις προσπάθειες  βελτίωσης της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στο  «πράσινο» fund του Μπιλ Γκέιτς και ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του   Πρισίλα Τσαν  ένα  πρότυπο σχολείο που συνδυάζει εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη κάτω των 35 ετών δεν θα ξεχάσει ποτέ το 2015, αφού απέκτησε την κόρη του Μαξ, για χάρη της οποίας έλαβε  άδεια πατρότητας δύο μηνών ταράζοντας τα νερά στον χώρο της τεχνολογίας. Με αφορμή τη γέννησή της, μάλιστα,  ανακοίνωσε πως  θα χαρίσει το 99% των μετοχών του στο Facebook σε φιλανθρωπίες κάνοντας για ακόμη μία φορά όλον τον πλανήτη να συζητά γι αυτόν.

Διαβάστε επίσης:  Τι δεν σας λέει κανείς για τα 45 δισ. που «δώρισε» ο Ζούκερμπεργκ

2. ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ

Tesla Motors CEO Elon Musk reveals the Tesla Energy Powerwall Home Battery during an event in Hawthorne, California April 30, 2015. Tesla Motors Inc unveiled Tesla Energy - a suite of batteries for homes, businesses and utilities - a highly-anticipated plan to expand its business beyond electric vehicles. REUTERS/Patrick T. Fallon - RTX1B282
Tesla Motors CEO Elon Musk reveals the Tesla Energy Powerwall Home Battery during an event in Hawthorne, California April 30, 2015. Tesla Motors Inc unveiled Tesla Energy - a suite of batteries for homes, businesses and utilities - a highly-anticipated plan to expand its business beyond electric vehicles. REUTERS/Patrick T. Fallon - RTX1B282 REUTERS

 

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Tesla είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου. Μοιάζει να επιβεβαιώνει το κλισέ που θέλει τους «τρελούς» ικανούς να αλλάξουν τον κόσμο. Έτσι, ο Έλον Μασκ φρόντισε το 2015 ν α επενδύσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη, να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες ανάπτυξης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και επαναφορτιζόμενων ηλεκτρικών μπαταριών, καθώς και  να εκτοξεύσει με επιτυχία στο διάστημα πύραυλο, του οποίου το επαναχρησιμοποιούμενο τμήμα επέστρεψε στη Γη.

Και μπορεί η …  κοκορομαχία με τον Τζεφ Μπέζος να συνεχίζεται, κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί πως ο Έλον Μασκ τολμά και καινοτομεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον!

3. ΤΙΜ ΚΟΥΚ

Οι CEO που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο 2015

 

Το φορτίο που ανέλαβε ο Τιμ Κουκ μετά τον θάνατο του Στιβ Τζομπς ήταν πολύ βαρύ. Παρόλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple φροντίζει να αποδεικνύει με κάθε του απόφαση πως είναι το καταλληλότερο πρόσωπο γι αυτή τη θέση. Για πολλούς, η επιτυχημένη πορεία του στο «τιμόνι» της Apple οφείλεται στην  διαφορετική οπτική που έχει για τη διοίκηση.

Και το 2015, τα κέρδη και οι πωλήσεις της Apple συνέχισαν να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η εταιρεία παραμένει η πολυτιμότερη στον κόσμο και οι αναλυτές εκτιμούν πως ίσως γίνει πολύ σύντομα η πρώτη εταιρεία με αξία άνω των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, ο Τιμ Κουκ αποτελεί πλέον έναν από τους δισεκατομμυριούχους που έχουν ανακοινώσει πως  θα δωρίσει την περιουσία τους σε φιλανθρωπίες.

Διαβάστε επίσης:  Ξέρετε πόσα λεφτά θα είχατε σήμερα αν αγοράζατε μετοχές της Apple πριν 35 χρόνια;

Δείτε τη λίστα και με του υπόλοιπους CEO

(Πηγή: Fortunegreece)

SHARE:

24Media Network