Ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ, εν μέσω εσωκομματικής δυσφορίας

Απουσία Κώστα Καραμανλή και Μαριέττας Γιαννάκου από τη σημερινή πολιτική επιτροπή
- 15 Απριλίου 2014 07:27
Η επιμονή του Μαξίμου να στρέφει το βλέμμα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος αναμένεται να αποτυπωθεί με τις επιλογές προσώπων για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας να προκαλεί αντιδράσεις από την κεντρώα πτέρυγα της παράταξης.
της Βίκυς Σαμαρά
Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα ανακηρυχθούν επίσημα κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος σήμερα στις δύο το μεσημέρι. Οι πληροφορίες όμως για τα πρόσωπα που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού με τη Ν.Δ. στις 25 Μαϊου επιτείνουν τη δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος.
Στο στόχαστρο καραμανλικών και μητσοτακικών έχουν βρεθεί κυρίως τα ονόματα της εκλεγμένης με το ΛΑΟΣ Νίκης Τζαβέλλα και του εκδότη Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος το 2012 είχε καταλάβει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΛΑΟΣ, το οποίο όμως δεν μπήκε στη Βουλή.
Η υποψηφιότητα του επίσης προερχόμενου από το ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου “κλείδωσε” τελικά κατόπιν επικοινωνίας με το διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα, παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν και για το συγκεκριμένο πρόσωπο στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Διαφωνίες όμως προκαλούν και οι επιλογές προσώπων με προφανή ψηφοθηρική στόχευση όπως ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Θοδωρής Ζαγοράκης, καθώς και στελεχών που υποτίθεται ότι εκφράζουν ένα πιο κεντρώο μετριοπαθές προφίλ όπως η διευθύντρια του διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών Φωτεινή Τομαή, ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος (που είχε συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση στη λίστα της Ν.Δ επί Κώστα Καραμανλή αλλά η θητεία του δεν είχε ανανεωθεί καθώς εκρίθη πως δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς σε αυτό το ρόλο) και η δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη.
“Υπάρχουν παλαιοδεξιοί που δεν καταλαβαίνουν ότι άνοιγμα στο κέντρο με φθαρμένα υλικά που ούτε για ανακύκλωση δεν κάνουν δεν γίνεται”, σχολίασε χθες μέσω twitter, ο Ευάγγελος Αντώναρος. Ο πρώην εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή μετά το Μπαλτάκος-gate είχε παρέμβει δημόσια, εκφράζοντας τις ενστάσεις που υπάρχουν ευρύτερα στο καραμανλικό στρατόπεδο τόσο για τα πρόσωπα, όσο και για το ιδεολογικό στίγμα του ευρωψηφοδελτίου.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής, καθώς έχει αναχωρήσει οικογενειακώς από το Σάββατο του Λαζάρου για πασχαλινές διακοπές.
Η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου, που ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφια αφήνοντας σοβαρές αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το Μαξίμου τη διαδικασία της σταυροδοσίας και την επιλογή των υποψηφίων χωρίς εσωκομματικό διάλογο, επίσης θα απουσιάζει από τη συνεδρίαση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο Στρασβούργο όπου παρουσιάζει δύο εκθέσεις, για το νομικό status των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και για την εξωτερική πολιτική.
Αντίθετα αναμένεται να παραστεί το μέλος της πολιτικής επιτροπής Φαήλος Κρανιδιώτης, τον οποίο το Μαξίμου αναγκάστηκε να “κόψει” από το ευρωψηφοδέλτιο μετά την αποκάλυψη της μαγνητοσκοπημένης συνομιλίας του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη κατόπιν πιέσεων από το εσωτερικό της Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ για εκκαθάριση ακραία δεξιών θυλάκων. Ο κ.Κρανιδιώτης πάντως με νέα παρέμβαση του υπερασπίστηκε τη στρατηγική επαναπατρισμού ψήφων από ΑΝΕΛ και ΧΑ, υποστηρίζοντας ότι “δεν μπορείς να μιλάς για κεντροδεξιά χωρίς τη δεξιά”. Μία συζήτηση η οποία -όπως και αυτή για τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου- δεν είναι άσχετη με τα σενάρια για μετεξέλιξη της Ν.Δ σε ένα νέο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές και το ερώτημα ποια στόχευση θα έχει αυτό.