Δημόσιο: Τέλος το “άριστα σε όλους” – Πώς θα γίνει η αξιολόγηση

Μαχαίρι στους "αριστούχους" δημοσίους υπαλλήλους. Πλαφόν μπαίνει στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που βαθμολογούνται με άριστα
- 15 Ιανουαρίου 2014 08:18
Μόνο το 25% του προσωπικού των δημοσίων υπαλλήλων κάθε γενικές διεύθυνσης θα μπορεί πλέον να παίρνει άριστα στο βαθμολόγιο, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αναμένεται να τεθεί σήμερα Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση.
Όπως αναφέρουν “Τα Νέα”, κατ΄αυτόν τον τρόπο το υπουργείο θέλει να βάλει ένα πλαφόν στους αριστούχους, θέλοντας να βάλει ένα τέλος στο φαινόμενο κατά τις ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης να βαθμολογείται το σύνολο σχεδόν του προσωπικού με άριστα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, θα υπάρξουν τρεις κατηγορίες. Οι άριστοι που θα είναι το 25% του προσωπικού, οι μέτριοι, που θα αποτελούν το 60%, και οι μετεξεταστέοι, δηλαδή οι υπάλληλοι με τη χαμηλότερη απόδοση, όπου θα τοποθετείται το 15%.
Η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι καθοριστική το επόμενο διάστημα, με τους υπαλλήλους που θα εμφανίζουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στις εκθέσεις να έχουν αυξημένες πιθανότητες να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας/ κινητικότητας ή ακόμη και να εξέλθουν οριστικά από το Δημόσιο.
Οι υπάλληλοι με τις χαμηλότερες βαθμολογίες θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας, ή ακόμα και να εξέλθουν οριστικά από το Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι τον τρόπο που θα μοιράζεται η ποσόστωση θα τον αποφασίζει ο επικεφαλής κάθε γενικής διεύθυνσης, κάτι που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι δεν θα αξιολογούνται σε κάθε τμήμα χωριστά, αλλά συνολικά σε κάθε υπηρεσία.
Συνεπώς, μπορεί κάποιο τμήμα να έχει μικρό αριθμό υπαλλήλων, αλλά κρίσιμες αρμοδιότητες, οπότε να επιτραπεί περισσότεροι υπάλληλοι από το 25% να λάβουν υψηλή βαθμολογία και αντίθετα, σε τμήμα με πολύ προσωπικό, να δοθεί η κατεύθυνση οι υπάλληλοι να περιοριστούν στις χαμηλότερες βαθμολογίες.
Στόχος της πρόβλεψης αυτής είναι να σταματήσει η πρακτική υπάλληλοι να επιλέγουν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες με μικρότερο φόρτο εργασίας.
Πηγή: “Τα Νέα”