Κομοτηνή: SOS για βιολογικούς σταθμούς σε τρεις οικισμούς της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας Θράκης

Κομοτηνή: SOS για βιολογικούς σταθμούς σε τρεις οικισμούς της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας Θράκης

Το ζήτημα της κατάλληλης και οικολογικής διαχείρισης των απορριμάτων θέτει η Περιφέρεια, προκειμένου να μην επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα για κωλυσιεργία

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Παυλίδης ενημέρωσε το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου στη συνεδρίαση της Τετάρτης 4 Μαρτίου για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, θυμίζοντας αρχικά ότι η περιφέρεια επιχειρεί τον σχεδιασμό εδώ και 12 χρόνια. Σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις στον σχεδιασμό, να καλυφθούν τα ελλείμματα και να ολοκληρωθεί η στρατηγική μελέτη το συντομότερο δυνατό, γιατί κάποια στιγμή θα επιβληθούν σημαντικές κυρώσεις στην χώρα.

«Οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σοβαροί» τόνισε ο περιφερειάρχης για ν’ αναφερθεί στην πρόσφατη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (26/ 2/ 2015) ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί δεν διασφάλισε τη σωστή επεξεργασία των λυμάτων σε πέντε οικισμούς (Ελευθερούπολη, Προσοτσάνη, Δοξάτο, Γαλάτιστα και Βαγιά), εκ των οποίων οι τρεις πρώτοι ανήκουν στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας της ΠΑΜ-Θ. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας είχε ειδοποιηθεί σχετικά το 2010 για τις παραλείψεις στους βιολογικούς σταθμούς. «Εάν τα πρόστιμα μετακυληθούν στους δήμους η εξέλιξη θα είναι τραγική γιατί θα πληρώσουν οι δημότες. Πολλές εσωτερικές παθογένειες καταλήγουν σε βάρος των κοινωνιών. Εάν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 δεν έχουμε συγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ τότε δεν θα μπορεί να προχωρήσει συνολικά ή κατά ένα μέρος το περιφερειακό επιχειρησιακό σχέδιο» είπε.

Διαβάστε ακόμη: Σύσκεψη αγροτικών συλλόγων αύριο στην Καρδίτσα ενόψει Κιλελέρ

Ο κ. Παυλίδης έσπευσε ν’ απαντήσει στο προφανές ερώτημα «τι έκανε η περιφέρεια»: «Δεν έχουμε αρμοδιότητα πέραν της έγκρισης και του ελέγχου. Προσπαθούμε ώστε η ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε και οι δήμοι που είναι οι τελικοί δικαιούχοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου κατά το δυνατόν συντομότερο». Για την περίπτωση της Καβάλας ο περιφερειάρχης εξήγησε ότι βρέθηκε μια λύση ως προς την εξεύρεση χώρου, η οποία λύση θ’ ανακοινωθεί σύντομα από την ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε. και αφορά σε μετακίνηση του χώρου που είχε επιλεγεί αρχικά και μάλιστα σε περιοχή του Δήμου Καβάλας.

Ως προς τα οικονομικά θέματα, ανέφερε στην εισήγησή του ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε δεν στηρίζεται από όλους τους δήμους κι έχει ένα μικρό ποσό στην διάθεσή της. Η περιφέρεια από την πλευρά της δεν μπορεί να συνδράμει οικονομικά γιατί πρόκειται για ανώνυμη εταιρία κι επιπλέον τα ποσά που έχουν διατεθεί για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης είναι μεγάλα. «Η χώρα θα πρέπει να λειτουργεί με κανόνες. Η περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει το σχέδιο από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα με το ποσό των 23 εκ. ευρώ. Θα πρέπει επομένως να υπάρξουν κάποιες μικρές συνδρομές γιατί το έργο θα είναι ανταποδοτικό» εξήγησε.

Διαβάστε ακόμη: Οι εαρινές δραστηριότητες του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Πηγή: inagreece

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα