Yusra Mardini. Από τα κύματα του Αιγαίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Τον Αύγουστο του 2015, οι αδελφές Mardini από τη Συρία πάλευαν με τα κύματα στο Αιγαίο για να περάσουν από την Τουρκία στη Λέσβο. Εννέα μήνες αργότερα, η μία εκ των δύο αδελφών, είναι στην αποστολή της ομάδας των προσφύγων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (Vids)
- 06 Ιουνίου 2016 13:42
Πριν τρεις μήνες η Sara και η Yusra έδιναν τη δική τους μάχη με τα κύματα του Αιγαίου. Η οικογένεια τους εγκατέλειψε τη Δαμασκό στις αρχές του περασμένου Αυγούστου μαζί με άλλους πρόσφυγες.
Τα δύο κορίτσια βρέθηκαν στο Λίβανο και από εκεί στην Τουρκία όπου δουλέμποροι επιχείρησαν να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα. Η πρώτη προσπάθεια σταμάτησε πάνω στο τουρκικό λιμενικό. Η δεύτερη προσπάθεια έγινε νύχτα με μια μικρή φουσκωτή βάρκα. Σύντομα η βάρκα που μετέφερε υπεράριθμους πρόσφυγες άρχισε να μπάζει νερά. Όλοι τους πετούσαν στη θάλασσα οτιδήποτε περιττό από τσάντες και αποσκευές που κουβαλούσαν αλλά δεν ήταν αρκετό.
Τα δυο κορίτσια και τρεις άλλοι πρόσφυγες που γνώριζαν κολύμπι βούτηξαν στα νερά για να δώσουν την ευκαιρία στην βάρκα να επιπλεύσει. Για τρεις ώρες τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι που είχαν πέσει στη θάλασσα ήταν γαντζωμένοι από τα σκοινιά της βάρκας και πάλευαν με τον αέρα και τα κύματα ώσπου έφτασαν στη Λέσβο.
Αφού τους περιποιήθηκαν οι ντόπιοι το ταξίδι έπρεπε να συνεχιστεί. Αρκετοί συνελήφθησαν στα σύνορα προσπαθώντας να περάσουν από τη μία χώρα στην άλλη, ενώ άχρηστα αποδείχθηκαν τα εισιτήρια που έβγαζαν κάποιοι καθώς οι αρχές απαγόρευαν στα γεμάτα πρόσφυγες τρένα να περνούν τα σύνορα. Οι δύο αδελφές ήταν από τις τυχερές. Έφτασαν από την Αυστρία στη Γερμανία και βρήκαν το δικό τους σπίτι σε ένα κολυμβητικό σωματείο του Βερολίνου κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό.
Τώρα η Yusra επιλέχθηκε να λάβει μέρος στην “Ομάδα Προσφύγων” των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Αύγουστο (5-21) στο Ρίο Ντε Zανέιρο της Βραζιλίας. Η ομάδα ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.
Στους αγώνες συμμετέχουν συνολικά 10 πρόσφυγες, οι οποίοι θα συνοδεύονται από 12 παράγοντες και θα αγωνιστούν υπό την Ολυμπιακή σημαία. Η επιλογή έγινε μεταξύ 43 αθλητών και αθλητριών.
Πρόκειται για πέντε αθλητές από το Νότιο Σουδάν, δύο από τη Συρία, δύο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και έναν από την Αιθιοπία. Οι έξι εξ αυτών είναι άνδρες και οι τέσσερις γυναίκες, ενώ θα αγωνιστούν στην κολύμβηση, το τζούντο και το στίβο.
Η “ομάδα των προσφύγων” θα στεγαστεί στο χωριό των αθλητών μαζί με όλες τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες και θα μπει προτελευταία στο γήπεδο στην τελετή έναρξης, μπροστά από αυτήν της “οικοδέσποινας” Βραζιλίας.
Τα μέλη της προσφυγικής ομάδας που ανακοινώθηκαν από τη Δ.Ο.Ε. είναι οι εξής:
Αρχηγός αποστολής της ομάδας των προσφύγων ορίστηκε η μαραθωνοδρόμος και πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Τέγκια Λορούπε, από την Κένυα. Αναπληρώτρια αρχηγός αποστολής θα είναι η Βραζιλιάνα Ισαμπέλα Μαζάο από τα Ηνωμένα Έθνη. Την ομάδα θα συμπληρώσουν πέντε προπονητές και πέντε συνοδοί.
1) Rami Anis, 25 ετών, Συρία, κολύμβηση (100μ. πεταλούδα)
2) Yusra Mardini, 18 ετών, Συρία, κολύμβηση (200μ. ελεύθερο)
3) Paulo Amotun Lokoro, 24 ετών, Νότιο Σουδάν, στίβος (1500μ)
4) Yonas Kinde, 36 ετών, Αιθιοπία, στίβος (μαραθώνιος)
5) Yiech Pur Biel, 21 ετών, Νότιο Σουδάν, στίβος (800μ.)
6) James Nyang Chiengjiek, 28 ετών, Νότιο Σουδάν, στίβος (800μ.)
7) Anjelina Nadai Lohalith, 21 ετών, Νότιο Σουδάν, στίβος (1500μ.)
8) Rose Nathike Lokonyen, 23 ετών, Νότιο Σουδάν, στίβος (800μ.)
9) Popole Misenga, 24 ετών, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τζούντο
10) Yolande Bukasa Mabika, 28 ετών, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τζούντο