ΔΕΣΦA: Νέοι κανόνες ασφάλειας ρυμουλκήσεων στη Ρεβυθούσα – Η σημασία τους
Διαβάζεται σε 3'
Θα πρέπει όλα τα λιμάνια να εκδώσουν κανονισμούς ρυμούλκησης προκειμένου να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου και να θωρακίσουν την ασφάλεια τους.
- 01 Ιουλίου 2025 07:49
Στην έκδοση του νέου κανονισμού ρυμούλκησης των πλοίων LNG που προσεγγίζουν στις λιμενικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη νήσο Ρεβυθούσα προχώρησε ο ΔΕΣΦΑ, όπως επιτάσσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του ΠΔ 83/2022 για τις ρυμουλκήσεις κτλ.
Ειδικά για μια τόσο σημαντική λειμενική υποδομή, που αποτελεί πύλη ενεργειακής τροφοδοσίας της ΝΑ Ευρώπης, η ύπαρξη εχέγγυων ασφάλειας είναι αυτονόητη.
Μετά από την κίνηση αυτή η Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων εξέφρασε τη ικανοποίησή της σημειώνοντας ότι “οι συγκεκριμένοι κανόνες επιβάλουν τη συμμόρφωση τόσο με το εθνικό θεσμικό πλαίσιο όσο και τα διεθνή πρότυπα που τηρούνται από αντίστοιχες εγκαταστάσεις.”
“Τα μέλη της Ένωσής μας δηλώνουν για μια ακόμη φορά την σταθερή τους προσήλωση σε κάθε μέτρο και κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει την ασφάλεια στον χώρο της ρυμούλκησης και, κατ΄ επέκταση, συνεισφέρει ουσιωδώς στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα, του θαλασσίου περιβάλλοντος και των λιμενικών εγκαταστάσεων” τονίζεται σχετικά.
Η ασφάλεια
Στο μεταξύ σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας στις ελληνικές θάλασσες και τα λιμάνια που πλέον αποτελούν σημείο διεθνούς ενδιαφέροντος έχει παίξει έχει παίξει το ΠΔ 83/2022, σύμφωνα με όσα ανέφερε, στο πρόσφατο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών – Αντιρρυπαντικών, που πραγματοποιήθηκε στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, ο πρόεδρός της Παύλος Ξηραδάκης.
Όπως ανέφερε, μετά την παρέλευση σχεδόν 2 ετών από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, κανένα λιμάνι δεν έμεινε χωρίς ρυμουλκά, δεν υπήρξε ούτε ένα πλοίο που να μην εξυπηρετήθηκε, από τα περίπου 12.000 πλοία που προσέγγισαν το 2024 στα ελληνικά λιμάνια, ενώ 44 σύγχρονα ρυμουλκά προστέθηκαν στον στόλο εκ των οποίων 11 είναι νεότευκτα με το πιο προηγμένο σύστημα πρόωσης.
Ο κ. Ξηραδάκης τόνισε ότι «πετύχαμε να έχουμε σύγχρονα ρυμουλκά στα περιφερειακά λιμάνια, όπως στην Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο στα μεγάλα λιμάνια όπως στο Πειραιά και την Θεσσαλονίκη. Συμπλήρωσε ακόμη ότι «έχουμε ρυμουλκά με ισχυρά συστήματα πυρόσβεσης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, σε όλη την επικράτεια για την άμεση κατάσβεση πυρκαγιών σε πλοία, εγκαταστάσεις αλλά και σε παράκτιες περιοχές. Πλέον ο στόλος των ρυμουλκών έχει αδιαμφισβήτητα ισχυρότερη πυροσβεστική δυνατότητα από τον στόλο της κρατικής πυροσβεστικής υπηρεσίας και καλό θα ήταν να συζητήσουμε άμεσα την ένταξη του στο πρόγραμμα της πολιτικής προστασίας».
Η ασφάλεια των ρυμουλκήσεων στα λιμάνια που έχουν εκδώσει κανονισμούς ρυμούλκησης έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως τονίσθηκε στο συνέδριο. Όμως θα πρέπει όλα τα λιμάνια να εκδώσουν κανονισμούς ρυμούλκησης προκειμένου να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου και να θωρακίσουν την ασφάλεια τους.
Υπενθυμίζεται ότι επιπλέον επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2035, για την περαιτέρω ανανέωση του στόλου των ρυμουλκών, ναυαγοσωστικών, αντιρρυπαντικών και πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων εγκαταστάσεων, απαιτούνται για την ασφάλεια λιμένων, επιβατών και ναυτικών, με βάση όσα αναφέρθηκαν στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών – Αντιρρυπαντικών. Χαρακτηριστικά ο κ, Ξηραδάκης τόνισε ότι μέχρι το 2035 αναμένεται σε συνεργασία και με τα ελληνικά ναυπηγεία να ανανεωθεί το 61% του υφιστάμενου στόλου ρυμουλκών μια συνολική επένδυση ύψους 600 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο στόλος στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 120 πλοία.