Πώς μιλούσαν οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής

Πώς μιλούσαν οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής
Aντίγραφο ενός ανθρώπου του Νεάντερταλ (Homo sapiens neanderthalensis) απεικονίζεται στο μουσείο Cave στο Iserlohn της Γερμανίας. AP Photo/JMartin Meissner

Στη Λίθινη Εποχή διάφορα γένη των ανθρωποειδών. Ήταν τότε που οι πρόγονοι μας άρχισαν να στέκονται όρθιοι, να χρησιμοποιούν τα χέρια τους και να μιλούν. Το θέμα είναι τι μιλούσαν.

Τα παιδιά συνήθως έχουν τις πιο ενδιαφέρουσες απορίες και το The Conversation έχει ειδική στήλη που ασχολείται με αυτές.

Ο Καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας στο University of Reading (δημιουργήθηκε ως προέκταση του University of Oxford, έχει 16 σχολές και εισόδημα κοντά στα 323 εκατομμύρια ευρώ), Mark Pagel ανέλαβε να απαντήσει στην ερώτηση ενός 8χρονου από τη Μεγάλη Βρετανία. Αφορούσε τον τρόπο που μιλούσαν οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής.

Η Λίθινη Εποχή ξεκίνησε πριν 3 εκατομμύρια χρόνια και διήρκεσε έως πριν περίπου 40.000 χρόνια. Πήρε το όνομα της από την έμπνευση των προγόνων μας (των πιθήκων) να κατασκευάσουν εργαλεία από πέτρες.

Για την ιστορία, οι Homo sapiens (σοφός άνθρωπος) εμφανίστηκαν πολύ αργότερα -προ 200.000 χρόνων. Τη Λίθινη Εποχή οι πρόγονοι μας στέκονταν εν μέρει όρθιοι όταν περπατούσαν. Ως εκ τούτου, τα χέρια τους ήταν ελεύθερα να φτιάξουν πράγματα. Ο εγκέφαλος τους ήταν μικρός, όχι πολύ διαφορετικός από εκείνον του χιμπατζή και δεν μιλούσαν. Οι Homo habilis -πρακτικός άνθρωπος- ή Homo erectus -όρθιος άνθρωπος- εμφανίστηκαν αργότερα στη Λίθινη Εποχή, ζούσαν στην Αφρική και είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο -που παρέμενε μικρότερος από τον σημερινό. Δεν ήταν ιδιαίτερα έξυπνοι και δεν μιλούσαν. Αυτό που έκαναν ήταν να βγάζουν ήχους.

Προ 400.000 χρόνων, ζούσαν μαζί τρία είδη με πολύ μεγαλύτερο εγκέφαλο (Neanderthals, Denisovans και μια πρώιμη μορφή του Homo sapiens).

Aνακατασκευή του Homo erectus «Turkana boy», που έζησε πριν 1.600.000 χρόνια, στο Μουσείο Νεάντερταλ στο Mettmann της Γερμανίας. AP Photo/Martin Meissner

 

Οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν ζούσαν έξω από την Αφρική, στο μέρος του κόσμου γνωστό ως Ευρασία -περιλαμβάνει την Ευρώπη. Δεν είναι πολλά γνωστά για τους Ντενίσοβαν, αλλά πριν από περίπου 100.000 χρόνια οι Νεάντερταλ είχαν ξύλινα δόρατα και μερικά απλά εργαλεία, φτιαγμένα από οστά ζώων -όπως τα ελάφια εκτός από τα εργαλεία τους από πέτρα.

Εικάζεται ότι λόγω του μεγάλου εγκεφάλου τους και της ικανότητας τους να κατασκευάζουν εργαλεία από υλικά, πέραν της πέτρας, οι Νεάντερταλ μπορούσαν να μιλήσουν. Ο τελευταίος Νεάντερταλ πέθανε πριν περίπου 40.000 χρόνια.

Πριν από περίπου 200.000 χρόνια, οι πρωτόγονοι Homo sapiens είχαν εξελιχθεί σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε ‘σύγχρονος άνθρωπος’. Ήταν όσο έξυπνοι είμαστε σήμερα και μιλούσαν με γλώσσα, όπως ακριβώς κάνουμε σήμερα. Πιστεύεται πως χρησιμοποιούσαν τη γλώσσα, για να διδάξουν ο ένας τον άλλον. Περίπου πριν 60.000 χρόνια, οι άνθρωποι ταξίδεψαν έξω από την Αφρική και τελικά εξαπλώθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο.

Καθώς περνούσε ο καιρός, έμαθαν να κατασκευάζουν πολλά διαφορετικά είδη εργαλείων (από πέτρες, ξύλο, κόκαλα και δέρμα), είχαν ρούχα και παπούτσια και έφτιαχναν καταφύγια και κυνηγούσαν μαζί για φαγητό. Πριν από 40.000 χρόνια, και πιθανώς και νωρίτερα, οι σύγχρονοι άνθρωποι σχεδίαζαν εικόνες στους τοίχους των σπηλαίων.

Πέτρινη πλάκα με κείμενο, γραμμένο στην εξαφανισμένη ιβηρική γλώσσα της Εποχής του Σιδήρου. AP Photo/Armando Franca

 

Στη Λίθινη Εποχή υπήρχαν λιγότερες γλώσσες, από όσες έχουμε σήμερα, με τους ανθρώπους να κάνουν προτάσεις, με ουσιαστικά και ρήματα αν και χρησιμοποιούσαν διαφορετικές λέξεις (όπως σήμερα διαφορετικές είναι οι λέξεις των διαφόρων γλωσσών).

Οι γλώσσες θα ήταν διαφορετικές μεταξύ των φυλών, θα είχαν λιγότερες λέξεις από όσες έχουμε σήμερα (αφού δεν είχαν όσα έχουμε εμείς σήμερα), εν τούτοις είχαν ξεχωρίσει πράγματα που είχαν σημασία (εξ ου και οι λέξεις μητέρα, πατέρας, αδελφός, τα ονόματα ζώων και φυτών, το ευχαριστώ και το παρακαλώ, αλλά και ονόματα).

Οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι πιθανώς μιλούσαν για πολλά από τα ίδια πράγματα για τα οποία μιλάμε σήμερα. Δηλαδή, για το τι θα φάνε, ποιοι είναι οι φίλοι τους κλπ.”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα