Υπάρχει μια πόλη, 378 χλμ βόρεια του Μπάντεν – Μπάντεν

Υπάρχει μια πόλη, 378 χλμ βόρεια του Μπάντεν – Μπάντεν
Το, πραγματικά πολύ όμορφο, Μπάντεν - Μπάντεν. Η φώτογραφία από την επίσημη ιστοσελίδα της πόλης.

Οι πλούσιοι που θα θυμόμαστε και οι πλούσιοι που θα ξεχάσουμε. Από τον Έγκελς στον νοσταλγό αντιδήμαρχο.

Την πόλη του τίτλου την λένε Βούπερταλ, θα την έχετε ίσως ακούσει. Πολλοί μετανάστες από την Ελλάδα μετοίκησαν για να δουλέψουν την 10ετία του ’50 και του ’60. Αρκετοί ζουν ακόμη εκεί. Πριν αρκετά χρόνια, τον 19o Αιώνα, η γερμανική αυτή πόλη είχε άλλο όνομα. Λέγονταν Μπάρμεν, όταν εκεί γεννήθηκε ο Φρήντριχ Έγκελς. Στις 28 Νοεμβρίου «έκλεισαν» 200 χρόνια από τότε.

Για όσους δεν γνωρίζουν κάτι γι αυτόν, ήταν ένας πλούσιος άνθρωπος. Η οικογένεια του είχε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας σε Γερμανία και Αγγλία. Σαν να λέμε σήμερα, εργοστάσιο για «chipακια» υπολογιστών. Η κλωστοϋφαντουργία τότε βρίσκονταν στην αιχμή της τεχνολογίας.

Η οικογένεια του Φρήντριχ ‘Ενγκελς ήταν σκληρά προτεσταντική. Ο πατέρας του, οραματίστηκε για τον γιό του μια καριέρα στο εμπόριο και στην διοίκηση βιομηχανικών επιχειρήσεων. Πολύ λογικό.

Όμως δεν θα ήταν αυτή η ζωή του Φρήντριχ Έγκελς. Όπως – ίσως- θα έλεγε ο πατέρας του, «τον έφαγαν τα γράμματα και οι κακές παρέες».

Ο Φ.Εγκελς διάβαζε πολύ, φιλοσοφία, λογοτεχνία, ακόμη και θεολογία. Έκανε αρκετά στην ζωή του και κάποια στιγμή γνώρισε τον Μάρξ, στα 1844. Τον γνωστό Καρλ Μάρξ.

Έ, όλοι ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στα παιδιά των καλών οικογενειών, άμα μπλέξουν με αριστερούς. Αυτό ακριβώς έπαθε κι ο Έγκελς. Η μετέπειτα ζωή του είναι μια αλυσίδα από ταξικές εξεγέρσεις, απεργίες, κοινωνικές διεργασίες. Το κυριότερο, θεωρητικές μελέτες και διακηρύξεις. Από αυτές που άλλαξαν την μοίρα του κόσμου, όπως το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο»,

Ο Φρήντριχ Έγκελς, όπως είπαμε και στην αρχή, ήταν πλούσιος. Μεταξύ άλλων υπήρξε και δημοσιογράφος. Είχε πρόσβαση στις εφημερίδες, της εποχής, το μόνο είδος «social media» που υπήρχε τότε. Εκεί δεν έγραψε ποτέ, τίποτε για το εξοχικό του. Ούτε για κάποιο πανάκριβο αυτοκίνητο, καθότι η αυτοκίνηση έκανε στα τέλη του 19ου αιώνα τα πρώτα της βήματα.

Έγραψε όμως πολλά άλλα πράγματα. Όπως το έργο «Η καταγωγή της Οικογένειας της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους». Εκεί όπου το 1884 μπορούσε κανείς να διαβάσει για την θρησκεία με όρους κοινωνικής ανθρωπολογίας και για το κράτος ή την οικονομία με όρους ιστορικής εξέλιξης και διαλεκτικής.

Είτε κάποιος συμφωνεί , είτε διαφωνεί με όσα έγραψε ο Έγκελς υπήρξε στον καιρό του ένα από τα καταφύγια του ορθολογισμού. Σε καιρούς πολύ σκληρούς για την ελεύθερη σκέψη. Ένα άνθρωπος χρήσιμος για την εποχή του και τους άλλους ανθρώπους.

Γι αυτό θυμόμαστε τον «πλούσιο» Φρήντριχ Έγκελς 200 χρόνια αργότερα. Κάποιους άλλους πλούσιους, θα τους ξεχάσουμε σε μερικές ημέρες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα