“Νανά είσαι βλαξ”

“Νανά είσαι βλαξ”
Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις γνώμες του NEWS 247), για την ΕΡΤ, τον "τσαμπουκά" του Α. Σαμαρά και το μαύρο που έπεσε στις οθόνες μας

Το τελευταίο ανέκδοτο που κυκλοφορεί είναι “ότι η ΕΡΤ θα ρίξει την κυβέρνηση”. Ανέκδοτο, γιατί αν το έλεγες πριν από μια εβδομάδα, θα έσκαγαν όλοι στα γέλια. Σάμπως, όμως, δεν μοιάζει με τον απόλυτο υπερραλισμό μεταδίδεται το πρόγραμμα της (πειρατικής) δημόσιας τηλεόρασης, από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΚΚΕ;

Προφανώς, όταν οι φαεινοί παντογνώστες σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι του πρωθυπουργού, τον συμβούλευαν να προχωρήσει “αποφασισμένος” και “τσαμπουκαλής” να ρίξει μαύρο στη δημόσια τηλεόραση, δεν φαντάζονταν τι θα επακολουθούσε.

Δεν κατάλαβαν ότι έριχναν μαύρο στις τηλεοράσεις όλων των πολιτών. Μια λεπτομέρεια που διέφυγε της προσοχής, ίσως και των δημοσκόπων που έκαναν μυστικά ή φανερά γκάλοπ για την περίπτωση της ΕΡΤ.

Αυτά τα παθαίνουν οι σύμβουλοι και διάφοροι μάνατζερ-πρόεδροι, που αγνοούν την ίδια την πραγματικότητα και την ιστορία της χώρας τους.

Γιατί από την εποχή της ίδρυσής της, η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, είχε μέσα της τις “δυο Ελλάδες”. Είχε και φούμαρα, είχε αλόγιστες σπατάλες, διορισμένους παπαγάλους, διοικήσεις που δεν έλεγχαν κανένα, αλλά είχε και επαγγελματίες, που πάλευαν, προσπαθούσαν, σε πείσμα της περίφημης λογικής του δημοσίου την οποία περιέργως ανακαλύπτουν τώρα οι “σωτήρες του έθνους”.

*Στην ΕΡΤ συνυπήρξαν ο θλιβερός Νίκος Μαστοράκης και ο Φρέντυ Γερμανός.

*Από την ΕΡΤ ακούγαμε τον Γιώργο Παπαστεφάνου, τον Γιάννη Πετρίδη.

*Η ΕΡΤ  μας τσουβάλιαζε άπαντες στο “χατζάρειο” “και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις”.

*Στην ΕΡΤ μετέδιδε ο Γιάννης Διακογιάννης, από την ΕΡΤ κόπηκε δυο φορές η Μαρία Ρεζάν (το 1984) και ο Κώστας Αρβανίτης (φέτος).

*Στην ΕΡΤ το χαρωπό πανηγύρι της Γιουροβίζιον, αλλά και ο “Εξάντας” του Αυγερόπουλου.

Το 1979 ο Διονύσης Σαββόπουλος είχε κυκλοφορήσει τη “Ρεζέρβα”. Το “μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο” ήταν ένα από τα κορυφαία τραγούδια του δίσκου, αφιερωμένο στον βαρυποινίτη Νίκο Κοεμτζή. Οι παράτολμοι στίχοι του Σαββόπουλου, προκάλεσαν σάλο. Η κυβέρνηση (Κωνσταντίνου Καραμανλή) είχε θορυβηθεί, γιατί υποτίθεται ότι το τραγούδι “εξυμνούσε ένα δολοφόνο”.

Όπως έχει διηγηθεί και γράψει ο Άρης Δαβαράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις που είχε αναλάβει, τότε, την διεύθυνση του Γ Προγράμματος, ειδοποιήθηκε για το τραγούδι. Δεν το είχε ακούσει στην πρώτη μετάδοσή του και ζήτησε να το ξαναπαίξουν, ώστε να το ακούσει από το τηλέφωνο.

Στην διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, ενεργοποιήθηκε ο νόμος περί λογοκρισίας (που υπήρχε ακόμη) και το τραγούδι απαγορεύτηκε. Ο Χατζηδάκις, ωστόσο, ήταν κατηγορηματικός μιλώντας στους συνεργάτες του: “Απαγορεύεται, ξεαπαγορεύεται θα το παίζετε δυο φορές την ημέρα” .

Την επόμενη μέρα, ο  Χατζηδάκις κάλεσε τους συνεργάτες του στο Γραφείο του, καθώς τον είχε πάρει τηλέφωνο ο υφυπουργός προεδρίας (μακαρίτης κι αυτός) Αθανάσιος Τσαλδάρης. Ο Χατζηδάκις τέντωνε το τηλέφωνο για να ακούσουν και οι υπόλοιποι. Στο τέλος, αφού τον άκουσε για αρκετή ώρα, είπε το περίφημο “Νανα (σ.σ “προσωνύμιο του Τσαλδάρη, που ήταν και φίλος του Χατζηδάκι) είσαι βλαξ” και έκλεισε το ακουστικό.

Ναι, στην ΕΡΤ δούλευαν οι μόνιμοι που δεν πήγαιναν ποτέ στις δουλειές τους και προσλαμβάνονταν αντ΄αυτών όμηροι-συμβασιούχοι. Υπάλληλοι όμως της ΕΡΤ είναι οι μουσικοί της συμφωνικής ορχήστρας, των μουσικών συνόλων, της χορωδίας.  Κι αυτοί “ιερές αγελάδες”, χαρομοφάηδες και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο;

Λένε, επίσης, ότι η ΕΡΤ δεν είχε θεαματικότητα.

Ε, δε μπορεί να έχει ρε μεγάλε (που το λες, όποιος κι αν είσαι). Ή θα έχει όταν …χρειάζεται. Στον τελικό του Μουντιάλ, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, στις εκλογές, στην Γιουροβίζιον. Η ΕΡΤ μπορεί να δείξει τούρκικα, ή ριάλιτι σόου. Είναι όμως υποχρεωμένη να κάνει τηλεμαραθώνιους για τη Γιούνισεφ και να μας δείχνει την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης. Να έχει εκπομπές για το βιβλίο, το θέατρο, να δείχνει ντοκιμαντέρ, να έχει επαφή με την περιφέρεια.

Και οι μισθοί-πρόκληση; Τα χιλιάρικα που έφευγαν με τη σέσουλα; Μετά συγχωρήσεως, αλλά κάποιος υπέγραφε για όλα αυτά. Κάποιος διορισμένος πρόεδρος από την εκάστοτε Κυβέρνηση. Κάποια διοίκηση, που έπρεπε να διαχειρίζεται με φειδώ το δημόσιο χρήμα και όχι να το μοιράζει σε ημέτερους από δω κι από εκεί.

Η …εμφύτευση κυβερνητικών παπαγάλων, ανάλογα με το ποιος κέρδιζε τις εκλογές, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά ώστε να εκπλήσσεται ο Αντώνης Σαμαράς, ή ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Αμφότεροι ως πολιτευτές από δυο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες γνωρίζουν πολύ καλά το πως διαμορφωνόταν η κυβερνητική προπαγάνδα με τα χρήματα των πολιτών.

ΥΓ: Η ανοιχτή ΕΡΤ είναι και θέμα Δημοκρατίας. Αποτελεί, όμως, σαφή υποχρέωση και των κομμάτων που ξεσηκώθηκαν, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας να καταθέσουν συγκροτημένη πρόταση αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης, επαναλειτουργίας, πείτε το όπως θέλετε. Μόνο η άρνηση δεν φτάνει. Χρειάζεται σχέδιο, πρόταση και απεμπλοκή από τα αδιέξοδα που μοιάζουν με κακοστημένες φάρσες

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα