Ιεροί ικέτες

Δεν είναι στην κουλτούρα μας να παραδίδουμε ανθρώπους για εκτέλεση, ακόμα και αν βρισκόμαστε σε αδύναμη θέση, λόγω της κρίσης
- 11 Ιανουαρίου 2017 07:13
(Φωτογραφία: Sooc.gr)
Η ικεσία ήταν θεσμός της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας με προστάτη τον Ικέσιο Δία και οι ικέτες προστεύονταν από άγραφο νόμο.
Πέρα από το πλούσιο παρελθόν μας και τους διδακτικούς μας μύθους και το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπαγορεύει τη στάση που κρατά η χώρα μας, απέναντι σε ένα ζήτημα με πολλές προεκτάσεις. Η έκδοση ή όχι των 8 Τούρκων αξιωματικών, στο καθεστώς Ερντογάν, είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεται ο εξής ένας:
Οι δικαστές να αφεθούν απερίσπαστοι, να αποφασίσουν αν σε περίπτωση έκδοσής τους, οι 8 κινδυνεύουν με βασανιστήρια και αν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία.
Η πρόταση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θεοδώρου για μη έκδοση των 2 από τους 8, με βασικό επιχείρημα ότι “κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά”, δείχνει τον δύσβατο, αλλά σωστό δρόμο.
Το τι συμβαίνει στην Τουρκία, μετά την αποτροπή του πραξικοπήματος είναι γνωστό και το επιβεβαιώνουν ο ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστεία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δεκάδες δημοσιογράφοι.
Είναι καλό να το θυμόμαστε όταν θα υπάρξει αντίδραση από την άλλη πλευρά. Το να είμαστε ρεαλιστές και να αναγνωρίζουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων, είναι λογικό, αλλά από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το πού ανήκουμε.
Δεν είναι στην κουλτούρα μας να παραδίδουμε ανθρώπους για εκτέλεση, ακόμα και αν έχουμε ανοιχτά θέματα υπό διαπραγμάτευση, ακόμα και αν βρισκόμαστε σε αδύναμη θέση, λόγω της κρίσης.
*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247