Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια το επόμενο διήμερο

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια το επόμενο διήμερο
Επιδεινώνεται ο καιρός Eurokinissi

Επιδεινώνεται το επόμενο διήμερο ο καιρός με σημαντική ενίσχυνηση των ανέμων και χιονοπτώσεις στα βόρεια και κεντρικά ορεινά.

 Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα το επόμενο διήμερο, όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό έκτακτο Δελτίο. Μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης επικρατεί σχετικά βελτιωμένος καιρός με περιορισμένη αστάθεια, όπως αποτυπώνεται στη δορυφορική φωτογραφία.

Στον χάρτη ανώτερης ατμόσφαιρας στη στάθμη των 500 hPa διακρίνεται ένα πεδίο χαμηλών υψών το οποίο θα βαθύνει τις επόμενες ώρες, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν την μεταβολή του καιρού με σημαντική ενίσχυση των ανέμων και  χιονοπτώσεις πρώτα στα βόρεια και κατά τη διάρκεια της νύχτας και στα κεντρικά ορεινά.

Φωτογραφία δορυφόρου 28/1000UTC

 

Χάρτης 500 hPa 28/0900 UTC

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές που θα επηρεαστούν από ενισχυμένους ανέμους αργά το βράδυ της Τετάρτης και που τοπικά θα φτάσουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Πεδίο ανέμων στα 1000 hPa την Πέμπτη 0000 UTC (με μωβ χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές με 9 μπ)

 

Οι μεγαλύτερες εντάσεις των ανέμων θα παρουσιαστούν την Πέμπτη σε όλο σχεδόν το Αιγαίο, καθώς θα ενισχυθεί ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων της Βόρειας Βαλκανικής με τις χαμηλές πιέσεις που θα υπάρχουν νοτίως της Κρήτης και θα προκαλέσει ΒΑ ανέμους εντάσεως 8 με 9 μπ, ενώ είναι πιθανόν τοπικά να έχουμε και 10 μποφόρ.

Πεδίο ανέμων Πέμπτη 1800 UTC (με μωβ χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές με 9 μπ)

 

Σχόλια για τις χιονοπτώσεις

Θα ακολουθήσουν παρακάτω 3 χάρτες οι οποίοι μας παρουσιάζουν τις περιοχές που θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης. Τα ύψη χιονιού αφορούν το 12ωρο που προηγείται της ώρας ισχύος του κάθε χάρτη. Για παράδειγμα στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές που θα επηρεαστούν και αφορούν το χρονικό διάστημα Τετάρτη 1200 με Πέμπτη 0000UTC. Τα ύψη χιονιού ακολουθούν τον χρωματικό δείκτη που υπάρχει στο κάτω μέρος της εικόνας.

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού από Τετάρτη 12:00 έως Πέμπτη 00:00 UTC

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού από Πέμπτη 00:00 έως Πέμπτη 12:00 UTC

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού από Πέμπτη 12:00 έως Παρασκευή 00:00 UTC

 

Σχόλια για τις βροχοπτώσεις

Σχετικά με τα ύψη των βροχοπτώσεων σημειώνεται ότι την Πέμπτη τοπικά στα νότια κυρίως θαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Επειδή τα ύψη τοπικά ξεπερνούν τα 50 mm βροχής υπάρχει πορτοκαλί δείκτης επικινδυνότητας με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Meteoalarm για το οποίο αρμόδιος φορέας είναι η ΕΜΥ.

Προβλεπόμενα ύψη υετού 12ωρου για Πέμπτη 1800UTC με βάση τα όρια του Meteoalarm

 

Αν και η μεταβολή αυτή του καιρού μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια τυπική φθινοπωρινή κακοκαιρία γίνεται σύσταση, να ακολουθείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για όλα τα καιρικά φαινόμενα και στην συγκεκριμένη περίπτωση σχετικά με τους ενισχυμένους ανέμους αλλά και τις χιονοπτώσεις. Από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά δεδομένα με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια ανά 3ωρο, όπως αυτά παράγονται από τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων ή σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα