Διακοπή σύνταξης από το δημόσιο σε 2.277 συνταξιούχους που δεν απογράφησαν

Ουρές από συνταξιούχους του ΙΚΑ σε πολλές τράπεζες καθώς έσπευσαν να πάρουν τις συντάξεις τους.
Ουρές από συνταξιούχους του ΙΚΑ σε πολλές τράπεζες καθώς έσπευσαν να πάρουν τις συντάξεις τους. ΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΘΩΣ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ.

Ποια είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τους συνταξιούχους που δεν απογράφηκαν

Στην διακοπή της σύνταξης σε 2.277 περιπτώσεις που δεν απογράφησαν από το σύνολο των 447.162 συνταξιούχων του δημοσίου που συμμετείχαν στη διαδικασία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης κατά τη διαδικασία της απογραφής προέκυψε ότι σε 2.304 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει, η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά μετά το θάνατό τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις στις περιπτώσεις αυτές ανέρχονται σε 26,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών βρέθηκαν τα 14,9 εκατ. ευρώ ενώ το υπόλοιπων ποσό των 11,9 εκατ. ευρώ αναζητείται.

Μάλιστα από αυτές τις 2.304 συντάξεις , έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 92 περιπτώσεις άνω των 30.000 ευρώ η κάθε μία, για τις οποίες δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των υπηρεσιών για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, ενώ δεν βρέθηκε και το ποσό των 6.2 εκατ. ευρώ που είχε κατατεθεί στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στο πλαίσιο και της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων του Σχεδίου Νόμου με τίτλο "Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών".

Ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε ακόμη ότι:

- Δημιουργήθηκε Διαδικτυακή Πύλη του ΓΛΚ (www.glk.gr ή www.minfin.gr) με στόχο να παρέχει στους ενδιαφερόμενους πολίτες:

- Υπηρεσίες ενημέρωσης για διαδικασίες που αφορούν τη συνταξιοδότησή τους.

- Τη δυνατότητα υπολογισμού του ύψους της σύνταξης.

- Γενική πληροφόρηση για τις ημερομηνίες των αιτήσεων συνταξιοδότησης που θα καταβληθούν με την επόμενη πληρωμή (στο τέλος κάθε μηνός).

- Εξατομικευμένη και αναλυτικά ενημέρωση για την πορεία της αίτησης τους.

- Καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά στο χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της κανονιζόμενης σύνταξης.

- Το εν λόγω ποσοστό προκαταβολής ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία.

- Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογένειας με αναπηρία.

- Η προκαταβολή της σύνταξης ισχύει μέχρι την χορήγηση της σύνταξης στον δικαιούχο.

SHARE: