Κορονοϊός: Τι δεν μας είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Κορονοϊός: Τι δεν μας είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Eurokinissi

Ενώ η ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας εντείνεται, την ίδια στιγμή η ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που ξεκίνησε πριν μία εβδομάδα προκαλεί ερωτηματικά.

Εμφανής είναι η έλλειψη στην πληρότητα της ενημέρωσης για την επανάκαμψης της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, καθώς διαπιστώνεται η απουσία ποιοτικών στοιχείων. Πέρα από τα αριθμητικά δεδομένα στα οποία αναφέρθηκε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, υπάρχουν σημαντικά ερωτηματικά σχετικά με άλλα σημαντικά ζητήματα δημόσιας υγείας, για τα οποία η κοινωνία ζητά συγκεκριμένες τοποθετήσεις, όπως τα “ορφανά” κρούσματα, ο δείκτης μεταδοτικότητας, οι νοσηλείες, οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο κ.α.

Η χθεσινή ενημέρωση για το κορονοϊό είχε ως κεντρικό θέμα την επιβολή της χρήσης μάσκας. Όμως δεν σημειώθηκε πουθενά γιατί πριν μερικές μέρες υπήρξε άρση της υποχρεωτικότητας στα εμπορικά κέντρα με σχεδόν παράλληλη την επιβολή της στα σούπερ μάρκετ. Επίσης δε διευκρινίστηκε γιατί τώρα θεωρούμε απόλυτα αναγκαία τη χρήση μάσκας των πελατών σε καταστήματα λιανικής όταν ακόμη και στην καραντίνα δεν υπήρχε ανάλογη υποχρέωση.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από την αρχή της εξάπλωσης της πανδημίας στην Ελλάδα έχουν λάβει εξιτήριο από νοσοκομεία 1.061 άτομα ήτοι 31 περισσότερα από την εβδομάδα που ‘χε προηγηθεί. Δεν αναφέρθηκε όμως στο σύνολο των νοσηλευθέντων αυτό το διάστημα. Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον 2.501, ήτοι 154 άτομα περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία βρίσκονται 92 άτομα άρα τα υπόλοιπα 429 ενεργά κρούσματα αναρρώνουν στο σπίτι.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία να αναφέρουμε ότι έχουμε “ελεύθερους” νόσου επιπλέον 185 άτομα, σε μια εβδομάδα που τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 186 ενώ είχαμε και 7 επιπλέον θανάτους. Για το λόγο αυτό εμφανίζονται και τα ενεργά κρούσματα μειωμένα κατά 6. Η διαφορά στο 1 κρούσμα θεωρείται αμελητέα.

Για τα παραπάνω θα ήταν θεμιτό μια επεξήγηση σχετικά με την “επιθετικότητα” της επιδημίας κατά τη συγκεκριμένη περίοδο καθώς φαίνεται πως το 1 στα 5 νέα κρούσματα χρήζει νοσηλείας, ενώ απουσιάζουν και τα στοιχεία σχετικά με την ηλικία.

Παράλληλα χθες ο κ. Χαρδαλιάς απέφυγε να αναφερθεί στην κατηγορία των κρουσμάτων -η οποία περιλαμβάνεται στα εισαγόμενα- αλλά δεν εντοπίζεται στην πύλες εισόδου. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί αν όντως ισχύει η έννοια του “αυτοβούλως” προσερχόμενου για εξέταση αλλά και το διάστημα που τα συγκεκριμένα κρούσματα ήταν ασυμπτωματικά έχοντας κοινωνικές επαφές. Επίσης θα ήταν απαραίτητο να αναφερθεί και η εθνικότητα.

Ακόμη δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το αν είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι εδώ και περίπου 10 μέρες τα νέα κρούσματα είναι στην πλειονότητά τους εγχώρια και τι σημαίνει αυτό για τη μεταδοτικότητα και το σχετικό δείκτη. Για το δείκτη δε (Rt) ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παραμένει στο 0,4 αν και αυτό ο κοινός νους θα μπορούσε να το αμφισβητήσει αφού έχουν πολλαπλασιαστεί οι εγχώριες μεταδόσεις του ιού.

Σχετικά με τα κρούσματα τα οποία δε σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, τα ονομαζόμενα “ορφανά” ή υπό διερεύνηση κρούσματα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι δεν υπάρχουν. Βεβαίως να υπενθυμίσουμε ότι και ο επιδημιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, είχε αναφέρει ότι ο όρος “ορφανά” δεν είναι σωστός. Όμως είναι δεδομένο ότι κάποιοι συμπολίτες μας έχουν νοσήσει και δεν ξέρουν πως.

Τέλος αξίζει να τονίσουμε για μια ακόμη φορά τα στοιχεία σχετικά με τους ελέγχους. Με βάση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκαν συνολικά 43.238 έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, το διάστημα 20 με 26 Ιουλίου, όταν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οι συνολικοί έλεγχοι στην Ελλάδα, το ίδιο διάστημα, ήταν 36.919. Απορίας άξιον ποιοι τελικά έλεγχοι καταγράφονται.

Σ’ αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι έλεγχοι που ανακοινώνονται είναι αποκλειστικά από τα δικά της κλιμάκια στα αεροδρόμια και δε σχετίζονται με τους ελέγχους του ΕΟΔΥ, ούτε με τα στοιχεία που ο οργανισμός συλλέγει. Διαπιστώνεται δηλαδή η ύπαρξη δύο διαφορετικών αρχείων με τους αριθμούς των ελέγχων που γίνονται για εισαγόμενα κρούσματα στα αεροδρόμια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα