Ολοκληρωτική καταστροφή στο κτίριο του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Ολοκληρωτική καταστροφή στο κτίριο του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Εικόνες σοκ από τις εγκαταστάσεις της ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις φυλακές Κορυδαλλού. Μεγάλη καταστροφή λόγω πυρκαγιάς. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε (Pics)

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από το κτίριο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, μετά τις αναταραχές που σημειώθηκαν στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού στις 23 Σεπτεμβρίου 2012.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια επεισοδίων, προκάλεσε την καταστροφή των εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα η λειτουργία της Κοινότητας μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο των Φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος χρησιμοποιείται από το ΚΕΘΕΑ για την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ πρόκειται για μια λύση ανάγκης, καθώς ο χώρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις.

Η Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού, βρίσκεται εντός ισογείου χώρου επιφάνειας 300 περίπου τ.μ., ο οποίος είχε ανακαινισθεί πλήρως το 2008 με μέριμνα και πόρους του ΚΕΘΕΑ και με τη συμμετοχή συνεργείων κρατουμένων της φυλακής.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά το χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας. Συγκεκριμένα, πέρα από την ολοκληρωτική καταστροφή του εξοπλισμού που βρισκόταν εντός του χώρου (έπιπλα, γραφεία, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.), εντοπίζονται μεγάλες βλάβες σε δομικά στοιχεία του κτηρίου (τοιχοποιίες, επιχρίσματα κ.λπ.), ενώ έχουν καταστραφεί πλήρως οι ξύλινες κατασκευές (ντουλάπες, κουζίνα, κουφώματα) και τα δίκτυα (ηλεκτρικά, υδραυλικά,  τηλεφώνου κ.λπ.).

Αυτό σημαίνει ότι η Θεραπευτική Κοινότητα, πρέπει να φτιαχτεί από την αρχή και το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση του κτηρίου και του εξοπλισμού ανέρχεται περίπου σε 300.000€.

Το έργο της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Η Θεραπευτική Κοινότητα ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ είναι η πρώτη μονάδα ψυχικής απεξάρτησης που δημιουργήθηκε στις ελληνικές ανδρικές φυλακές, όπου, όπως είναι γνωστό, το ήμισυ περίπου των κρατουμένων  αντιμετωπίζει ποινές σχετικές με τη νομοθεσία περί ναρκωτικών αλλά και προβλήματα χρήσης.

Εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2008, για να αποτελέσει τη φάση εντατικής θεραπείας ψυχικής απεξάρτησης κρατουμένων που έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα.

Η Θεραπευτική Κοινότητα λειτουργεί σε ανεξάρτητο χώρο, η χρήση του οποίου έχει παραχωρηθεί για την εφαρμογή του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ. Σε οκτάωρη καθημερινή βάση προσφέρει ένα πλαίσιο ασφάλειας, αλληλοβοήθειας και υποστήριξης με θεραπευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στόχος είναι η διερεύνηση των αιτιών της εξάρτησης, η οικοδόμηση ενός νέου τρόπου ζωής μακριά από τη χρήση και την παραβατικότητα και η προετοιμασία για την κοινωνική επανένταξη μετά την αποφυλάκιση.

*Για όσους θέλουν να σταθούν αλληλέγγυοι στην προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ να αποκαταστήσει το χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, ο αριθμός λογαριασμού δωρεών του ΚΕΘΕΑ είναι: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 117/296002-85. Η κατάθεση χρειάζεται να γίνει με την ένδειξη ότι αφορά τη Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. Το IBAN είναι GR4901101170000011729600285.

Για πληροφορίες σχετικά με τις δωρεές, παρακαλούμε απευθυνθείτε στο Τμήμα Εξεύρεσης Πόρων ΚΕΘΕΑ: 210 9241993-6, εσωτ. 222.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα