Ρύπανση στον Σαρωνικό: 'Ξηλώνουν' την κεντρική υπηρεσία Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων

Εργασίες απορύπανσης στην παραλία Ζέρβα στην Γλυφάδα, απο το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου "Αγία Ζώνη 2" που ρύπανε με πετρέλαιο τον Σαρωνικό και παραλίες της νοτιοδυτικ΄΄ης Αττικής την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Εργασίες απορύπανσης στην παραλία Ζέρβα στην Γλυφάδα, απο το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου "Αγία Ζώνη 2" που ρύπανε με πετρέλαιο τον Σαρωνικό και παραλίες της νοτιοδυτικ΄΄ης Αττικής την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η απορρύπανση στον Σαρωνικό, με τη συμμετοχή 160 ανδρών και πλωτά φράγματα. Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Σαλαμίνα και Πειραιά. Ποιες οι θάλασσες με την μεγαλύτερη ρύπανση;

Της Μίκας Κοντορούση

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση απορρύπανσης του παραλιακού μετώπου στα νότια προάστια της Αθήνας, αλλά και στην περιοχή των Σεληνίων – Κυνοσούρας στη Σαλαμίνα, μετά το μοιραίο ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, πλησίον της νήσου Αταλάντη και της Ψυττάλειας.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τα τελευταία 24ωρα από ιδιωτικές εταιρίες, Λιμενικό και την Πολιτική Προστασία των δήμων, η εικόνα σε θαλάσσια επιφάνεια και ακτές εξακολουθεί να «ξεβράζει» μαζούτ, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Αγίου Κοσμά που όπως δήλωσε σε προσωπικό λογαριασμό του ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, «το πρόβλημα επανεμφανίστηκε την Κυριακή, καθώς η ρύπανση είναι μεγάλη».

Λουόμενοι διαμαρτυρήθηκαν σε Σαρωνίδα και Λαγονήσι για ποσότητες μαζούτ, με τους αρμόδιους χημικούς μηχανικούς και ωκεανογράφους να τονίζουν στο News 24/7 ότι «η πλήρης αποκατάσταση των ακτών, ίσως διαρκέσει ένα χρόνο. Μπορεί την μία μέρα να καθαρίζουμε και την άλλη μέρα, να είναι τα ίδια».

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής, η ιδιωτική εταιρία που ανέλαβε την απάντληση καυσίμων του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου συμφερόντων Θεόδωρου Κουντούρη, ενημέρωσε το αρμόδιο υπουργείο ότι έχει ολοκληρωθεί η απάντληση πετρελαίου από τις δεξαμενές Νο2 και Νο1 και ότι στις 13.10 ξεκίνησε και η απάντληση από τη δεξαμενή Νο4. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της πλήρους απάντλησης και σήμερα, με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω ρύπανση της περιοχής. Συνολικά μάλιστα, μέχρι τις 15.30 περισυλλέγησαν 774 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδών  (350 κυβικά μέτρα από αυτά ήταν προσμίξεις πετρελαιοειδών), ενώ ήδη είχε προηγηθεί από την περασμένη εβδομάδα η πλήρης στεγανοποίηση του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Στις προσπάθειες για τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου στα νότια προάστια και τη Σαλαμίνα, ήδη συνδράμουν έξι απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, τρία πλωτά σκάφη, έξι ιδιωτικά απορρυπαντικά και επιπλέον φουσκωτά και υποστηρικτικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ OSRV» της EMSA. Ο συνολικός αριθμός ανδρών που συμμετέχουν είναι 160 άτομα, όπου σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και το εξειδικευμένο προσωπικό από τους κατά τόπους δήμους.

Και ενώ η εικόνα σε μαρίνα 3 και 4 στη Γλυφάδα είναι σαφώς βελτιωμένη από τα περασμένα 24ωρα, η θάλασσα στην παραλία «Ζέρβα» (μαρίνα 2) στον ίδιο δήμο, εξακολουθεί να συγκεντρώνει την περισσότερη ποσότητα μαζούτ, γι’ αυτό και εκεί οι εταιρίες απορρύπανσης επικεντρώνουν όλη την προσοχή τους, προκειμένου να προλάβουν τυχόν αλλαγή του καιρού και των θαλάσσιων ρευμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του  News 24/7, πάνω από 150 κυβικά μέτρα μαζούτ περισυλλέγησαν από τις ακτές της Γλυφάδας.

Εργασίες απορρύπανσης σε παραλία της Γλυφάδας που μολύνθηκε από την πετρελαιοκηλίδα από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου
Εργασίες απορρύπανσης σε παραλία της Γλυφάδας που μολύνθηκε από την πετρελαιοκηλίδα από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη 2" στην Σαλαμίνα, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Την ίδια στιγμή, ανάστατοι εξακολουθούν να παραμένουν οι κάτοικοι σε Σαλαμίνα και παραλιακή, με τις μηνύσεις των δήμων να πέφτουν «βροχή» (Γλυφάδα, Άλιμος, Πειραιάς)και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να διαδέχονται η μία την άλλη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι κάτοικοι και επαγγελματίες (με τη συμμετοχή του δήμου) στα Σελήνια Σαλαμίνας το περασμένο Σάββατο, ενώ δεκάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στον όρμο της Αφροδίτης στον Σταυρό στην Πειραϊκή, προκειμένου να εναντιωθούν στη ρύπανση της θάλασσας και των ακτών του Πειραιά .

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης ανέφερε ότι ο δήμος ήταν ο πρώτος που υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, «ακριβώς για να μην ξεχαστούν οι ευθύνες που σίγουρα υπάρχουν σε αυτήν την ιστορία». Πρόσθεσε επίσης ότι οι δήμοι «δυστυχώς, δεν έχουν ούτε αρμοδιότητα ούτε δυνατότητα να συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτήν τη διαδικασία απορρύπανσης» και επισήμανε ότι στο μέλλον θα πρέπει να πείσουν την κεντρική Διοίκηση να διασφαλίσει το θεσμικό πλαίσιο και την νομοθεσία που υπάρχει σε σχέση με «τον έλεγχο των σαπιοκάραβων αυτών που κυκλοφορούν έξω από την πόλη μας κατά εκατοντάδες κάθε ημέρα», αλλά και τη διαδικασία απορρύπανσης σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, η δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Σαρρή και ο πρόεδρος της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας Νικήτας Γκόλφης.

Την ίδια στιγμή, τελειωμό δεν φαίνεται να έχουν οι αποκαλύψεις σχετικά με το ναυαγημένο πλοίο και τις παρατάσεις στα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του, με την «ανοχή» του αρμόδιου υπουργείου. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Τύπου της Κυριακής», τουλάχιστον δεκαοκτώ καράβια πλέουν στο Αιγαίο με το καθεστώς των δίμηνων παρατάσεων, ενώ άγνωστος είναι ο συνολικός αριθμός των πλοίων που έχουν μπει στην ίδια ευνοϊκή ρύθμιση.

Πάντως, η κυβέρνηση αποφάσισε το «ξήλωμα» της κεντρικής υπηρεσίας Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, δίνοντας την ευθύνη πιστοποίησης αξιοπλοΐας αποκλειστικά σε ιδιώτες νηογνώμονες.

Εργασίες απορρύπανσης σε παραλία της Γλυφάδας που μολύνθηκε από την πετρελαιοκηλίδα από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου
Εργασίες απορρύπανσης σε παραλία της Γλυφάδας που μολύνθηκε από την πετρελαιοκηλίδα από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη 2" στην Σαλαμίνα, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Σε ποιες θάλασσες παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα μόλυνσης

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., τον Αντιπλοίαρχο ΛΣ Νίκο Λαγκαδιανό, σημειώνονται τα εξής για την εικόνα των θαλασσών και το μέγεθος του στόλου της σχεδίου απορρύπανσης:

 1. Στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

2. Μεταξύ Ψυτάλλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν, διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους ιριδισμοί οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν.

3. Στη Σαλαμίνα άρχισε χθες να εργάζεται προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, με ιδιωτικό βυτιοφόρο, που έκανε απάντληση πετρελαιοειδών καταλοίπων, τα οποία στη συνέχεια μεταφορτώθηκαν σε βυτιοφόρο και απομακρύνθηκαν. Εντοπίστηκαν πετρελαιοειδή μπροστά από την παραλία “ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ” τα οποία περισυλλέγησαν πλήρως. Μπροστά από την παραλία “ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ” τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα, 225 μέτρων. Συνεχίστηκαν οι εργασίες απορρύπανσης καθαρισμού της ακτής στην ευρύτερη περιοχή όρμου ΣΕΛΗΝΙΩΝ-ΛΗΜΝΙΩΝΑ-ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ,. Ελέγχθηκαν οι περιοχές νοτιοανατολικά και ανατολικά ακτογραμμής νήσου Σαλαμίνας, αλλά δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης. Οι εργασίες απορρύπανσης συνεχίζονται.

4. Στο Πέραμα δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

5. Στη Ζέα, στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη ΣΝΔ, επιχείρησαν τα αντιρρυπαντικά σκάφη “ΑΚΤΑΙΑ 15” και “ΑΚΤΑΙΑ 4”, καθώς και μία υποστηρικτική ταχύπλοη λέμβος. Επίσης από ξηράς, στις παραλίες μπροστά από τη στάση “ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ” στον όρμο Αφροδίτης, μπροστά από τον όρμο Σκαφάκι, περισυνελέγησαν από συνεργεία κατάλοιπα πετρελαιοειδών με τη χρήση απορροφητικών πετσετών και με τη βοήθεια πλωτού φράγματος. Επίσης, στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη μαρίνα Ζέας και τη Φρεαττύδα επιχειρούσαν δύο σκάφη απορρύπανσης, όπου με τη βοήθεια πλωτού φράγματος περισυνελέγησαν κατάλοιπα.

6. Στη θαλάσσια περιοχή νοτιότερα Αγίου Κοσμά, χθες (Σάββατο) επιχείρησαν για τον περιορισμό της ρύπανσης, ιδιωτικό αντιρρυπαντικό σκάφος,καθώς και τρία αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Επίσης πλωτό περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚ.Τ περιπολούσε όλη την ημέρα στο θαλάσσιο χώρο αρμοδιότητας Λιμεναρχείου Σαρωνικού αλλά και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου και επέβλεψε τις εργασίες απορρύπανσης. Στη 2η,3η και 4η μαρίνα Γλυφάδας, συνεργείο και βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής αντιρρυπαντικής εταιρείας εκτέλεσαν κατά περίπτωση εργασίες απορρύπανσης των ακτών. Στις εκεί εργασίες συμμετείχαν 17 δόκιμοι Λιμενοφύλακες και μέλη της ΜΚΟ “Greenpeace”.Τις εν λόγω εργασίες επέβλεπαν, 10 ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, όπως γίνεται κάθε μέρα από την πρώτη ημέρα που άρχισαν οι εργασίες απορρύπανσης των ακτών. Η εικόνα των ακτών του Δήμου Γλυφάδας παρουσιάζεται βελτιωμένη, στην 3η και στην 4η μαρίνα. Στον “ΑΣΤΕΡΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ” η εικόνα παραμένει σταθερή. Στην περιοχή του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών πραγματοποιήθηκε απάντληση των πετρελαιοειδών από βυτιοφόρο όχημα και προσωπικό ιδιωτικής εταιρίας. Η συνολική κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη πλην της πλαζ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ” που παραμένει σταθερή. Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα στη θαλάσσια και χερσαία περιοχή “ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ” και μπροστά από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, αρμοδιότητας Δήμου Ελληνικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη μέριμνα του Λιμεναρχείου Σαρωνικού, σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. και την περιφέρεια Αττικής συνεχίστηκε η μεταφορά καθαρού θαλάσσιου ύδατος στις εγκαταστάσεις του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. με βυτιοφόρα οχήματα. Επιπροσθέτως στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου και συγκεκριμένα μπροστά από τις ακτές Πολιτιστικού Κέντρου συνεχίστηκαν από ιδιωτική εταιρεία εργασίες καθαρισμού, ενώ ταυτόχρονα ποντίστηκε πλωτό φράγμα μήκους 200μ.

Η γενικότερη εικόνα στις ακτές του Παλαιού Φαλήρου παρουσιάζεται βελτιωμένη. Στην περιοχή Λαγονησίου παρατηρήθηκε ρύπανση από πετρέλαιο μαζούτ στην παραλία “Mediterraneo”, η οποία αντιμετωπίστηκε με ρίψη απορροφητικών ρολών, ενώ παράλληλα διενεργήθηκε καθαρισμός της ακτής από συνεργεία καθαρισμού. Στις παραλίες “Μικρό Καβούρι” και “Μεγάλο Καβούρι” εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα και επιτυχώς από συνεργείο του Δήμου Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης. Όλη η ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας της Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού επιτηρείται διαρκώς με συνεχείς περιπολίες από πλωτά και χερσαία μέσα.

7. Με εντολή του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αεροσκάφος του Λ.Σ. απογειώθηκε, 14:15 μ.μ. χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού μεταξύ Άκρας Σουνίου και Ελληνικού. Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της ακτογραμμής αυτής δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση. Επίσης, το ίδιο αεροσκάφος απογειώθηκε την 18:25 μ.μ για επιτήρηση θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ όρμων Βουλιαγμένης και νήσου Σαλαμίνας. Στο παραλιακό μέτωπο από τη Γλυφάδα μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά παρατηρήθηκαν μεμονωμένες και μικρού μεγέθους ζώνες ιριδισμού ενώ δεν εντοπίστηκαν βαρέα πετρελαιοειδή. Η γενική εικόνα του θαλασσίου μετώπου της Αττικής από αέρος παρουσιάζεται βελτιωμένη συγκριτικά με προηγούμενη περιπολία εναέριου μέσου του Λιμενικού Σώματος.

8. Τέλος, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή περιμετρικώς του ναυαγίου (περιοχή μεταξύ βυθισμένου πλοίου Ψυτάλλειας και βραχονησίδας Αταλάντης) δεν εντοπίστηκαν βαρέα πετρελαιοειδή. Στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή παρατηρούνται κατά τόπους μικρές ζώνες ιριδισμού, δίχως βαρέα κατάλοιπα. Η θαλάσσια επιφάνεια εντός του φράγματος του ναυαγίου φέρει ιριδισμό δίχως βαρέα κατάλοιπα. Συνεχώς στην περιοχή επιχειρεί σκάφος της εταιρείας που έχει αναλάβει την απορρύπανση.

9. Η άντληση του φορτίου του πλοίου συνεχίζεται από χθες τα ξημερώματα με σταθερούς και ικανοποιητικούς ρυθμούς.

10. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέσα που επιχειρούν είναι: 6 απορρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, 3 ΠΛΣ, 6 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» της EMSA. Συνολικά, κατά τη χθεσινή μέρα συνέδραμαν στην επιχείρηση 160 άτομα

Ρύπανση στην παραλία της Βουλας απο το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου
Ρύπανση στην παραλία της Βουλας απο το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου "Αγία Ζώνη 2" που ρύπανε με πετρέλαιο τον Σαρωνικό και παραλίες της νοτιοδυτικ΄΄ης Αττικής την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Σαντορινιός: Υπήρχε εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης και αυτό εφαρμόσαμε

«Με αναλυτικά και τεκμηριωμένα στοιχεία που έχουμε δώσει στην δημοσιότητα, ήδη, η αντίδραση του υπουργείου και του Λιμενικού ήταν άμεση τόσο κατά την αντιμετώπιση του ναυαγίου, όσο και κατά τον συντονισμό των ενεργειών αντιρρύπανσης ακολουθώντας τα προβλεπόμενα σχέδια διαχείρισης. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και την παραπληροφόρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζουμε ότι η χώρα διαθέτει εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης το οποίο περιέχεται στο προεδρικό διάταγμα 11/2002. Κατά την εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου, εντοπίστηκε η ανάγκη αμεσότερης επικοινωνίας με τους κατά περίπτωση αρμόδιους Δήμους και για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε συντονιστικό όργανο με τους όλους τους συμμετέχοντες», είπε ο υφυπουργός σε συνέντευξη Τύπου και συνέχισε:

«Επικουρικά, λοιπόν, στις μέχρι τώρα προσπάθειες και με σκοπό την έγκριση των καθημερινών σχεδίων αντιρρύπανσης που καταθέτει η ανάδοχος εταιρεία, την αξιολόγηση του αποτελέσματος των επιχειρήσεων και την ανάληψη επιπλέον δράσεων όπου κι αν χρειαστεί, συνεδρίασε διευρυμένο συντονιστικό με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ και της επιχειρησιακής ηγεσίας του ΛΣ. ΕΛΑΚΤ.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι της αναδόχου αντιρρυπαντικής εταιρείας, καθώς και εκπρόσωπος του Δήμου Γλυφάδας. Εμείς θα έχουμε καθημερινή παρουσία σε όλες τις παραλίες προκειμένου να βλέπουμε και να καταγράφουμε τα αποτελέσματα. Το συντονιστικό θα συνεδριάζει κάθε βράδυ και θα λειτουργεί στο πλαίσιο της αρμοδιότητας που έχει το υπουργείο Ναυτιλίας από την κείμενη νομοθεσία για εποπτεία, αξιολόγηση, επιτάχυνση των δράσεων και άσκηση κάθε νόμιμης ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος, του κοινού και του δημοσίου συμφέροντος εν γένει», ανάφερε, ενώ διευκρίνισε ότι οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος θα είναι προσηλωμένες στην αντιμετώπιση της σημαντικής οικολογικής επιβάρυνσης και θα συνεχίσουν να επιχειρούν, με σκοπό την επιτυχή απορρύπανση όλης της περιοχής και τη διασφάλιση της μη ύπαρξης νέων ρύπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ρύπανση στο Σαρωνικό: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Πειραϊκής

Σαντορινιός: Πλοιοκτήτρια και ασφαλιστική υπεύθυνες για τη ρύπανση στο Σαρωνικό

Κίνδυνοι για την υγεία και τη διατροφή από τη ρύπανση στο Σαρωνικό

SHARE:

24Media Network